Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δημοσιονομικά «κενά» παντού βλέπει η τρόικα – Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις - Στο Μαξίμου ο Στουρνάρας για να ενημερώσει τον Σαμαρά - Νέα συνάντηση ΥΠΟΙΚ - τρόικας το βράδυ

Δημοσιονομικά «κενά» παντού βλέπει η τρόικα – Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις - Στο Μαξίμου ο Στουρνάρας για να ενημερώσει τον Σαμαρά - Νέα συνάντηση ΥΠΟΙΚ - τρόικας το βράδυ
(upd3)Δημοσιονομικές «τρύπες» παντού βλέπει η τρόικα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ζητά εφεδρικά μέτρα για κάθε σχέδιο που διαπραγματεύεται με το οικονομικό επιτελείο. Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα ολοκληρώθηκε μετά από 6 ώρες, με τον Γ. Στουρνάρα να μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά για την έκβαση της σημερινής σύσκεψης που είχε με την τρόικα. Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας, αφού ενημερώσει τον κ. Σαμαρά, θα επιστρέψει εκ νέου στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να έχει νέα συνάντηση, περίπου στις 20:30, με την τρόικα....
Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Επί της ουσίας οι δανειστές έχουν χάσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα να θέτουν θέμα πρόωρης ενεργοποίησης της ρήτρας των μέτρων για δράσεις του μνημονίου που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εκκρεμότητα.
Ενδεικτική των πιέσεων για συμπληρωματικές παρεμβάσεις το 2013 που ζητούν οι δανειστές είναι η είδηση που διέρρευσε από κυβερνητικούς κύκλους, η οποία εμφανίζει την τρόικα να μην επαναπαύεται στις 2.000 άμεσες απομακρύνσεις επίορκων υπαλλήλων που τις πρότεινε χθες η κυβέρνηση αλλά να ζητά και επιπλέον 5.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους.
Πηγές που βρίσκονται κοντά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις εμφανίζουν τους πιστωτές αμετακίνητους στο θέμα του μέγεθος των απολύσεων που θα γίνουν το 2014. Από τους 25.000 υπαλλήλους που θα μπουν φέτος σε καθεστώς διαθεσιμότητας, οι 20.000 να μείνουν εκτός χώρου εργασίας το 2014.
Το θέμα των απολύσεων που συνεχίζει να αποτελεί το νούμερο ένα «αγκάθι» συζητήθηκε εκ νέου χθες στη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους αξιωματούχος της τρόικας και για το λόγο αυτό εκλήθη σε αυτή και ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Κατά την αποχώρησή του, τον κ. Μανιτάκη συνόδευσε μέχρι το ασανσέρ ο υπουργός Οικονομικών σε μια προσπάθεια να διαψευστούν οι φήμες που κυκλοφορούν από προχθές και οι οποίες κάνουν λόγο για ανοικτή κόντρα στις μεταξύ τους σχέσεις.
«Συζητάμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας», τόνισε ο κ. Μανιτάκης για να συμπληρώσει ότι «δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία από την τρόικα, αλλά διευκρινίσεις και τις οποίες θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων».
Σήμερα το μεσημέρι ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει νέα επαφή με τους ξένους από τη στιγμή που τα κυβερνητικά σχέδια για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και την ενιαία ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως και σε 48 δόσεις παραμένουν ακόμη ανοικτά.
Ειδικά για το χαράτσι της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα αμφισβητεί τους τρεις τρόπους κάλυψης του κενού των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο δημιουργείται από τη μείωση κατά 10%- 15% στους συντελεστές, ενώ εμφανίζεται να αντιδρά και στην πρόταση για την θέσπιση μικρού αφορολόγητου ορίου που έχει προτείνει η κυβέρνηση για το νέο φόρο.
Θεωρεί ότι για τα 3,2 δις. που προβλέπει φέτος το μνημόνιο από τους φόρους στα ακίνητα θα πρέπει να υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα που θα αναπληρώνουν ενδεχόμενες απώλειες.
Στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα θα υπάρξει εκτενή αναφορά για θέματα που έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό του 2013 και το «κενό» των 2,1 δις. που έχει εκτιμηθεί από την τεχνική αντιπροσωπεία ότι θα υπάρξει φέτος.
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά το άτυπο Eurogroup του Δουβλίνου την προσεχή Παρασκευή στην διάρκεια του οποίου ο Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους ομολόγους του την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε αυτές τις επαφές.
Κατόπιν τούτου η δόση των 2,8 δις. ευρώ θα δοθεί στην Ελλάδα τον Μάιο.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης