Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας θα μπορούσε να είχε αποφύγει 6 γκάφες – Η έλλειψη εμπειρίας και όχι ικανοτήτων η γενεσιουργός αιτία των λαθών που σημειώνονται

   Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας θα μπορούσε να είχε αποφύγει 6 γκάφες – Η έλλειψη εμπειρίας και όχι ικανοτήτων η γενεσιουργός αιτία των λαθών που σημειώνονται
Ένα αραβικό ρητό αναφέρει «αν θες να φας ψωμί καλύτερα να βάλεις να στο φτιάξει φούρναρης και ας σου φάει και το μισό».
Ο θυμόσοφος λαός έχει πάντα δίκιο.
Στην περίπτωση της Εθνικής τράπεζας, οι διοικούντες στον όμιλο  παρ΄ ότι στο γνωστικό τους αντικείμενο  είναι κορυφαίοι δεν έχουν ποτέ διοικήσει και αυτό διαπιστώνεται με την καθημερινή τριβή.
Δυστυχώς οι σύμβουλοι τους δεν τους συμβουλεύουν σωστά, αντιθέτως,  δημιουργούν μεγαλύτερες εντάσεις παρασκηνιακώς...π.χ. με τον τύπο.
Θα αναφέρουμε ορισμένες γκάφες στις οποίες έχουν υποπέσει και ο καθείς ας εξάγει τα συμπεράσματα του.
1)Όταν διορίστηκαν όπως όλες οι διοικήσεις της Εθνικής τράπεζας υπέπεσαν σε ένα λάθος, άρχισαν τις διαρροές μέσω των συμβούλων ότι η διοίκηση της άλλης τράπεζας – ούτε καν Eurobank δεν την κατονόμαζαν – θα καρατομηθεί.
Δυστυχώς διοίκηση της Εθνικής και σύμβουλοι πρόταξαν τα προσωπικά πάθη και όχι το γενικό στρατηγικό συμφέρον.
2)Στο πρώτο γεύμα που πραγματοποίησε η Eurobank στην διοίκηση της Εθνικής το κλίμα ήταν σχεδόν ψυχροπολεμικό.
Δεν είναι δυνατό να αναφέρονται διάλογοι του τύπου Καραμούζης (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank) θυμάσαι Αλέξανδρε (Τουρκολιά CEO της Εθνικής) που σε είχα προσλάβει στην Εθνική  και η απάντηση του Τουρκολιά…Νίκο (Καραμούζη) δεν ξέρω αν εκείνη η απόφαση σου τότε θα σου βγει σε καλό ή κακό.
Τέτοιοι διάλογοι ούτε οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Βορείου και Νοτίου Κορέας δεν ανταλλάσουν.
3)Συμφωνήθηκε  το deal όπως συμφωνήθηκε, με κριτήρια διάσωσης του Λάτση και όχι με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και η διοίκηση της Εθνικής αγνοούσε τους τρόπους αποτίμησης του fair valuation στα δανειακά χαρτοφυλάκια της Eurobank.
Περίμεναν το ΤΧΣ να βρει λύση για να μην επωμιστεί πρόσθετο κεφαλαιακό βάρος 1,5 δις ευρώ.
4)Ανακοίνωσαν εθελουσία έξοδο και η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είχε εγκρίνει την διαδικασία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σήμερα που μιλάμε μετά από εβδομάδες που έχουν παρέλθει από την πρώτη ανακοίνωση δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση.
Πιθανότατα η διαδικασία θα ξεμπλοκάρει αλλά η ουσία είναι ότι έμεινε έκθετη η διοίκηση.
5)Η διοίκηση Τουρκολιά τέλη του 2012 προειδοποίησε ότι ο όμιλος της Εθνικής θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια.
Μάλιστα την ανακοίνωση αυτή την έκανε 2-3 μέρες μετά την επισημοποίηση των στοιχείων της ΤτΕ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Ο Τουρκολιάς με την δήλωση του αυτή εμφανιζόταν ότι αμφισβητεί ή εκθέτει την ΤτΕ.
Άλλα δηλαδή λέει η Κεντρική τράπεζα και άλλη η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας.
Πληροφορούμαστε ότι τώρα η διοίκηση της Εθνικής προσπαθεί να μαζέψει αυτή την δήλωση τονίζοντας ανεπίσημα ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες όπως έχουν προσδιοριστεί από την ΤτΕ είναι επαρκείς.
6)Η εμπλοκή στην διαδικασία συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Eurobank εξέθεσε την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας για το εξής απλό λόγο.
Παραθέτουμε 2 δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων και ο καθένας ας εξάγει τα συμπεράσματα του.
«Δεν έχω πληροφόρηση για καμία αντίδραση». Τα ανωτέρω δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλ. Τουρκολιάς, κληθείς να τοποθετηθεί στις πληροφορίες για αντιρρήσεις της τρόικας στη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank.
Η δήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 1 Απριλίου 2013.
Το βράδυ της ίδιας μέρας 1η Απριλίου 2013 ο Γ Προβόπουλος διοικητής της ΤτΕ αναφέρει «ναι, η τρόικα έχει θέσει θέμα για την συγχώνευση Εθνικής – Eurobank»
Ο Τουρκολιάς δεν γνωρίζει και ο Προβόπουλος γνωρίζει.
Τουρκολιάς και Προβόπουλος συνομιλούν τακτικότατα, θεωρούμε αδιανόητο ο Προβόπουλος να μην είχε ενημερώσει την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης