Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Για να αποφευχθεί το φιάσκο πρέπει όλες οι τράπεζες συστημικές και μη να ανακοινώσουν αν επιτυγχάνουν τους κεφαλαιακούς τους στόχους – Μέχρι τώρα μόνο Alpha και Πειραιώς έχουν ανακοινώσει ότι διασφαλίζουν το 10%

Για να αποφευχθεί το φιάσκο πρέπει όλες οι τράπεζες συστημικές και μη να ανακοινώσουν αν επιτυγχάνουν τους κεφαλαιακούς τους στόχους – Μέχρι τώρα μόνο Alpha και Πειραιώς έχουν ανακοινώσει ότι διασφαλίζουν το 10%
Για να αποφευχθεί το φιάσκο και η γελοιοποίηση και για να μην κατηγορηθούν οι τράπεζες για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού, θα πρέπει όλες οι τράπεζες συστημικές και μη να ανακοινώσουν αν επιτυγχάνουν τους κεφαλαιακούς τους στόχους.
Η διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου έχει ήδη ξεκινήσει και η Alpha bank ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης γενικών συνελεύσεων με την δεύτερη επαναληπτική να προσδιορίζεται για τις 16 Απριλίου οπότε και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Ο αρχικός στόχος είναι να συγκεντρώσει 550 εκατ δηλαδή το 12% της συνολικής της κεφαλαιακής ανάγκης στα 4,57 δις ευρώ.
Το plan B είναι να συγκεντρώσει μόνο τα 457 εκατ δηλαδή το 10% και το plan C να συγκεντρώσει 257 εκατ πάλι το 10% της αμκ των 2,57 δις ευρώ καθώς εναλλακτικά μπορεί η τράπεζα να κάνει χρήση της έκδοσης ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές cocos ενώ το plan D είναι η αποτυχία δηλαδή δεν συγκεντρώνει ούτε τα 257 εκατ.
Ωστόσο τόσο η Alpha όσο και η Πειραιώς θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής, ενώ αντιθέτως η Εθνική και η Eurobank που θα υλοποιήσουν ξεχωριστά αμκ δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 10% και θα κρατικοποιηθούν.
Στις μικρές τράπεζες δεν ισχύει η παράμετρος του 10% αλλά υποχρεούνται να καλύψουν το σύνολο της κεφαλαιακής τους απαίτησης καθώς δεν χαρακτηρίζονται συστημικές τράπεζες.
Δυστυχώς οι μικρές τράπεζες δεν έχουν δεύτερη ευκαιρία και αυτό αποτελεί ακραία στρέβλωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού banking.
Όμως οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να ανακοινώσουν όλες αν καταφέρνουν να καλύψουν το 10% οι συστημικές ή το σύνολο της κεφαλαιακής απαίτησης για τις μη συστημικές, τις μικρές τράπεζες.
Η γνωστοποίηση αυτής της καταλυτικής πληροφόρησης είναι επιβεβλημένη ώστε ο μικρομέτοχος να προστατευθεί.
Αν καλύπτεται το 10% να συμμετάσχει αν το επιθυμεί ή αν δεν καλύπτεται να μην λάβει κανένα ρίσκο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης