Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εντολή Σαμαρά να ξεχρεώσει το Δημόσιο τις επιχειρήσεις - Επί τάπητος οι ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, έσοδα και απολύσεις εν όψει της επίσκεψης της Τρόικας την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα

Εντολή Σαμαρά να ξεχρεώσει το Δημόσιο τις επιχειρήσεις - Επί τάπητος οι ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, έσοδα και απολύσεις εν όψει της επίσκεψης της Τρόικας την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα
(upd2)Δεν θα υπάρξει παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον  διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, ενώ το ενιαίο τέλος για τα ακίνητα, βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση. Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε περί ανυπαρξίας της κυβέρνησης στο θέμα της Κύπρου, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε να παίρνει πάνω του το σχέδιο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα καθώς και τα άλλα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας που δεν επιλύονται, όπως είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ευρώπη μετά την γερμανική επίδειξη ισχύος θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει ακόμη πιο σκληρή τη στάση των δανειστών απέναντι στην Αθήνα, ιδιαίτερα στο θέμα των απολύσεων που η πρόοδος στην συγκεκριμένη μνημονιακή δέσμευση παραμένει μηδενική.
Οι 25.000 απομακρύνσεις που θα πρέπει να γίνουν το 2014 στο δημόσιο και οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από φέτος με το μέτρο της διαθεσιμότητας, αποτελούν κεφαλαιώδες ζήτημα για τους ξένους, και όπως έχουν διαμηνύσει ημίμετρα που έχουν να κάνουν με απολύσεις επίορκων υπαλλήλων δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά.
Εφόσον η Τρόικα ικανοποιηθεί με το πλάνο των απολύσεων που θα τους παρουσιάσει την επόμενη Τετάρτη ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τότε η πρόσβαση της κυβέρνησης προς την δόση των 8,8 δις. ευρώ θα καταστεί ευκολότερη.
Οι απολύσεις δεν θα «ξεκλειδώσουν» μόνο τα λεφτά της δόσης αλλά και εκτιμάται ότι θα κάμψουν την αντίσταση που προβάλλουν οι πιστωτές ως προ τη νέα ενιαία ρύθμιση για τα χρέη και τις οφειλές σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από το 23% στο 13%).
Ένας ακόμα σκόπελος που καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση είναι το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η κυβέρνηση μπορεί να επιδιώκει τη μείωση του ειδικού τέλους που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) πλην όμως καλείται να βρει άλλο ισοδύναμο μέτρο. Στόχος είναι να αναπληρωθούν τα 450 - 500 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα προκύψουν από την προσωρινή «ελάφρυνση» των ιδιοκτητών ακινήτων και να μην δημιουργηθεί νέα «τρύπα» στα κρατικά έσοδα.
Η κυβέρνηση ανησυχεί με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας πολιτών και επιχειρήσεων είναι πιθανό να οδηγήσουν σε «μαύρη τρύπα» 1-1,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.
Ενδεικτικό της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο κρατικός προϋπολογισμός είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, οι 71 από τις 140 Δ.Ο.Υ. της χώρας δεν κατάφεραν να πιάσουν τον εισπρακτικούς στόχους που είχαν τεθεί για τον Φεβρουάριο, ενώ ειδικά στον ΦΠΑ οι 122 από τις 140 Δ.Ο.Υ. δεν κατάφεραν να εισπράξουν τα προβλεπόμενα για τον Φεβρουάριο έσοδα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί υστέρηση 27 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των εσόδων που εισπράχθηκαν από τις Δ.Ο.Υ. τον περασμένο μήνα ανήλθε σε 1,67 δισ. ευρώ και υπερέβη κατά 120 εκατ. ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού, όμως η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι τον περασμένο μήνα «πάγωσαν» οι επιστροφές φόρων! Σημαντικά υστέρηση παρουσιάζουν και οι εισπράξεις νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καθώς ανέρχονται μόλις σε 4% έναντι στόχου 14%.
Την ίδια στιγμή, το σχέδιο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προχωρεί με αργούς ρυθμούς προκαλώντας πρόσθετο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το «bankingnews» οι περισσότεροι προμηθευτές του Δημοσίου πνέουν τα μένεα κατά του υπουργείου Οικονομικών καθώς αρκετοί από τους αυτούς δεν έχουν βάλει στην τσέπη τους ούτε ένα ευρώ από τις οφειλές των 8 δις. ευρώ που τους χρωστά το κράτος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες έως το τέλος Γενάρη δεν είχαν πληρώσει ούτε σεντς από τα χρωστούμενα των 846 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι είχαν την δυνατότητα να καλύψουν μέρος αυτών των υποχρεώσεων.
Το Γενικό Λογιστήριο είχε εκταμιεύσει από το δάνειο της Τρόικας ποσό 255,3 εκατ. ευρώ το οποίο είχε πιστώσει στους λογαριασμούς των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό όμως δεν κατάφερε να φθάσει τον ίδιο μήνα στους δικαιούχους.
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την εξόφληση των οφειλών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των υπολοίπων κρατικών φορέων, όπως για παράδειγμα οι Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε . Ενώ, η συγκεκριμένη εταιρία είχε στο ταμείο της 13,48 εκατ. ευρώ, δεν πλήρωσε κανέναν από τους ιδιώτες με τους οποίους συνεργάζεται.
Τα δύο αυτά παραδείγματα είναι ενδεικτικά της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στις διαδικασίες αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου. Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έρχονται να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές.
Σύμφωνα με αυτά από τον Δεκέμβριο του 2012 που η κυβέρνηση πήρε την σούπερ δόση των 34,4 δισ. ευρώ μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013, τα λεφτά που έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία είναι μόλις 264,2 εκατ. ευρώ! Το υπουργείο Οικονομικών είχε ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση ποσού 642,2 εκατ. ευρώ έναντι 430,9 εκατ. ευρώ που αποτελούσαν την πρώτη δέσμη των πληρωμών που θα δίνονταν στους ιδιώτες.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν βάλει ως στόχο με το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου του 2013 το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης να έχει φθάσει στα 3,7 δις. ευρώ. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι τα ίδια ποσά από τα χρέη θα έχουν εξοφληθεί από τους ιδιώτες.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης