Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αναστέλλεται η διαγραφή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου – Τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου – Ενώπιον των αρχών Δημητριάδης και Σαρρής

tags :
Αναστέλλεται η διαγραφή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου – Τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου – Ενώπιον των αρχών Δημητριάδης και Σαρρής
(upd2)Την αναστολή της ισχύς της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου περί της διαγραφής των μετοχών της Τράπεζα Κύπρου, απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου κάλεσε τόσο τους εκπροσώπους της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας όσο και τον διοικητή της ΚτΚ, Π. Δημητριάδη και τον υπουργό Οικονομικών, Μ. Σαρρής ενώπιον των δικαστικών αρχών
Στις 5 Απριλίου προκειμένου να εξηγήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση παύσης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.
Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, Ν. Μεταξάς σημείωσε πως «τo πρωί, μετά από σχετική ερώτηση είχα δηλώσει στο ΡΙΚ ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου δεν έτυχε καμίας ενημέρωσης αναφορικά με το θέμα του μηδενισμού των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Έχω δει δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες ότι εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε στις δηλώσεις μου και είπε ότι έγινε πριν δύο μέρες σύσκεψη για το θέμα αυτό και ενημερώθηκαν κατά κάποιο τρόπο στελέχη που είναι εμπλεκόμενα. Επιθυμώ να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου το οποίο καθηκόντως τηρεί και το μητρώο των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, δεν έλαβε μέρος σε καμία σύσκεψη για το θέμα αυτό, ούτε έτυχε καμίας ενημέρωσης. Αντίθετα το ΧΑΚ είχε ζητήσει γραπτώς να τύχει ενημέρωσης εδώ και δύο μέρες, για όσα σχετικά δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες».

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Τι θα συμβεί με τις μετοχές των κυπριακών τραπεζών; Προσοχή οι μετοχές της Λαϊκής εξαφανίζονται - Σχεδιάζουν να ακυρώσουν και τις μετοχές της τρ. Κύπρου ή στο καλύτερο σενάριο θα υποστούν dilution πάνω από 90%


Τι θα συμβεί με τις μετοχές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και την Κύπρο;
Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι οι μετοχές της Λαϊκής τράπεζας δεν υφίστανται καθώς η τράπεζα έχει διασπαστεί σε good και bad bank.
Ανάλογα σχέδια φαίνεται ότι εκπονεί η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και για την τράπεζα Κύπρου, εξετάζουν δηλαδή να μηδενίσουν τις μετοχές κοινώς να τεθούν εκτός χρηματιστηρίου τόσο η Κύπρου όσο και η Λαική.
Με βάση την διαδικασία resolution αίρεται η τραπεζική άδεια της τράπεζας και μαζί και οι μετοχές εφόσον είναι εισηγμένη εταιρία.
Στην περίπτωση της Λαϊκής τράπεζας, οι μετοχές δεν υφίστανται όπως στην περίπτωση της ΑΤΕ ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Οι μέτοχοι της Λαϊκής  τράπεζας έχουν χάσει τις μετοχές τους.
Η περίπτωση της τράπεζας Κύπρου είναι διαφοροποιημένη καθώς ακόμη δεν έχει σπάσει σε good και bad bank.
Όμως υπάρχουν πολύ έγκυρες πληροφορίες που αναφέρουν ότι τελικώς και η τράπεζα Κύπρου θα σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα.
Ωστόσο έως τότε η μετοχή της Κύπρου θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Κύπρου και της good Λαϊκής θα πραγματοποιηθεί από τους καταθέτες άνω των 100 χιλιάδων ευρώ η απίσχναση το dilution θα είναι ιστορικών διαστάσεων.
Αν όμως οι σχεδιασμοί της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου υλοποιηθούν, θα ακυρωθούν και οι μετοχές της τράπεζας Κύπρου.
Επίσης και με δεδομένο ότι η good Λαϊκή θα ενσωματωθεί με την τράπεζα Κύπρου αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το dilution θα φθάσει το 90% για τους μετόχους της Κύπρου που αριθμούν περίπου 94,1 χιλιάδες.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η τράπεζα Κύπρου διαθέτει 94,1 χιλιάδες μετόχους εκ των οποίων 355 μέτοχοι Κύπριοι θεσμικοί ελέγχουν το 11,4%.
Συνολικά 54 έλληνες θεσμικοί ελέγχουν το 2,1% της τράπεζας Κύπρου και 266 ξένοι ελέγχουν το 9,1% ή 162 εκατ μετοχές.
Οι ιδιώτες μέτοχοι φυσικά πρόσωπα αριθμούν 93,5 χιλιάδες και κατέχουν το 77,4% της τράπεζας Κύπρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης