Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τι εκτιμά η Citigroup για ευρωζώνη, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ασία για το 2011

tags :
Τι εκτιμά η Citigroup για ευρωζώνη, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ασία για το 2011
Δύσκολη χρονιά το 2011 σύμφωνα με τη Citigroup. Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός όμιλος εξέδωσε έκθεση 104 σελίδων για τα οικονομικά δεδομένα του έτους που έρχεται. Η ευρωζώνη θα εξακολουθήσει να μαστίζεται από την κρίση χρέους. Τα στελέχη της Citigroup, Juergen Michels και Giada Giani εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν το 2013 και ότι η Πορτογαλία θα αναγκαστεί να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης εντός του 2011. Οι ιρλανδικές τράπεζες θα προβούν σε haircut των ομολόγων τους με κύριους θιγμένους τις τράπεζες που κατέχουν ιρλανδικά τραπεζικά ομόλογα.

Οι κυριότερες Κεντρικές Τράπεζες θα διατηρήσουν σταθερή τη βασική τους πολιτική. Η Ασία θα αποτελέσει το επίκεντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης με την Κίνα να έρχεται αντιμέτωπη, ωστόσο, με ολοένα και υψηλότερο πληθωρισμό.
Το 2011 θα είναι μια σκληρή και δύσκολη χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση της Citigroup. Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός όμιλος προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη ύψους 3,4% και θεωρεί ότι για το αμέσως επόμενο έτος (2012) θα κυμανθεί σε ελαφρώς καλύτερα επίπεδα, στο 3,8%.
Ωστόσο, η ανάπτυξη στις εθνικές οικονομίες θα ποικίλλει σε είδος και μέγεθος και θα παρουσιάσει σε παγκόσμιο επίπεδο αρκετές αρρυθμίες.
Η Πορτογαλία θα προσχωρήσει στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης εντός του 2011, σύμφωνα με τη Citigroup. Στην ευρωζώνη, η διαχείριση της κρίσης χρέους θα παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας για τη νέα χρονιά και θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην αγορά και για τα επόμενα χρόνια. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης δεν είναι ενθαρρυντικές.
Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής  - υπολογίζονται από τη Citi στο 1,2%  του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης - και το νέο οικονομικό περιβάλλον που οικοδομείται στην Ευρώπη θα συμβάλλουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία θα είναι εντονότερη στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως είναι λογικό.
H Ελλάδα δεν θεωρείται πιθανό, σύμφωνα με τους αναλυτές της ευρωζώνης, Juergen Michels και Giana Giani, να προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους πριν το 2013. Αν η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί με τους όρους που θα έχει θέσει ως τότε η τρόικα, η αναδιάρθρωση είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο με ύστατο όριο καθυστέρησης το 2015.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, William Buiter, στο σημείωμά του στην 22η σελίδα της έκθεσης που αριθμεί 104 σελίδες συνολικά, αναφέρθηκε στην κρίση χρέους των ανεπτυγμένων οικονομιών.
“Μέσα στο 2010 είδαμε μόνο την αρχή του σεναρίου που διαρκώς εξελίσσεται και έχει να κάνει με την κρίση χρέους. Εντός του ερχόμενου έτους, το ρίσκο χρεοκοπίας χώρας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της ευρωζώνης, πολλαπλασιάζεται”, τόνιζει ο Buiter.
Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, προβλέπει επιδείνωση του κλίματος. Η βοήθεια που θα παρέχει ο μηχανισμός δεν είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Buiter.
“Η εισροή των κεφαλαίων που προέρχονται από το μηχανισμό στήριξης στις ιρλανδικές τράπεζες δεν θα λύσει το πρόβλημα. Το σενάριο πλήρους στήριξης της οικονομίας της Ιρλανδίας είτε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη είτε εξ ολοκλήρου από την ΕΚΤ δεν μοιάζει για την ώρα ως το πιο πιθανό. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, το πιο πιθανό σενάριο είναι η αναδιάρθρωση του χρέους των ιρλανδικών τραπεζών μέσω haircut των ομολόγων που θα πλήξει τις τράπεζες που κατέχουν ιρλανδικά ομόλογα και θα τις κάνει να μοιραστούν ένα μέρος του βάρους του χρέους των τραπεζών της Ιρλανδίας και είναι πολλές...”.
Οι ασιατικές αναπτυσσόμενες χώρες θα... σύρουν και πάλι τον χορό της ανάπτυξης. Οι δομικές αλλαγές στην Κίνα θα είναι πολλαπλές εντός του 2011 και θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.
Η ανάλυση της Citigroup προειδοποιεί ότι το προσεχές δωδεκάμηνο είναι πολύ κρίσιμο αναφορικά με την προσπάθεια που καταβάλλει ο κινεζικός γίγαντας να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Αν αυτό επιτευχθεί, η Κίνα θα σημειώσει ακόμη μεγαλύτερους, εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, η εκτίμηση προβλέπει άνοδο του δείκτη του πληθωρισμού κατά 1,25% μέσα στο έτος που έρχεται.
Η Citigroup εκτιμά ότι οι νομισματικές πολιτικές σε επίπεδο κυριότερων Κεντρικών Τραπεζών (Fed, ΕΚΤ, Bank of Japan) θα παραμείνουν σταθερές. Η πρόβλεψη της Citi κάνει λόγο για πρώτη απόπειρα ανόδου επιτοκίων στα τέλη του 2012 ή τις αρχές του 2013 με την ΕΚΤ να κάνει την αρχή και την Bank of Japan να ακολουθεί αλλά όχι νωρίτερα από το Δεκέμβριο του 2013 ή τις αρχές του 2014. Παρά τους φόβους της Αυστραλίας, η Citigroup εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η χώρας της Ωκεανίας θα δαμάσει τον πληθωρισμό της εντός του 2011, ενώ σταθερές θα παραμείνουν και οι τιμές των προϊόντων στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό όμιλο,κ παρά την αντίθετη παραφιλολογία. Ελβετία, Σουηδία και Αυστραλία θα παρουσιάσουν ισχυρή ανάπτυξη.


Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης