Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Χωρίς συμφωνία και προς αναζήτηση συμμάχων μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς - Οι διαφωνίες κυβέρνησης και τρόικας στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής - «Όχι άλλη λιτότητα» το μήνυμα του πρωθυπουργού στην Ευρώπη - Τη δική της μάχη θα δώσει και η Κύπρος

Χωρίς συμφωνία και προς αναζήτηση συμμάχων μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς - Οι διαφωνίες κυβέρνησης και τρόικας στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής - «Όχι άλλη λιτότητα» το μήνυμα του πρωθυπουργού στην Ευρώπη - Τη δική της μάχη θα δώσει και η Κύπρος
(upd)Σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών περνούν πλέον το ελληνικό και το κυπριακό ζήτημα, αφού και οι δύο περιπτώσεις εξακολουθούν να παραμένουν τα δύο μεγαλύτερα "αγκάθια" στη μάχη της Ευρωζώνης κατά της κρίσης χρέους.
Χωρίς καμία αμφιβολία, η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, θα έχει άκρως ελληνικό και κυπριακό ενδιαφέρον, αφού πολλές είναι ακόμη οι εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με τα πακέτα διάσωσης της Αθήνας και της Λευκωσίας...
Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με τους χειρότερους οιωνούς, αφού μέχρι και την ύστατη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα, παρατείνοντας το θρίλερ της διαπραγμάτευσης (αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να είναι η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ) για τα τέλη Μαρτίου.
Μετά τη χθεσινή, άκαρπη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Α. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως θα θέσει στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών την αμετακίνητη στάση της τρόικας σε ορισμένα καίρια ζητήματα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει σε όλα τα μέτωπα η κυβέρνηση. Τα μεγάλα αγκάθια στη διαπραγμάτευση ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας δεν είναι άλλα από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το χαράτσι που καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο Α. Σαμαράς καλείται να επιχειρηματολογήσει μπροστά στους Ευρωπαίους ηγέτες υπέρ της ανάγκης λήψης μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα, προκειμένου επιτέλους να μπει φρένο στη βαθιά ύφεση. Παρά τις χθεσινές, καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ή με την εκταμίευση της δόσης, είναι βέβαιο πως οι Ευρωπαίοι δεν θα δουν με καλό μάτι τη μη επίτευξη συμφωνίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Στουρνάρα πως συμφωνία θα υπάρξει σε λίγες μέρες, οι Ευρωπαίοι θα ασκήσουν νέες πιέσεις στον πρωθυπουργό να συνεχίσει στο δρόμο που έχει αποφασιστεί για την Ελλάδα.
Η τρόικα μπορεί να φεύγει προσωρινά από την Ελλάδα, αλλά όταν επιστρέψει στα τέλη Μαρτίου, θα περιμένει από την κυβέρνηση να τους παραδώσει το νέο πακέτο μέτρων, δηλαδή το νέο Μνημόνιο.
Αυτό θα είναι και το μεγάλο στοίχημα του Α. Σαμαρά. Να δώσει στους Ευρωπαίους να καταλάβουν πως η υπερβολική λιτότητα δεν βοηθάει την Ελλάδα, αν δεν συνοδεύεται από μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.
Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό είναι το εξής: Σίγουρα σίγουρα μια διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας δεν πρέπει να μεταφέρεται σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής. Ποιος τελικά είναι ο ρόλος της τρόικας;
Ο πρωθυπουργός καλείται σήμερα να αναζητήσει συμμάχους στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου. Τι είδους συμμάχους; Συμμάχους έναντι στις αυστηρές αξιώσεις της τρόικας.
Τη δική του μάχη όμως στη Σύνοδο Κορυφής καλείται να δώσει και ο νέος Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, την ώρα που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, αρκετά είναι τα μέτωπα που παραμένουν ακόμη ανοιχτά.
Μπορεί το γεγονός πως κυπριακή πλευρά και τρόικα να συμφώνησαν για τη διεξαγωγή ελέγχου για τις υποθέσεις που αφορούν στο ξέπλυμα χρήματος να σηματοδοτεί μια θετικλη εξέλιξη, ωστόσο αρκετά είναι τα μέτωπα που παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Παρά τη σθεναρή αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν να επαναφέρουν - σχεδόν καθημερινά - στο προσκήνιο, σενάρια περί haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, μια κίνηση που μόνο πανικό μπορεί να προκαλέσει και σίγουρα δεν θα ωφελήσει ούτε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αλλά ούτε και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του.
Καθοριστική όμως ήταν η χθεσινή παρέμβαση επί του κυπριακού ζητήματος του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ολλανδός αξιωματούχος έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της Ευρωζώνης για την Κύπρο. "Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου πρέπει να είναι πολύ μικρότερο από 17 δισ. ευρώ. Εκτιμώ πως πρέπει να κινηθεί πέριξ των 10 δισ. ευρώ", δήλωσε ο Dijsselbloem.
Μάλιστα το κυπριακό ζήτημα θα απασχολήσει ευρέως το έκτακτο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης