Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«ΟΛΑ» ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα με την Τρόικα: Απολύσεις υπαλλήλων, «κόκκινα» δάνεια, ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα και εισφορές προς τα Ταμεία, φόροι επί των ακινήτων, επικουρικές συντάξεις, ενοποιήσεις Ταμείων, εξοπλιστικές δαπάνες

«ΟΛΑ» ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα με την Τρόικα: Απολύσεις υπαλλήλων, «κόκκινα» δάνεια, ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα και εισφορές προς τα Ταμεία, φόροι επί των ακινήτων, επικουρικές συντάξεις, ενοποιήσεις Ταμείων, εξοπλιστικές δαπάνες
Στον ασφυκτικό κλοιό της τρόικας βρίσκεται η κυβέρνηση έχοντας όλα τα μέτωπα ανοιχτά και τα οποία θα επιχειρήσουν αμφότεροι να κλείσουν στη σημερινή απογευματινή ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
Και χθες υπήρξε μπαράζ συσκέψεων μεταξύ τεχνικών κλιμακίων και στελεχών των αρμόδιων υπουργείων, καθώς επιχειρήθηκε να δοθεί λύση. Αφόρητες ήταν και οι πιέσεις από την Κομισιόν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν σε ανοιχτή γραμμή καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας λαμβάνοντας το μήνυμα να φροντίσει να κλείσει τα μέτωπα...
Εν τούτοις ο υπουργός Οικονομικών ήταν καθησυχαστικός εξερχόμενος χθες του Μαξίμου όταν δήλωνε «Κρίναμε σκόπιμο, από τη στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτηση σε τεχνικές λεπτομέρειες, να δώσουμε μια μέρα ακόμα στις συζητήσεις».
Αν και οι υπουργοί Γ. Στουρνάρας, Αντ. Μανιτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Κ. Χατζηδάκης (Ανάπτυξης), Γ. Βρούτσης (Εργασίας) και Χρ. Σταϊκούρας (υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών) που μετείχαν στις χθεσινές συσκέψεις επιχείρησαν να κλείσουν τα μέτωπα –κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Οι συσκέψεις συνεχίζονται και σήμερα –αν και το κλίμα τρομοκρατίας περί μη εκταμίευσης της διπλής δόσης των 8,8 δισ. ευρώ
Το βάρος των επαφών έπεσε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο επίμαχο ζήτημα των απολύσεων. Για αυτό, άλλωστε, και κλήθηκε εκτάκτως χθες στο Μαξίμου ο Αντώνης Μανιτάκης. Οι επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκονταν σε συνεχή ανταλλαγή e-mail με τους ελεγκτές, οι οποίοι ζητούσαν τη μια διευκρίνιση μετά την άλλο ως προς τα χρονοδιαγράμματα για τα περίφημα οργανογράμματα, που θα οδηγήσουν σε κατάργηση θέσεων εργασίας και ουσιαστικά θα θέσουν σταδιακά εκτός δημοσίου 150.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2015. Η μείωση των θέσεων, η ορθολογική κατανομή και η ανανέωση του προσωπικού κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα είναι οι κύριες δεξαμενές περιορισμού του αριθμού των υπαλλήλων στο δημόσιο. Και ως φαίνεται, για την ώρα, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
Χάσμα φαίνεται να υπάρχει στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και στη ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία. Επιμένουν δε στην είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και φέτος, καθώς δεν έχει στηθεί ακόμα ο μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων.
Τα τεχνικά κλιμάκια εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις ως προς το δημοσιονομικό σκέλος, καθώς δεν τους ικανοποιούν οι εξηγήσεις ως προς την τρύπα 500 εκατ. ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και των ΟΤΑ. Δεν βλέπουν δε σε καμία περίπτωση τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης τονίζοντας πως η αρνητική πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του έτους δεν αφήνει τέτοιου είδους περιθώρια.
Tο μαρτύριο δεν σταματά εδώ, καθώς η τρόικα έχει ήδη ανοίξει θέμα πρόσθετων μέτρων 4 δισ. ευρώ στη διετία 2014 -2015.
Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν ήδη θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προβολές εσόδων της περιόδου 2013- 2017, τις κρατικές δαπάνες (ειδικά για μισθούς και συντάξεις), το ζήτημα των καθυστερούμενων επιστροφών φόρων, την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από ακίνητα του Δημοσίου, τις επικουρικές συντάξεις, την ενοποίηση των ταμείων και τις καθυστερούμενες οφειλές, το κόστος των νέων προμηθειών εξοπλισμού και φαρμάκων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης