Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα απειλεί τον προϋπολογισμό – «Διορθωτικά» μέτρα ζητά η Τρόικα για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις - «Δεν μειώνει το έλλειμμα το μέρισμα των 305 εκατ. ευρώ της ΤτΕ» υποστηρίζουν οι ξένοι

«Τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα απειλεί τον προϋπολογισμό – «Διορθωτικά» μέτρα ζητά η Τρόικα για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις - «Δεν μειώνει το έλλειμμα το μέρισμα των 305 εκατ. ευρώ της ΤτΕ» υποστηρίζουν οι ξένοι
«Τρύπα» 490 εκατ. στα έσοδα παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του έτους, στρώνοντας έτσι το «χαλί» για πρόσθετα μέτρα από την τρόικα.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει αυτή την απόκλιση με το μέρισμα των 305 εκατ. ευρώ που πήρε σχετικά νωρίς από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρήση του 2012, αλλά και με τις λειψές επιστροφές φόρων που διένειμε σε φορολογουμένους και επιχειρήσεις.
Τα ποσά που επέστρεψε το Δημόσιο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ήταν μόλις 96 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 489 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό. Δηλαδή το Δημόσιο κράτησε στο ταμείο του έσοδα 393 εκατ. ευρώ, τα οποία λόγω του ελέγχου που υφίσταται από την τρόικα, απέφυγε να τα μοιράσει στους δικαιούχους.
Το κόλπο με τις λιγότερες επιστροφές φόρου, εισοδήματος και ΦΠΑ, που βελτίωσε την εικόνα του προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο του 2013, δεν στάθηκε ικανό να «ξεγελάσει» την αντιπροσωπεία της τρόικας, η οποία εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός… οδηγείται προς τα βράχια.
Οι ξένοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τα έσοδα, ενώ διεμήνυσαν στους τεχνοκράτες του Γενικού Λογιστηρίου ότι τα έσοδα από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι μη επαναλαμβανόμενα και ως εκ τούτου δεν είναι μειωτικά του ελλείμματος. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν διορθωτικά μέτρα που θα συμβάλουν στον περιορισμό αυτών των αποκλίσεων.
Παρά ταύτα τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Χρήστος Σταϊκούρας δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 1,353 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες συγκρατήθηκαν στα 9,422 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερες κατά 1,153 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, ενώ τα καθαρά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 665 εκατ. ευρώ στα 7,726 εκατ. ευρώ.
Καλύτερα από τα προσδοκώμενα πήγαν πάντως τα έσοδα του ΠΔΕ καθώς εισπράχθηκαν 884 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 430 εκατ. ευρώ. Από τα επιμέρους στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών:
* Οι δαπάνες στα νοσοκομεία τον Φεβρουάριο ήταν αυξημένες κατά 56 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον περσινό μήνα, λόγω της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.
* Οι δαπάνες για τόκους είναι συγκυριακά αυξημένες κατά 600 εκατ. ευρώ, λόγω του ότι οι τόκοι των ομολόγων που συμμετέχουν στο PSI θα εξοφλούνται τον Φεβρουάριο.
* Στο πρώτο δίμηνο, η υστέρηση στα έσοδα από ΦΠΑ φτάνει τα 213 εκατ. ευρώ (-8%), στους έμμεσους φόρους τα 192 εκατ. ευρώ (-33,2%), στα τέλη κυκλοφορίας τα 134 εκατ. ευρώ (-57,9%) και στον ΕΦΚ τα 28 εκατ. ευρώ (-3,9%).
* Οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι αυξημένες κατά 80%, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση είναι μειωμένη κατά 67%.
* Υψηλότερα των στόχων κατά 206 εκατ. ευρώ (18,7%) ήταν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και οι φόροι της περιουσία κατά 122 εκατ. ευρώ (33%).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης