Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Zωηρό ενδιαφέρον από ελληνικές και ξένες εταιρείες private equity για την ελληνική αγορά - Αναζητούν φθηνές αποτιμήσεις για επενδύσεις - Οι προκλήσεις, ο ΟΠΑΠ και η περίπτωση της ΜΙG

tags :
Zωηρό ενδιαφέρον από ελληνικές και ξένες εταιρείες private equity για την ελληνική αγορά - Αναζητούν φθηνές αποτιμήσεις για επενδύσεις - Οι προκλήσεις, ο ΟΠΑΠ και η περίπτωση της ΜΙG
Μια νέα... ματιά φαίνεται πως ρίχνουν οι εταιρείες private equity στην Ελλάδα, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως έλκονται από τις φθηνές τιμές των ελληνικών επιχειρήσεων, γεγονός που μπορεί να παράσχει πρόσφορο έδαφος για σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, κυρίως για τους γενναίους που δηλώνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν ένα τέτοιο ρίσκο.
"Πριν το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους - η οποία στη συνέχεια σχεδόν ώθησε την Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ - η ελληνική αγορά των private equity ήταν πολύ μικρή και δεν μπορούσε να συγκριθεί με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές πρακτικές. Ωστόσο, στην τρέχουσα συγκυρία, τόσοι οι ελληνικές, όσο και οι ξένες εταιρείες private equity, φαίνεται πως βρίσκονται σε φάση επανακαθορισμού της ελληνικής αγοράς, εξετάζοντας αν ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε αυτές", σχολιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
"Ήμασταν έτοιμοι πριν από 2 χρόνια να προχωρήσουμε στη σύσταση ενός νέου fund στην Ελλάδα. Ωστόσο τότε η θέση της εντός του ευρώ άρχισε να είναι εξαιρετικά αβέβαιη", δηλώνει ο Θ. Κιακίδης, που ανήκει στο δυναμικό της ελληνικής εταιρείας private equity, Global Finance, από το 1993.
Και προσθέτει: Τώρα θεωρούμε πως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε ξανά...
Την ίδια ώρα όμως και σημαντική μερίδα ξένων εταιρειών private equity έχουν αρχίσει ξανά να παρακολουθούν την περίπτωση της Ελλάδας. Ορισμένοι εξ αυτών "καλοβλέπουν και την περίπτωση της Ισπανίας".
Τα ξένα αυτά private equity έχουν στόχο να κάνουν επενδύσεις σε φθηνές εταιρείες ή ακόμη και σε εταιρείες που υπολειτουργούν, για να τις πουλήσουν στη συνέχεια, δρέποντας τα όποια κέρδη.
Ορισμένες από αυτές είναι οι γνωστές BC Partners και TPG Capital, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 33% του ΟΠΑΠ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Rhone Capital, που τον περασμένο Ιανουάριο, κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του 39% της S&B.
Ταυτόχρονα και οι Oaktree Capital Group και Fortress Investment συγκαταλέγονται στις εταιρείες εκείνες που έχουν αποστείλει ανθρώπους τους στην Ελλάδα, με βασικό στόχο την εξεύρεση ελκυστικών εταιρειών για τη σύναψη συμφωνιών.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει στο εν λόγω δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, για όλες αυτές τις εταιρείες τα ρίσκα είναι μεγάλα, δεδομένης της συνεχιζόμενης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Αλλά, όπως σημειώνει στη συνέχεια, υπάρχουν και αρκετές ενδείξεις για το αύριο της Ελλάδας. Μάλιστα επικαλείται την πρόσφατη έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά την οποία, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014.
"Το ελληνικό χρηματιστήριο μετρά κέρδη 42% μόνο τους τελευταίους 6 μήνες", τονίζεται επίσης.
Στη συνέχεια του εν λόγω δημοσιεύματος γίνεται ειδική αναφορά και στην περίπτωση της ΜΙG, η οποία κατά την τρέχουσα συγκυρία βρίσκεται σε συζητήσεις με μερίδα επενδυτών, εξετάζοντας την πιθανότητα να προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, με στόχο την άντληση ποσού ύψους 410 εκατ. ευρώ.
"Εκτιμούμε ότι κάποιος μπορεί εύκολα να διπλασιάσει τα χρήματά του σε ορίζοντα 2- 3 ετών με ποσοστό απόδοσης άνω του 30%", δηλώνει στο πρακτορείο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της MIG, Γ. Κουλούρης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης