Τελευταία Νέα
Ελλάδα

WSJ: Τεράστιο το διακύβευμα για την Ελλάδα από την κήρυξη της ΑΟΖ – Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας και η στάση της Τουρκίας

tags :
WSJ: Τεράστιο το διακύβευμα για την Ελλάδα από την κήρυξη της ΑΟΖ – Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας και η στάση της Τουρκίας
Στην επαναφορά του ζητήματος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εκ μέρους της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και στους κινδύνους μιας αντιπαράθεσης με την Τουρκία που ενέχει αυτή η εξέλιξη αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα, αφού αποδίδει την επαναφορά των εδαφικών διεκδικήσεων της Ελλάδας στην ελπίδα εύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπογραμμίζει ότι η Αθήνα προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ευρωπαίων ενώ επιταχύνει και μια διπλωματική εκστρατεία στα Ηνωμένα Έθνη.  
Κατά τη Wall Street Journal το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι τεράστιο, καθώς εκτιμάται ότι τα περίπου 100 δις ευρώ που κρύβονται στα υποθαλάσσια αποθέματα υδρογονανθράκων θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το χρέος της χώρας και να καταστήσουν την Ελλάδα σημαντικό προμηθευτή ενέργειας στην Ευρώπη, η οποία με τη σειρά της θέλει να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα προς το παρόν προχωρά με προσεκτικά βήματα για να αποφύγει μια αντιπαράθεση με την Τουρκία ενώ επιχειρεί να οικοδομήσει σταδιακά την επιχειρηματολογία της μέσω του ΟΗΕ. Όπως αναφέρεται, ο στόχος της Αθήνας είναι ξεκάθαρος: Η Ελλάδα ελπίζει να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για την αποκλειστική χρήση της ζώνης των 200 ναυτικών μιλίων γύρω από την χώρα βασίζοντας τις αξιώσεις της στο ότι έχει υπογράψει τη Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ για το Ναυτικό Δίκαιο, κάτι που δεν έχει πράξει η Τουρκία. Έως σήμερα αυτή τη συνθήκη έχουν υπογράψει 165 έθνη και κράτη, ανάμεσα τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι ΗΠΑ αν και δεν την έχουν υπογράψει, ωστόσο αποδέχονται σε γενικές γραμμές τα όσα αυτή προβλέπει. Σημειώνεται πως το περασμένο καλοκαίρι, ο πρόεδρος Obama επιχείρησε να περάσει τη Συνθήκη από τη Γερουσία αλλά απέτυχε για μια ψήφο.
«Η Αθήνα είναι πρόθυμη να διεκδικήσει τα δικαιώματα της αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα που να προκαλέσει αναταραχή στην περιοχή. Προς το παρόν, προχωρούμε σιγά μέσω της νόμιμης οδού» αναφέρει στη Wall Street Journal υψηλόβαθμος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επόμενη κίνηση της Ελλάδας, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θα είναι μια κατάθεση στον ΟΗΕ, όπου και επίσημα θα οριοθετούνται οι ναυτικές συντεταγμένες στην Ελλάδα , κάτι που θα αποτελέσει το έναυσμα για την κήρυξη της ΑΟΖ σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Συνθήκης για την Θάλασσα.
Υπενθυμίζεται πως βάσει της Συνθήκης, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια (από 6 ναυτικά μίλια που είναι σήμερα) με την ΑΟΖ της να επεκτείνεται στα 200 ναυτικά μίλια. Αν και η Ελλάδα επικύρωση τη Συνθήκη το 1995, ακόμα δεν έχει κάνει χρήση του δικαιώματος της καθώς η Τουρκία το θεωρεί μονομερή κίνηση, η οποία αποτελεί αιτία πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης