Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Όσο τα δύο πακέτα στήριξης της Ελλάδας οι ζημίες 17 μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης από το 2007 έως σήμερα - Τα σημάδια της κρίσης χτυπούσαν την πόρτα της ευρωζώνης εγκαίρως... αλλά οι πολιτικοί συζητούσαν «ακαδημαϊκά»

tags :
Όσο τα δύο πακέτα στήριξης της Ελλάδας οι ζημίες 17 μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης από το 2007 έως σήμερα - Τα σημάδια της κρίσης χτυπούσαν την πόρτα της ευρωζώνης εγκαίρως... αλλά οι πολιτικοί συζητούσαν «ακαδημαϊκά»
Περίπου όσο εγκρίθηκαν για τα δύο πακέτα στήριξης της Ελλάδας, ήτοι στα 239 δισ. ευρώ φτάνουν οι ζημίες 17 τραπεζών της ευρωζώνης, οι οποίες από το 2007 έως και σήμερα κατάγραψαν τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Reuters, η Royal Bank of Scotland, η οποία μάλιστα πέρασε και στο κράτος, βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση των ζημιών, αφού το 2008 κατέγραψε 43,2 δισ.. Μάλιστα, ήταν το πρώτο ηχηρό μήνυμα προς την Ευρώπη ότι η κρίση που χτύπησε τις ΗΠΑ στο τέλος του 2007 δεν σταμάτησε στα σύνορα, περνώντας με τον πιο δυσοίωνο τρόπο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Την ίδια χρονιά, η ολλανδική και η βελγική Fortis, συνταράσσει τον πυρήνα της ευρωζώνης, με ζημίες 28 και 18,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα, κινητοποιώντας τις κυβερνήσεις τριών χωρών, μαζί και της Γαλλίας, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να περιοριστούν τα στοιχεία "μόλυνσης" του ευρωπαϊκού κλάδου.
Εκτός αυτών των ηχηρών περιπτώσεων, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι τον "χορό" των ζημιών άνοιξε η KfW στη Γερμανία, αφού από το 2007 ακόμη ανακοίνωνε ζημίες 6,2 δισ. ευρώ, για να ακολουθήσει και η Commerzbank το 2008 με ζημίες 6,6 δισ. ευρώ.
Από το 2009 το πρόβλημα της Ιρλανδίας εντεινόταν, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί, με την Anglo Irish να σημειώνει ζημίες 12,7 δισ. και το 2010 η Allied Irish στα 12,1 δισ., γεγονότα που οδήγησαν τη χώρα στη χρήση του μηχανισμού στήριξης. Εξέλιξη που ήταν ακριβώς αντίθετη με αυτή που έγινε στην Ελλάδα, με δύο ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται στην 17αδα, την Εθνική και την Πειραιώς, μετά τους χειρισμούς των πολιτικών στο κρατικό χρέος. Η Εθνική, το 2011 κατέγραψε ζημίες 12,3 δισ. ευρώ και η Πειραιώς 6,6 δισ. ευρώ, επίπεδα πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης