Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Γυρίζουν την πλάτη» στο ΔΝΤ η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Ουκρανία – Δανείστηκαν μέσα σε ένα μήνα από τις αγορές περί τα 7,25 δισ. ευρώ – Προσοχή στο ρίσκο συστήνουν Sberbank, Schroders και Aberdeen Asset Management

tags :
«Γυρίζουν την πλάτη» στο ΔΝΤ η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Ουκρανία – Δανείστηκαν μέσα σε ένα μήνα από τις αγορές περί τα 7,25 δισ. ευρώ – Προσοχή στο ρίσκο συστήνουν Sberbank, Schroders και Aberdeen Asset Management
Την ανάγκη των επενδυτών να λάβουν μεγαλύτερες του μέσου όρου αποδόσεις εκμεταλλεύτηκαν τέσσερις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αντλώντας από τις αγορές μέσα σε έναν μήνα περί τα 7,25 δισ. ευρώ, "απορρίπτοντας" τα δάνεια που τους προσέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Ουκρανία εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά κόστη δανεισμού (με τα δεδομένα της περιοχής), και κατάφεραν να προσελκύσουν επενδυτές προσφέροντας επιτόκια έως και 7,6%.
"Βλέπουμε ορισμένες χώρες με επιδεινούμενα θεμελιώδη να καταφέρνουν να δανειστούν από τις αγορές, χωρίς αυτές να τις 'τιμωρούν' για τις προοπτικές τους", ανέφερε ο Viktor Szabo της Aberdeen Asset Management, ο οποίος σχολίασε ότι υπό αυτά τα δεδομένα ο ρόλος του ΔΝΤ και των λοιπών παγκόσμιων οργανισμών υποβαθμίζεται από τέτοιες κινήσεις.
Σύμφωνα με τον Chris Weafer, της Sberbank Investment Research, οι επενδυτές αναλαμβάνουν υπερβολικό ρίσκο με τις δολαριακές εκδόσεις, από χώρες που δεν εφαρμόζουν ισοσκελείς δημοσιονομικές πολιτικές, όπως προτάσσει η πολιτική του ΔΝΤ. Αυτό γρήγορα θα γίνει αντιληπτό, και οι χώρες αυτές θα αναγκαστούν και πάλι να καταφύγουν στα κεφάλαια του ΔΝΤ και των άλλων οργανισμών, εφαρμόζοντας εν τέλει και τις επιταγές τους.
Σύμφωνα με τον  Alexander Moseley της Schroders, η πρόσβαση στις αγορές ελαστικοποιούν τους πολιτικούς όρους μέσα στους οποίους μία κυβέρνηση προωθεί τη δημοσιονομική προσαρμογή της οικονομίας της, καθιστώντας την ευάλωτη στις εξωτερικές και εσωτερικές ανισορροπίες. Χώρες με αδύναμη πολιτική βούληση και υψηλό χρέος, όπως η Ουγγαρία και η Ουκρανία, είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουν ή και να βελτιώσουν την πιστωτική τους αξιολόγηση, επηρεασμένες από τις συνθήκες στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης