Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κυπριακή κυβέρνηση και Κεντρική τράπεζα να αποτρέψουν με οποιoδήποτε κόστος εμπλοκή των καταθετών σε haircut του χρέους – Δεν μπορεί το Ρωσικό κεφάλαιο στην Ελβετία να είναι επένδυση και στην Κύπρο ξέπλυμα χρήματος

 Κυπριακή κυβέρνηση και Κεντρική τράπεζα να αποτρέψουν με οποιoδήποτε κόστος εμπλοκή των καταθετών σε haircut του χρέους – Δεν μπορεί το Ρωσικό κεφάλαιο στην Ελβετία να είναι επένδυση και στην Κύπρο ξέπλυμα χρήματος
Η Κυπριακή κυβέρνηση και η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου πρέπει να αποτρέψουν με οποιαδήποτε τρόπο και κόστος εμπλοκή των καταθετών σε haircut του χρέους.
Ορθά ο νέος πρόεδρος ο Αναστασιάδης, ορθά ο νέος ΥΠΟΙΚ ο Σαρρής αποκλείουν με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο εμπλοκή των καταθετών.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα αν η Τρόικα υποχρέωνε και τους καταθέτες να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους το βέβαιο θα ήταν ότι σε όλη την Ευρώπη θα άνοιγε θέμα ασφάλειας καταθέσεων και ο πανικός που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση θα έπληττε όλες τις χώρες και ειδικά του ευρωπαϊκού νότου.
Θα ήταν μια καταστροφική εξέλιξη πολύ χειρότερη από τις επιπτώσεις του ελληνικού PSI+.
Επίσης θα πρέπει να τελειώνει αυτή η ατεκμηρίωτη επιχειρηματολογία περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Δεν μπορεί οι καταθέσεις των Ρώσων στην Ελβετία ή την Γερμανία να θεωρούνται επενδύσεις και στην Κύπρο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Δεν μπορεί να θεωρούνται πλυντήρια ξεπλύματος οι Κυπριακές τράπεζες όταν εφάρμοζαν πολύ αυστηρά συστήματα διαφάνειας.
Είναι λάθος η προσέγγιση αυτή.
Ότι μπορεί να υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις ξεπλύματος δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά σε καμία περίπτωση οι 48 χιλιάδες καταθέτες ρώσοι στις κυπριακές τράπεζες δεν είναι «απατεώνες» και δεν ξεπλένουν βρώμικο χρήμα.
Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι τα 11 με 12 δις ευρώ που είναι περίπου τα υπόλοιπα καταθέσεων ρώσων στις κυπριακές τράπεζες είναι ξέπλυμα.
Π.χ. αν μια ρωσική τράπεζα έχει νομιμοποιήσει βρώμικο χρήμα και μετά με έμβασμα το στέλνει στην Κύπρο αυτό τι σημαίνει ότι η Κυπριακή τράπεζα ξεπλένει βρώμικο χρήμα;
Πάντως με αφορμή το θέμα αυτό θα πρέπει ΕΕ, Κύπρος και Ρωσία να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους τους ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο τέτοια φαινόμενα.
Όμως με γενικεύσεις ότι οι κυπριακές τράπεζες ξεπλένουν βρώμικο χρήμα είναι επικίνδυνες και λανθασμένες που πλήττουν ένα τραπεζικό σύστημα άδικα.
Πριν λίγο καιρό είχαμε παρουσιάσει την έκθεση της Global Financial Integrity ενός αμερικανικού  think tank που ούτε λίγο ούτε πολύ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος είναι μια διεφθαρμένη χώρα.
Στην 84σέλιδη έκθεση λοιπόν του αμερικανικού think tank, πυρήνας των ανησυχιών είναι η ακμάζουσα παραοικονομία της Ρωσίας και η «ενδημική διαφθορά», που τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μάλιστα, η GFI συμβουλεύει τη ρωσική κυβέρνηση για το πώς να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, μέρος του οποίου φαίνεται να βρίσκεται και στην Κύπρο, όπου οι τράπεζες διαθέτουν περί τα 152 δισ. ευρώ assets, περίπου 8,5 φορές υψηλότερα από το ΑΕΠ της χώρας, το οποίο φτάνει στα 17,8 δισ. ευρώ. Από αυτά τα «περιουσιακά στοιχεία» των κυπριακών τραπεζών, περίπου τα 23 δισ. είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ήτοι το 130% του ΑΕΠ!
Την ανάλυση αυτή, έρχεται να υποστηρίξει και μία άλλη, μυστική, έκδοση της γερμανικής CIA, της Bundesnachrichtendienst (BND), η οποία αναφέρει ότι οι κυπριακές τράπεζες διαθέτουν περί τα 26 δισ. ευρώ «μαύρου χρήματος» Ρώσων καταθετών. Η έκθση αυτή διέρρευσε τον περασμένο Νοέμβριο.
Τώρα η Κύπρος χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης που πιθανότατα να φτάσει τα 17,5 δισ. ευρώ, ήτοι 100% του ΑΕΠ, εκ των οποίων 12 δισ. ευρώ θα πάνε στις τράπεζες. Είναι το πρώτο σχέδιο διάσωσης της Ευρωζώνης που το γερμανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε πράγματι να αρνηθεί να εγκρίνει, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Όμως, η έκθεση της GFI δεν είναι για την Κύπρο. Έχει να κάνει με τη Ρωσία και με τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει για να βελτιώσει την κατάσταση και να ελέγξει το "μαύρο χρήμα" που ρέει προς την Κύπρο. Το βασικό πρόβλημα έγγειται στην απόκρυψη των κερδών από τις εξαγωγές υποκινούμενη από μια "αδύναμη τελωνειακή διοίκηση". Το μεγαλύτερο μέρος των στρεβλών τιμολογήσεων μάλιστα επισημαίνεται στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Και αυτό είναι το σημείο όπου η Κύπρος μπαίνει στο παιχνίδι.
Η έκθεση εξηγεί πώς λειτουργεί: Η εταιρεία Α στη Ρωσία πωλεί πετρέλαιο στην Θυγατρική Β στις Κάτω Χώρες, κάτω από την τιμή της αγοράς. Αλλά το τιμολόγιο δεν πάει στην Ολλανδία. Αποστέλλεται στην Κύπρος σε μια «εταιρεία ανατιμολόγησης των συμβολαίων", η οποία ανήκει στην εταιρεία Α. Η κυπριακή εταιρεία αποστέλει το νέο νέο τιμολόγιο στην Θυγατρική Β στην Ολλανδία, με τιμές αγοράς. Οι ολλανδικές τελωνιακές αρχές επιβεβαιώνουν ότι το δεύτερο τιμολόγιο έχει τιμές που είναι σύμφωνες με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς. Τώρα η Θυγατρική Β πωλεί το πετρέλαιο σε κάποια εταιρεία στην Ευρώπη σε κανονική τιμή, πληρώνεται, και με τη σειρά της δίνει στην εταιρεία της Κύπρος το ποσό του τιμολογίου, μεταφέροντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πώληση στον φορολογικό παράδεισο της Κύπρο. Έτσι η εταιρεία ανατιμολόγησης των συμβολαίων είναι αυτή που "αποκομίζει και τα τεράστια κέρδη. Μέσα από αυτή τη διαδρομή, το παράνομο χρήματα αποταμιεύεται σε μία από τις κυπριακές τράπεζες, η οποία όμως μπορεί και να μη συνδέεται με το μέρος του σχεδίου, ενώ η Εταιρεία Α εμφανίζεται να κάνει άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τα ρωσικά στοιχεία που αναφέρθηκαν στο ΔΝΤ, η Κύπρος δεν ήταν μόνο ο μεγαλύτερος προορισμός των άμεσων ξένων επενδύσεων της Ρωσίας, αλλά και η μεγαλύτερη πηγή του. Το έτος αιχμής για αυτό ήταν το 2010. Εκείνη τη χρονιά, οι ΑΞΕ από τη Ρωσία στην Κύπρο ανήλθαν στα 153,9 δισ. δολάρια. Αντίθετα, οι ΑΞΕ από την Κύπρο στη Ρωσία ανήλθαν στα 179,2 δισ. δολαρίων, ήτοι 7,8 φορές το μέγεθος του συνόλου της οικονομίας της Κύπρος!
Σύμφωνα με την έκθεση, τα στοιχεία για τις ΑΞΕ, "αντανακλούν απλώς τις διαδρομές των παράνομων καταθέσεων από τη Ρωσία στην Κύπρος. Και με τη διευκόλυνση της διαδικασίας αυτής, η Κύπρος έχει γίνει μια σημαντική μηχανή ξεπλύματος χρημάτων για τους Ρώσους εγκληματίες".
Όμως το 2011 η κατάσταση άλλαξε. Η ροή κεφαλαίων προς και από την Κύπρο υποχώρησαν 28% και 21% αντίστοιχα. Το πάρτι είχε τελειώσει. Η Κύπρος ήταν υπό πτώχευση. Το ρωσικό "μαύρο χρήμα" αναδιπλωνόταν υπό τον φόβο της κρίσης. Έτσι, η ρωσική κυβέρνηση παρενέβη και διεσώθη Κύπρος προσωρινά στα τέλη του έτους με ένα δάνειο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων. Όμως τα νερά είχαν ταραχθεί και οι εταιρείες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα.
Η έκθεση προειδοποιεί για τα «σοβαρά κενά ασφάλειας» για τη Ρωσία που σχετίζονται με αυτά τα χρήματα και καλεί τη ρωσική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα. Την ίδια ώρα, η ΕΕ πασχίζει να πείσει τους εταίρους της για την αναγκαιότητα διάσωσης των κυπριακών τραπεζών...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης