Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Από τα «έτοιμα» ξεκίνησε να «τρώει» το κράτος για να καλύψει την υστέρηση στα έσοδα - Νέες οφειλές δημιούργησαν τον Ιανουάριο νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, παρά το γεγονός ότι απαγορεύονται από το Μνημόνιο

Από τα «έτοιμα» ξεκίνησε να «τρώει» το κράτος για να καλύψει την υστέρηση στα έσοδα - Νέες οφειλές δημιούργησαν τον Ιανουάριο νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, παρά το γεγονός ότι απαγορεύονται από το Μνημόνιο
Μετά τους πολίτες, από τα… έτοιμα ξεκίνησε να «τρώει» και το κράτος. Στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου δείχνουν ότι τον Ιανουάριο του 2013 συρρικνώθηκε το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό λόγω των αυξημένων πληρωμών και των μειωμένων εισπράξεων που είχε το κράτος. Αυτό διαμορφώθηκε στα 851 εκατ. ευρώ από 1,1 δις. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο.
Φέτος, τον Ιανουάριο το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε από την Τρόικα να «τρέξει» όλες τις πληρωμές που είχε καθυστερήσει από τα ληξιπρόθεσμα χρέη για να μπορέσει να πάρει «ανάσες» η αγορά.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα να παρουσιάσουν οριακή μείωση και να διαμορφωθούν στα 7,921 δισ. ευρώ.
Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012 τα «φέσια» του Δημοσίου ήταν 8,045 δισ. ευρώ και 7,227 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από τον ρυθμό εκκαθάρισης αυτών των χρεών που εκτιμούν ότι στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2012 θα έπρεπε να είχαν φτάσει στην πραγματική οικονομία ποσά πολύ μεγαλύτερα από το 1 δις. ευρώ που δείχνουν τα χαρτιά.
«Πρωταθλητές» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι τα ασφαλιστικά ταμεία με 4,46 δισ. ευρώ και ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,886 δις. ευρώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση 846 εκατ. ευρώ και τα υπουργεία με 493 εκατ. ευρώ.
Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν σε 643,3 από 723,6 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους κατέγραψαν αύξηση κατά 121 εκατ. ευρώ μέσα ένα μήνα ( σ.σ. 1,765 δις. ευρώ ήταν τον Δεκέμβριο του 2012) παρά το γεγονός ότι τα «μνημόνια συνεργασίας» που έχει υπογράψει ο Χρήστος Σταϊκούρας με τους αρμόδιους φορείς απαγορεύουν ρητά την δημιουργία νέων οφειλών.
Η δημοσιονομική διαφορά αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των οφειλών των υπουργείων, των ΟΤΑ και των λοιπών νομικών προσώπων στα 236 εκατ. ευρώ από 366 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κλπ) δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα τον πρώτο μήνα του έτους συρρικνώθηκε στα 1,784 δισ. ευρώ από 2,474 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012.
Προσθέτοντας τους τόκους το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2012 παραμένει μεγαλύτερο, στα 1,993 δισ. ευρώ, έναντι του φετινού που διαμορφώθηκε στα 1,525 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υποχώρησαν στα 4,433 δισ. ευρώ, από 4,872 δισ. ευρώ.
Μεγαλύτερη ήταν η μείωση στις δαπάνες πλην τόκων, καθώς διαμορφώθηκαν στα 4,018 δισ. ευρώ από 4,905 δισ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης