Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παταγώδης αποτυχία η πώληση μέρους ή του συνόλου της Finansbank – Σε δίλημμα η διοίκηση της Εθνικής – Γιατί θα αποδειχθεί στρατηγικό ατόπημα η πώληση – Λύση μόνο η κρατικοποίηση

tags :
Παταγώδης αποτυχία η πώληση μέρους ή του συνόλου της Finansbank – Σε δίλημμα η διοίκηση της Εθνικής – Γιατί θα αποδειχθεί στρατηγικό ατόπημα η πώληση – Λύση μόνο η κρατικοποίηση
Το www.bankingnews.gr εδώ και μέρες – όπως και σήμερα –παρουσιάζει πληροφορίες που φέρουν την διοίκηση της Εθνικής να εξετάζει ή να πιέζεται όπως μας αποκάλυψε κυβερνητική πηγή αλλά και η Τρόικα να πωλήσει το σύνολο ή μέρος της Finansbank.

Το σύνολο της Finansbank θα μπορούσε να πωληθεί στα 5 δις ευρώ όπως αναφέρουμε.
Όμως με αντικειμενικά κριτήρια η  πώληση της Finansbank θα είναι η απόλυτη ένδειξη παταγώδους αποτυχίας.
Η Finansbank είναι η μόνη με αντικειμενικά κριτήρια κερδοφόρος επένδυση της Εθνικής με 500 εκατ κέρδη ετησίως.
Βεβαίως τα κέρδη δεν διανέμονταν και αυτό είναι το βασικό επιχείρημα της συλλογιστικής ότι μπορεί να πωληθεί η Finansbank.
Όμως η περιχαράκωση της Εθνικής που έχει εξαγοράσει την Eurobank στην Ελλάδα όχι μόνο θα περιορίσει δραστικά την λειτουργική κερδοφορία του ομίλου αλλά θα απαξιώσει στρατηγικά την Εθνική τράπεζα.
Βέβαια ποιες είναι οι λύσεις;
Έχουμε τονίσει ότι η Εθνική δεν μπορεί να πωλήσει το 28% της Finansbank λέμε 28% για να κρατήσει το 67% την καταστατική πλειοψηφία σε στρατηγικό επενδυτή ο οποίος εν συνεχεία θα κάλυπτε το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ των 11 δις ευρώ στην Ελλάδα.
Αυτό δεν μπορεί να συμβεί καθώς θα θεωρηθεί παροχή εγγύησης στην αμκ στην Ελλάδα που προφανώς και ορθά απαγορεύει ο νόμος.
Επίσης ούτε η πώληση όλης της Finansbank σε στρατηγικό επενδυτή ο οποίος εν συνεχεία θα κάλυπτε το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ στην Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει γιατί πάλι θεωρείται παροχή εγγύησης που απαγορεύεται.
Η μόνη θεωρητικά λύση που υπάρχει στο τραπέζι είναι η πλήρης αποεπένδυση της Εθνικής από την Τουρκία εξέλιξη που θα ήταν απλά παταγώδης αποτυχία.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί ότι η πώληση περιουσιακού στοιχείου δεν μειώνει τόσο δραστικά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Εθνικής.
Η Εθνική χρειάζεται μαζί με την Eurobank 15,5 δισ ευρώ κεφάλαια και αν ληφθούν υπόψη οι προνομιούχες μετοχές 2,3 δις ευρώ και των 2 τραπεζών αλλά και πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις 1,5 δις ευρώ φθάνουν αισίως τα 20 δις ευρώ περίπου.
Πουλώντας την Finansbank τα 20 δις θα μειωθούν στα 15 ή 14 δις ευρώ και πάλι είναι δυσθεώρητο το κεφαλαιακό βάρος για την νέα Εθνική που θα κρατικοποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης