Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος - «Πολιτική η δίκη μου» - ΝΔ: Αναστέλλεται η κομματική του ιδιότητα

tags :
Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος - «Πολιτική η δίκη μου» - ΝΔ: Αναστέλλεται η κομματική του ιδιότητα
(upd5) Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο , ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το οικονομικό σκάνδαλο στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο στην απόφαση του, η οποία δεν έχει προηγούμενο, δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό ενώ στο άκουσμα της ο κ.Παπαγεωργόπουλος έπεσε βουρκωμένος στην αγκαλιά της συζύγου του.


Παπαγεωργόπουλος: Πολιτική η δίκη μου – Μοναδικό κριτήριο καταδίκης μου η ικανοποίηση του κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών
Για «πολιτική» δίκη έκανε λόγο ο Β. Παπαγεωργόπουλος, τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος νωρίτερα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για υπεξαίρεση – μαμούθ από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, ο Β. Παπαγεωργόπουλος διαμήνυσε πως η καταδίκη του αποσκοπούσε την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά «αίμα πολιτικών».
«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ενδόμυχα κανένας Θεσσαλονικιός και κανένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τους πρόδωσε. Θα περιμένω την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους» κατέστησε σαφές ο τέως δήμαρχος, απαρνούμενος τις επιβληθείσες κατηγορίες.

Ανεστάλη η κομματική ιδιότητα του Β. Παπαγεωργόπουλου – Οξεία επίθεση ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ – «Κοίτα ποιοι μιλάνε;»
Την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου, έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, απεφάνθη η ΝΔ.
Ανταπαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξέδωσε μία οξύτατη ανακοίνωση εναντίον της ΝΔ, το κυβερνών κόμμα διαμήνυσε πως «μακάρι τον  ίδιο σεβασμό που δείχνει η Νέα Δημοκρατία απέναντι στη Δικαιοσύνη να μάθει να δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του».
«Ποιοι μιλάνε; Εκείνοι που υπερασπίζονται δημοσίως ληστές, βιαστές, τρομοκράτες και βαρυποινίτες;» κατέληξε η ανακοίνωση της ΝΔ.

Nωρίτερα, η ποινή της ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε και στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Λεμούσια, ενώ ισόβια και επιπλέον εννέα χρόνια κάθειρξη επιβλήθηκαν στον πρώην ταμία του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη. Και σε αυτήν την περίπτωση το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.
Για τους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντίστοιχα. Αντίθετα αθωώθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέπτυξε για σχεδόν μιάμιση ώρα το σκεπτικό της απόφασης του επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση.
«Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ.Λεμούσιας αναζητούσε μία "πηγή" χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ' εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης "Αναγέννηση", της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός. Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη "μηχανή' της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά» τόνισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, κατά την ανακοίνωση της απόφασης του.
«Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους» πρόσθεσε ο δικαστής.
«Ουδεμία σχέση έχω με την υπόθεση. Κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις» είπε ο κ.Παπαγεωργόπουλος κατόπιν της ανάγνωσης της δικαστικής απόφασης με τον πρόεδρο της έδρας να του απαντά: «Πάντως όχι εμείς».
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το ύψος της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης ξεπερνά τα 17,9 εκατομμύρια  ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης