Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η διάσωση της Κύπρου δεν είναι εύκολη υπόθεση - ΕΕ και ΔΝΤ επιθυμούν να αποφύγουν την επανάληψη του ελληνικού δράματος - Θα ζητήσουν εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους προτού βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη...

Η διάσωση της Κύπρου δεν είναι εύκολη υπόθεση - ΕΕ και ΔΝΤ επιθυμούν να αποφύγουν την επανάληψη του ελληνικού δράματος - Θα ζητήσουν εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους προτού βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη...
Κεφάλαιο Κύπρος... Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωζώνη πασχίζουν προκειμένου να αποφευχθεί το ελληνικό δράμα...
Η νέα κυβέρνηση της Κύπρου, υπό τον Ν. Αναστασιάδη, επιθυμεί το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της χώρας, ωστόσο η επιθυμία αυτή μπορεί να βρει απέναντί της τον "τοίχο" της ΕΕ και του ΔΝΤ, προκειμένου να μην επαναληφθεί το δράμα της Ελλάδας, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Γαλλικό Πρακτορείο.
"Κύπρος: Είναι μια χώρα μικρή, αλλά τελικά ενοχλεί...", δηλώνει χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.  
Παρά τη νίκη του Αναστασιάδη στις εκλογές της Κυριακής, η κατάσταση της Κύπρου και της οικονομίας της παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη, αφού ακόμη δεν έχει έχει υπάρξει συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της χώρας.
Παρά το γεγονός πως Γερμανία και Βρυξέλλες καλωσόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κύπρο, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα πριν τα τέλη Μαρτίου, η συμφωνία για το πακέτο διάσωσης παραμένει ακόμη αβέβαιη, προειδοποιεί το Γαλλικό Πρακτορείο.
Και εξηγεί: Προτού Ευρωζώνη και ΔΝΤ βάλουν τα "χέρια τους στην τσέπη" για να παράσχουν οικονομική στήριξη στην Κύπρο, θα απαιτήσουν εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, μετά το μάθημα - πάθημα από την ελληνική περίπτωση.
Ελλάδα και Κύπρος παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες: Οικονομίες σε ύφεση, υπέρογκο χρέος και προβληματικά τραπεζικά συστήματα.
Από την πλευρά των διεθνών πιστωτών προκύπτει το εξής: Ένα δάνειο προς την Κύπρο θα στηρίξει τη χώρα βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα αυξήσει το χρέος της, ενισχύοντας την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας, αλλά και επαναφέροντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας και της Ελλάδας.
"Το ΔΝΤ δεν μπορεί ες αεί να σηκώνει τα βάρη των αφερέγγυων χωρών", δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Arvind Virmani, πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.
"Εάν η Κύπρος είναι αφερέγγυα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΔΝΤ να εμπλακεί στο πακέτο διάσωσής της και να της παράσχει οικονομική στήριξη", προειδοποιεί ο Virmani, που αποχώρησε από τους κόλπους του ΔΝΤ τον περασμένο Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης