Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων τη Δευτέρα το απόγευμα - Αναζητάται κοινός βηματισμός ενόψει της επίσκεψης Hollande την Τρίτη - Στο επίκεντρο θέματα ανάπτυξης και... φήμες για ανασχηματισμό

tags :
Σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων τη Δευτέρα το απόγευμα - Αναζητάται κοινός βηματισμός ενόψει της επίσκεψης Hollande την Τρίτη - Στο επίκεντρο θέματα ανάπτυξης και... φήμες για ανασχηματισμό
Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, κ. κ. Α. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα επιχειρήσουν να αναζητήσουν κοινό βηματισμό ενόψει της επίσκεψης στην Ελλάδα - μια μέρα αργότερα - την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου του Γάλλου προέδρου Fr. Ηοllande.
Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας, αφού θα λάβει χώρα μόλις δύο 24ωρα πριν την συνεδρίαση του Euro Working Group στις 21 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.
Με το ταξίδι του αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος θα μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση το μήνυμα των ισχυρών της Ευρωζώνης, το οποίο δεν είναι άλλο από την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς προς τους πιστωτές της, με αιχμή την επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς καλείται να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και για την ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης.
Ο Hollande άλλωστε είναι γνωστός υπέρμαχος της ανάπτυξης...
Στο επίκεντρο της νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών θα τεθούν επίσης θέματα στήριξης της ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης.
Ωστόσο άλλες φήμες που ακόμη δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως στη σύσκεψη της Δευτέρας δεν αποκλείεται να τεθεί ακόμη και το θέμα του ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος...

Σαμαράς στο υπουργικό : Τώρα φτιάχνεται το αναπτυξιακό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας - Eχθρός μας ο ξερολισμός - Ο Κ. Βιρβιδάκης αρμόδιος υφυπουργός για το ΕΣΠΑ

Τώρα φτιάχνεται το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία", δήλωσε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο και να μη χαθεί ούτε μέρα.
"Εχθρός μας ο ξερολισμός" διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς, γνωστοποιώντας πως από τις 20 του μήνα κι έπειτα "θα βρίσκεται λιγότερο στο Μαξίμου και περισσότερο στα υπουργεία", προκειμένου να παραλολουθεί στενά την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Ταυτόχρονα στο υπουργικό ανακοινώθηκε πως ο βουλευτής Χανίων Κ. Βιρβιδάκης αναλαμβάνει καθήκοντα ειδικού υφυπουργού, αρμόδιου για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
Ο κ. Βιρβιδάκης θα ορκιστεί αύριο το μεσημέρι.

Χατζηδάκης: Στόχος το νέο ΕΣΠΑ να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο

"Μαζί με τους πόρους της κοινής αγροτικής πολιτικής, η χώρα έχει στη διάθεσή της 36 δισ. ευρώ περίπου, που θα συνδράμουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά. Αρκεί τα παθήματα του παρελθόντος να γίνουν μαθήματα. Μαζί δε με τα 8 περίπου δισ., που απομένουν να απορροφηθούν από το σημερινό ΕΣΠΑ, τα κονδύλια αυτά μπορεί να αποτελέσουν μια ουσιαστική ένεση ρευστότητας για την αγορά και τις επιχειρήσεις. Αλλά και να συμβάλουν στη στήριξη ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων", δήλωσε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.
Και τόνισε: "Υπογραμμίζω, ότι το νέο ΕΣΠΑ έχει από τις κατευθύνσεις της Κομισιόν, αρκετά διαφορετική φιλοσοφία από το σημερινό. Δίνεται πολύ μικρότερο βάρος στις υποδομές και πολύ μεγαλύτερο σε άξονες όπως η τεχνολογική ανάπτυξη, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η προστασία του περιβάλλοντος. Στον επίκεντρο της προσοχής παραμένει φυσικά η παράμετρος κοινωνική συνοχή και απασχόληση. Όλα αυτά δεν μπορεί παρά να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό μας. Δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ούτε να επιμείνουμε σε λογικές περασμένων δεκαετιών. Είναι κρίσιμο για την ποιότητα των προγραμμάτων, αλλά και για τη γρήγορη έγκρισή τους.
Στα τέλη Μάιου, θα πραγματοποιηθεί 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο οποίο θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική και η κατανομή των πόρων στα επιχειρησιακά προγράμματα, σε συνεννόηση φυσικά με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η λεπτομερής κατάρτιση της ΣΕΣ (Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης), όπως θα λέγεται στην κοινοτική ορολογία το νέο ΕΣΠΑ. Και στη συνέχεια, η υποβολή των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, με την προϋπόθεση ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το καλοκαίρι. Αν στις Βρυξέλλες δεν υπάρξουν καθυστερήσεις πιστεύουμε ότι το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις και στη χώρα μας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης