Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ανακοινώνονται μέχρι τέλος Απριλίου οι επενδυτές για ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ/ ΔΕΣΦΑ - Θα είναι οι πρώτες από τις μεγάλες ΔΕΚΟ που πωλούνται μετά τον ΟΤΕ - Ανεξάρτητο εκτιμητή και για τον ΟΠΑΠ προσλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ

Ανακοινώνονται μέχρι τέλος Απριλίου οι επενδυτές για ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ/ ΔΕΣΦΑ - Θα είναι οι πρώτες από τις μεγάλες ΔΕΚΟ που πωλούνται μετά τον ΟΤΕ - Ανεξάρτητο εκτιμητή και για τον ΟΠΑΠ προσλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ
Ανακοινώνονται μέχρι τέλος Απριλίου από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) οι υποψήφιοι επενδυτές για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ–ΔΕΣΦΑ.
Θα είναι οι πρώτες από τις μεγάλες ΔΕΚΟ που πωλούνται μετά τον ΟΤΕ, από τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά τα περισσότερα έσοδα για να πιάσει τον στόχο των 2,5 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για το 2013.
Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΑΠ, που χθες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη ανεξάρτητου αποτιμητή, μαζί με τη ΔΕΠΑ–ΔΕΣΦΑ και τα ΕΛΠΕ, συνιστούν για φέτος τη «χρυσή τριάδα» των αποκρατικοποιήσεων. Ο χρόνος κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ εκπνέει στις 5 Απριλίου του 2013 και μία εβδομάδα αργότερα, στις 12 Απριλίου, για τις δύο ενεργειακές εταιρείες ΔΕΠΑ–ΔΕΣΦΑ.
«Υστερα από ένα δεκαήμερο θα ανακοινωθούν τα ονόματα των επενδυτών», επισήμανε στέλεχος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Γιάννη Στουρνάρα για την πορεία του προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε στον υπουργό Οικονομικών ένα μίνιμουμ ποσό εσόδων που θα έχει το Δημόσιο από την πώληση των δύο εταιρειών με βάση την αξιολόγηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχει γίνει μέχρι τώρα.
Ο Τάκης Αθανασόπουλος υπενθύμισε στον Γιάννη Στουρνάρα για τον ανεξάρτητο εκτιμητή στον οποίο έχει αποταθεί το ΤΑΙΠΕΔ και θα αξιολογήσει τις δεσμευτικές προσφορές που θα καταθέσουν τα πέντε κοινοπρακτικά σχήματα τα οποοία βρίσκονται στην κούρσα για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ ή του 66% της ΔΕΣΦΑ.
Εσχάτως δόθηκε η δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές να συνάψουν συμμαχίες και με άλλους παίκτες της αγοράς εν όψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών τους. Απόφαση, από την οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί που είχαν διαμορφωθεί με βάση τις κατατεθείσες ενδεικτικές προσφορές.
Οι 5 «μνηστήρες» που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ είναι:
1. Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, που ενδιαφέρεται για τη ΔΕΠΑ.
2. Η κοινοπραξία Μ&Μ Gas Co. των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, που ενδιαφέρεται για τη ΔΕΠΑ.
3. Η επίσης ρωσική Negusneft (του ομίλου Sintez που ελέγχει ο Λεονίντ Λεμπέντεφ), η οποία ενδιαφέρεται για ολόκληρο τον όμιλο ΔΕΠΑ (δηλαδή ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ μαζί).
4. Η κοινοπραξία του τσεχικού fund PPF και της ελληνικής εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που «στοχεύει» αποκλειστικά στη ΔΕΣΦΑ.
5. Η Socar από το Αζερμπαϊτζάν, που επίσης ενδιαφέρεται μόνο για τη ΔΕΣΦΑ.
Στο τέλος Απριλίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το ακίνητο Αφάντου Ρόδου, αλλά και τις έξι προξενικές κατοικίες στο εξωτερικό.
Επίσης, στις 31 Μαρτίου η ΛΑΡΚΟ θα επιστρέψει στο Δημόσιο και μετά θα εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής το εργοστάσιο θα βρίσκεται σε λειτουργία παραγωγής και δεν θα αλλάξει τίποτε για τους εργαζομένους.
Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις θεωρούμενες «παράνομες κρατικές ενισχύσεις» που δόθηκαν στη ΛΑΡΚΟ.
Το Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ με 55,2%, ενώ το 33,4% ανήκει στην Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και το 11,4% στην ΔΕΗ.
Αμέσως επόμενη σημαντική αποκρατικοποίηση θα είναι αυτή του ΟΔΙΕ και ειδικότερα του δικαιώματος διεξαγωγής ιπποδρομιακών στοιχημάτων που έχει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα ο Οργανισμός
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει το 100% των μετοχών του ΟΔΙΕ. Το 2003 ο ΟΔΙΕ άλλαξε τοποθεσία και μεταφέρθηκε στο Μαρκόπουλο Αττικής σε καινούριες εγκαταστάσεις που σχεδιάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο ΟΔΙΕ δανείστηκε 210 εκατ. ευρώ έχοντας ως; εγγυητή το Δημόσιο προκειμένου να χρηματοδοτήσει την μεταστέγαση και την ίδρυση των νέων εγκαταστάσεων.
Το ελληνικό δημόσιο έχει διορίσει την Εμπορική και την Credit Agricole ως οικονομικούς συμβούλους και την Dryllerakis & Associates και το γραφείο Katratza & Partners ως νομικούς συμβούλους προκειμένου να βοηθήσουν στην διαδικασία της αποκρατικοποίησης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης