Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παρέμβαση του G7 για τον νομισματικό πόλεμο που μαίνεται - «Αφήστε την αγορά να διαμορφώσει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες» - Θεατής μέχρι τώρα η ΕΚΤ στις επιθετικές πολιτικές της Bank of Japan και της Fed

tags :
Παρέμβαση του G7 για τον νομισματικό πόλεμο που μαίνεται - «Αφήστε την αγορά να διαμορφώσει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες» - Θεατής μέχρι τώρα η ΕΚΤ στις επιθετικές πολιτικές της Bank of Japan και της Fed
Μνήμες από το 1930 έχουν ξυπνήσει και πάλι στην παγκόσμια οικονομία, με τους αναλυτές και τους αξιωματούχους να προειδοποιούν για την κλιμάκωση του "νομισματικού πολέμου" που μαίνεται από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Όπως ήδη τονίζεται από πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους βρισκόμαστε εν μέσω μίας περιόδου πολύ επικίνδυνης νομισματικής διαμάχης και συνθηκών που δημιουργούν τον κίνδυνο ξεσπάσματος νέου κύματος παγκόσμιας οικονομικής ύφεση.
Οι αξιωματούχοι του G-7 δημοσιοποίησαν ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο επανέφερε το θέμα του καθορισμού των συναλλαγματικών ισοτιμιών από τις δυνάμεις της αγοράς, κατακρίνοντας παράλληλα τις παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, ώστε να εξυπηρετηθούν εθνικοί στόχοι. Μάλιστα, επανέλαβαν τη δέσμευση ότι η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να επηρεάζει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο για έναν νομισματικό πόλεμο, αλλά πρέπει να αποφευχθεί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vito Constancio.
«Δεν εξελίσσεται κανένας νομισματικός πόλεμος», στο περιθώριο συνεδρίου στο Ελσίνκι.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Pierre  Moscovici, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin, ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα τεθούν στη σύνοδο του G20 .
«Δεν είναι θέμα πίεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρέπει να σεβαστούμε την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής, αλλά οι συναλλαγματικές ισοτιμίες πρέπει να αντανακλούν τα βασικά οικονομικά μεγέθη».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι οι ειδικοί ερμηνεύουν τον νομισματικό πόλεμο, ως την υιοθέτηση συγκεκριμένων νομισματικών πρακτικών που ενώ ευνοούν την οικονομία της χώρας που το κάνει, πλήττουν άλλα νομίσματα ή οικονομίες. Έτσι, αυτές οι κινήσεις προκαλούν νέες πρωτοβουλίες από τις χώρες που πλήττονται δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
Μάλιστα, ο άνθρωπος που μίλησε πρώτος για τον παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο τον Σεπτέμβριο του 2010, ο υπουργός οικονομικών της Βραζιλίας, G. Mantega, προειδοποίησε πρόσφατα ότι υπάρχει ο κίνδυνος να πάρει χειρότερη τροπή αν μπει στο παιχνίδι και η Ευρώπη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν εκμεταλλευτεί όσο κανένας άλλος τα νομισματικά εργαλεία για να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Η κοπή χρήματος εκ μέρους της Τράπεζας της Ιαπωνίας οδηγεί σε υποτίμηση του γιεν, καθιστώντας έτσι πιο ελκυστικές τις εξαγωγές της χώρας. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και η αμερικανική FED, καλύπτοντάς την ωστόσο με τον μανδύα της «ποσοτικής χαλάρωσης», όπως ονομάζεται το σχετικό πρόγραμμα της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Από τότε που ξέσπασε η κρίση, η FED έχει μειώσει τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα ενώ έχει προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων αξίας τρισεκατομμυρίων.
Δεδομένου ότι η υποτίμηση ενός νομίσματος οδηγεί συχνά σε ανατίμηση ενός άλλου, η Βραζιλία ήταν εκείνη που έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες της αμερικανικής πολιτικής. Το εθνικό της νόμισμα έχει ενισχυθεί κατακόρυφα τα δυο τελευταία χρόνια. Η νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας από την άλλη πλήττει πρωτίστως τη Νότια Κορέα. Αμφότερες εξάγουν κυρίως ηλεκτρονικά είδη στις διεθνείς αγορές. Οι νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις βιώνουν όμως ήδη τις συνέπειες στις εξαγωγές των προϊόντων τους, δεδομένου ότι η αξία του γουόν έναντι του γιεν έχει αυξηθεί κατά 1/3 μέσα σε μόλις έναν χρόνο.
Στο νέο αυτό νομισματικό πόλεμο η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι θύτης αλλά και θύμα. Επί χρόνια η People's Bank of China αγόραζε μαζικά αμερικανικά ομόλογα για να αποτρέψει τον κίνδυνο ανατίμησης του γουάν, δίνοντας έτσι ώθηση στις εξαγωγές. Εντούτοις σήμερα όσο η αμερικανική FED συνεχίζει να κατακλύζει τις αγορές με δολάρια, το Πεκίνο βλέπει να μειώνεται σημαντικά η αξία των συναλλαγματικών του αποθεμάτων. Το όλο και ακριβότερο γουάν σε συνάρτηση με τη μειωμένη κατανάλωση στις βιομηχανικές χώρες, πλήττουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό τις κινεζικές εξαγωγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης