Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι επαρκές κεφαλαιακά αλλά η ρευστότητα δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί – Οι τράπεζες να διασφαλιστεί ότι δεν θα επενδύσουν σε λάθος assets στο μέλλον – Τα 50 δισ στο ΤΧΣ δεν θα ανακτηθούν δηλώνει ο Χ. Κύρκος

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι επαρκές  κεφαλαιακά αλλά η ρευστότητα δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί – Οι τράπεζες να διασφαλιστεί ότι δεν θα επενδύσουν σε λάθος assets στο μέλλον – Τα 50 δισ στο ΤΧΣ  δεν θα ανακτηθούν δηλώνει ο Χ. Κύρκος
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διασφαλίστηκε κεφαλαιακά αλλά η ρευστότητα δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί δηλώνει ο πρώην αντιπρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χαράλαμπος Κύρκος.
Το ΤΧΣ έχει αναλάβει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μια διαδικασία που έφερε επιτυχώς σε πέρας.

Σύμφωνα με τον κ. Κύρκο ο έλληνας φορολογούμενος, επωμίστηκε ένα μεγάλο βάρος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο ήταν απαραίτητη η διαδικασία αυτή για να θωρακιστούν οι τράπεζες και να εξασφαλιστούν οι καταθέσεις.
Οι τράπεζες τουλάχιστον οι μεγάλες συστημικές έλαβαν έως 27,5 δις ευρώ, αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι οι το κεφαλαιακό έλλειμμα που εμφάνισαν οι τράπεζες, προήλθε κατά 18 δις ευρώ από το PSI+ λόγω του haircut των ομολόγων και κατά 10 δις ευρώ από την Blackrock.
Η αναλογία αυτή αποδεικνύει ότι προφανώς υπάρχει συνευθύνη των τραπεζών και τραπεζιτών αλλά αποδεικνύει ότι το μεγάλο πρόβλημα το δημιούργησε το ελληνικό κράτος προς τις τράπεζες και όχι το αντίθετο.
Σε ερώτηση αν οι τράπεζες μπορούν να διασφαλίσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας ο κ Κύρκος είναι σαφής.
«Τα κεφάλαια δεν εξασφαλίζουν δάνεια, τα κεφάλαια είναι βάση ευρωστίας μιας τράπεζας και καλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι τράπεζες χρειάζονται ρευστότητα και ρευστότητα μπορεί να υπάρξει μόνο αν αυξηθούν οι καταθέσεις»
Είθισται να αναφέρεται ότι αν οι καταθέσεις είναι ανάλογες με το ΑΕΠ π.χ. στην Ελλάδα υπάρχει ευρωστία στην κοινωνία καθώς ο κοινωνικός πλούτος είναι επαρκής.
Στην ερώτηση αν οι τράπεζες θα καταφέρουν να παραμείνουν ιδιωτικές τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος του ΤΧΣ ότι «όσες τράπεζες οι μέτοχοι τους καλύψουν το 10% παραμένουν εν δυνάμει ιδιωτικές. Όσες δεν το καλύψουν θα κρατικοποιηθούν.
Έπρεπε να σπάσουν σε καλή και κακή τράπεζα η ΑΤΕ και το ΤΤ;
«Για να αποφασιστεί ποιες τράπεζες είναι βιώσιμες και ποιες όχι, η ΤτΕ με αξιόπιστα μοντέλα επιχείρησε να διαγνώσει αν οι μελλοντικές ροές αποτιμηθούν σε παρούσες αξίες δημιουργούν ικανοποιητικό κέρδος.
Επίσης έπρεπε να διαπιστωθεί αν ο βασικός μέτοχος σε ΑΤΕ και ΤΤ δηλαδή το ελληνικό κράτος θα κάλυπτε την αναλογούσα συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση των 2 τραπεζών.
Με βάση αυτές τις δύο – και όχι μόνο – παραμέτρους διαπιστώθηκε ότι ορθώς έσπασαν σε καλή και κακή τράπεζα η ΑΤΕ και το ΤΤ.
Οι μέτοχοι των τραπεζών αυτών έχουν χάσει τα χρήματα τους;
Οι μέτοχοι έχουν χάσει οριστικά τα χρήματα τους εκτίμησε ο κ Κύρκος.
Περίπου 12-13 δις ευρώ είναι τα προβληματικά assets τα οποία έχουν ενταχθεί σε bad bank και βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Ποιος πληρώνει τα κεφάλαια αυτά;
Ο κ Κύρκος τονίζει ότι «αυτά τα κεφάλαια που αποτελεί ζημία αποτελεί την κοινωνική συνεισφορά της κοινωνίας για την εξυγίανση των τραπεζών.
Οι λύσεις των resolution είναι επώδυνες αλλά συνάμα και αναγκαίες.
Ο πρώην αντιπρόεδρος του ΤΧΣ προέβη και σε μια πρόβλεψη.
Έχει αποφασιστεί ότι η ΕΕ η Τρόικα θα συνεισφέρει 50 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και το funding gap των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση το ΔΝΤ θα μπορούσαν να ανακτηθούν περίπου 16 δις ευρώ.
Όμως το βέβαιο είναι ότι αν αφαιρεθούν τα funding gap δηλαδή οι τρύπες που έκλεισε με ρευστότητα το ΤΧΣ τα 50 δις έχουν μειωθεί στα 35 δις άρα είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν τα 50 δις ευρώ αλλά θα γίνει προσπάθεια ώστε να ανακτηθεί το μεγαλύτερο μέρος.
Σημειώνεται ότι η παραδοχή αυτή η οποία είναι άκρως ρεαλιστική αποτελεί θέση του bankingnews.gr εδώ και 2  χρόνια.
Οι τράπεζες έχουν λάβει πολύ μεγάλη βοήθεια από το ελληνικό κράτος και πρέπει να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον οι επενδύσεις τους θα είναι παραγωγικές και όχι ζημιογόνες.
Οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί από το ΤΧΣ και την Τρόικα θα διασφαλίσουν ώστε να υπάρξουν υγιείς επενδύσεις κατέληξε ο κ Κύρκος η θητεία του οποίου ήταν επιτυχημένη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Υποσημείωση

Ο κ Χ. Κύρκος ήταν στην διοίκηση του ΤΧΣ έως την 1η Φεβρουαρίου 2013

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης