Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επίκειται αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στην κλίμακα Β-, από CCC, δηλαδή κατά 2 βαθμίδες από τη Fitch; Έντονη η φημολογία στην αγορά - Θα ακολουθήσει τα χνάρια της Standard & Poor's;

tags :
Επίκειται αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στην κλίμακα Β-, από CCC, δηλαδή κατά 2 βαθμίδες  από τη Fitch; Έντονη η φημολογία στην αγορά - Θα ακολουθήσει τα χνάρια της Standard & Poor's;
Έντονη είναι η φημολογία την τελευταία ώρα στην αγορά πως επίκειται αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, από τον οίκο Fitch.
Ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα αξιολόγησης CCC, ενώ οι φήμες κάνουν λόγο για αναβάθμιση στην κλίμακα  Β-.
Επομένως, θα πρόκειται για μια αναβάθμιση της Ελλάδας, κατά δύο κλίμακες.
Αν η πληροφορία ευσταθεί, τότε ο οίκος Fitch θα ακολουθήσει τα χνάρια της Standard & Poor's, η οποία αναβάθμισε την Ελλάδα σε Β- μετά το πέρας της διαδικασίας επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, στις 18 Δεκεμβρίου του 2012.
Nαι μεν τυχόν αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch θα συνιστά μια θετική εξέλιξη, ωστόσο θα είναι μια καθαρά τεχνικής φύσεως κίνηση, προκειμένου η Fitch να ταυτοποιήσει την αξιολόγηση της χώρας μας με τις υψηλότερες αξιολογήσεις που δίδουν οι έτεροι οίκοι S&P και Μοοdy's.
Ήδη η Ελλάδα λαμβάνει την υψηλή βαθμολογία B- από την S&P, από τις 18/12/2012.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται η πληροφορία περί αναβάθμισης της Ελλάδας να ευσταθεί, αφού η Fitch, στην τελευταία έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας πριν από δύο 24ωρα, στις 5/2, εμφανιζόταν εξαιρετικά θετική.
Όπως ανέφερε στις 5/2 το www.bankingnews.gr, η Ελλάδα κατόρθωσε να επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο για το 2012, σχολιάζει σε νέα, ειδική έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος τόσο τις περικοπές δαπανών που έχει υιοθετήσει η ελληνική πλευρά, όσο και την ελάφρυνση μέρους του χρέους.
"Η Ελλάδα κατόρθωσε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, παρά την αδύναμη οικονομία της", σχολιάζει στην εν λόγω έκθεσή του ο οίκος και διευκρινίζει: Η μείωση του ελλείμματος επιτεύχθηκε από έναν συνδυασμό περικοπών - μεγαλύτερων από ότι αναμενόταν - στις πρωτογενείς δαπάνες της κυβέρνησης, αλλά και λόγω της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Η συνεχιζόμενη πρόοδος, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οίκος, που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος, σε συνδυσμό με βελτιωτικές εξελίξεις όσον αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αποδεικνύουν πως σταδιακά η ελληνική οικονομία τείνει να εξισσοροπηθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη Fitch, η εφαρμογή ακόμη μεγαλύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αλλά και της επιτάχυνσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, είναι αναγκαία, προκειμένου η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Κατά τη Fitch, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος θα ανέλθει πέριξ του 4%.
"Η Ελλάδα, η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη, έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση εξισορρόπησης των οικονομικών της μεγεθών, ωστόσο έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει προτού το δημόσιο χρέος της αρχίσει να μειώνεται", σχολιάζει χαρακτηριστικά στην εν λόγω έκθεσή της η Fitch.
Kαι προειδοποιεί: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, παρά το γεγονός πως σημειώθηκε το PSI και το πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους.
"Το ελληνικό χρέος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα ανέλθει στο 179% του ΑΕΠ, προτού αρχίσει να μειώνεται και φτάσει κοντά στο 124% μέχρι το 2020", εκτιμά η Fitch.


Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων

 

 

 

 

 

Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+

 

Aa2

AA

AA

 

Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας

Αξιολόγησης

Α1 Ελλάδα
2005

Α+ Ελλάδα 2005

Α+ Ελλάδα 2005

 

 

Α2

Α

Α

 

Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+

 

Baa2

BBB

BBB

 

Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)

Ba1

BB+

BB+

 

Ba2

BB

BB

 

Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+

 

B2

B

B

 

B3(*)**

B-*Ελλάδα

B-

Υψηλού κινδύνου

Caa1

CCC+

CCC+

 

Caa2

CCC**Eλλάδα

CCC**Ελλάδα

 

Caa3

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC

 

 

C

C

Χρεοκοπία

C Ελλάδα

D Ελλάδα

D Ελλάδα

* Τρέχουσα βαθμολογία Ελλάδος

** Νέα βαθμολογία της Ελλάδος μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….

Με το PSI+ όλοι οι οίκοι αξιολόγησαν βαθμολόγησαν την Ελλάδα σε selective default δηλαδή σε C ή D

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης