Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κύπρος: Ευθύνες σε τραπεζίτες, Ορφανίδη και Χριστόφια, επιρρίπτουν οι πολίτες για την τραπεζική κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση - Καταρρίπτεται ο μύθος περί ευθύνης Βγενόπουλου

tags :
Κύπρος: Ευθύνες σε τραπεζίτες, Ορφανίδη και Χριστόφια, επιρρίπτουν οι πολίτες για την τραπεζική κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση - Καταρρίπτεται ο μύθος περί ευθύνης Βγενόπουλου
Ευθύνες σε τραπεζίτες, στον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας, κ. Ορφανίδη και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Χριστόφια,επιρρίπτουν οι πολίτες για την κατάσταση στις τράπεζες, που οδηγεί ολοταχώς τη χώρα στην ευρωπαϊκή διάσωση. Καταρρίπτεται ο μύθος περί ευθύνης του Ανδρέα Βγενόπουλου για την τραπεζική κρίση.
Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τη Rai Consultants για λογαριασμό του Stockwatch, επιχειρεί μεταξύ άλλων να αποτυπώσει τις αντιλήψεις των πολιτών για τις ευθύνες που υπάρχουν σε σχέση με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και αναδεικνύει την σύνθετη αντίληψη που επικρατεί για τα όσα έχουν γίνει στον κλάδο.
Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, είναι πασιφανές ότι καταρρίπτεται ο μύθος περί ευθύνης του Ανδρέα Βγενόπουλου, για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κυπριακές τράπεζες, καθώς μόλις το 1% των πολιτών (στα όρια του στατιστικού λάθους), τον θεωρεί υπεύθυνο, αποδεικνύοντας ότι η ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος του προέδρου της MIG δεν είχε αποτέλεσμα. Η αιτία της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο είναι πολύ βαθύτερη κι οφείλεται σε λανθασμένες πολιτικές και στρατηγικές επιλογές.
Ειδικότερα, σε ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα στις κυπριακές τράπεζες, ποσοστό 23% απαντούν αυθόρμητα ότι ευθύνονται οι διευθυντές και τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Ποσοστό 20% θεωρούν υπεύθυνο τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη και ποσοστό 18% θεωρεί υπεύθυνο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Σημαντικό ποσοστό 14% εντοπίζει ευθύνες στην κυβέρνηση και άλλο 10% των ερωτηθέντων δεν εκφράζει άποψη.
Σε δεύτερη ερώτηση για το πόση ευθύνη έχουν συγκεκριμένα άτομα ή θεσμοί για την κατάσταση στις τράπεζες, ο βαθμός ευθύνης για τον τέως διοικητή φθάνει το 8,3 σε κλίμα 1 προς 10, όπου το 10 είναι «πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη».
Ο βαθμός ευθύνης του προέδρου Χριστόφια φθάνει 7,1 και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φθάνει το 7.
Τα κόμματα και οι βουλευτές έχουν ευθύνη 6,4 και 6,3 και ο νυν διοικητής 4,7.
Ανά κομματική προέλευση, το 74% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ στις τελευταίες βουλευτικές αποδίδει πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες στον τέως διοικητή και όπως και το 60% της ΕΔΕΚ.
Τον ίδιο βαθμό ευθύνης αποδίδουν στον κ. Ορφανίδη και το 30% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Άλλο 34% και 39%, αντίστοιχα, αποδίδουν αρκετά μεγάλη ευθύνη (7-9 στην κλίμακα).
Σε ότι αφορά τον πρόεδρο Χριστόφια, το 56% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ αποδίδει πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες στον κ. Χριστόφια όπως και το 51% της ΕΔΕΚ.
Πολύ μεγάλες ευθύνες αποδίδει και το 44% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ και μόλις 8% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Μόνο το 11% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ τοποθετεί την ευθύνη του κ. Χριστόφια μεταξύ 7 και 9 στην κλίμα, δηλαδή του αποδίδει αρκετά μεγάλη ευθύνη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης