Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συνεχίζεται η συζήτηση για τη φορολόγηση ακινήτων - Στουρνάρας: Υπάρχει ακόμη χρόνος - Πρωτοβουλία Κουβέλη για την ανακούφιση των ανέργων - Πακέτο μέτρων για τους αγρότες

tags :
Συνεχίζεται η συζήτηση για τη φορολόγηση ακινήτων - Στουρνάρας: Υπάρχει ακόμη χρόνος - Πρωτοβουλία Κουβέλη για την ανακούφιση των ανέργων - Πακέτο μέτρων για τους αγρότες
(upd4)Πακέτο μέτρων για τους αγρότες και πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ανέργων αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία οριστική απόφαση για τη φορολόγηση των ακινήτων, αφού όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μαξίμου, "υπάρχει ακόμη χρόνος και δεν μας βιάζει κανείς..". Εκτενής επίσης ήταν η συζήτηση για την παρουσία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στην Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο.
"Μιλήσαμε για το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο και για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ", δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας. Και πρόσθεσε "Έχουμε χρόνο ακόμα  για τον καθορισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων".
"Συζητήσαμε για την παρουσία του Α. Σαμαρά στην Σύνοδο Κορυφής", δήλωσε από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Και συμπλήρωσε: Συζητήσαμε επίσης για το προβλήματα των αγροτών.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε πως πρόκρινε συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων." Κάναμε μία γενική αναφορά για το προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο", πρόσθεσε για να εξηγήσει ταυτόχρονα πως πρέπει "Να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".
"Είμαι ικανοποιήμενος για τις προτάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα αγροτικά θέματα", σημείωσε από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος.
Όπως εξήγησε "Συζητήσαμε για την πραγματική οικονομία και την ανεργία. Πρέπει να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ο διάλογος με τις κοινωνικές ομάδες πρέπει να είναι φιλικός προς τους πολίτες".
"Πρέπει να φτιάξουμε ένα φορολογικό σύστημα, δίκαιο και αναλογικό. Τώρα μπορεί να αρχίσει η φορολογική ανακούφιση", πρόσθεσε.

Το πακέτο μέτρων για τους αγρότες


Με στόχο την άμβλυνση και την κάμψη των κινητοποιήσεων των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, εξήγγειλε τις προτάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα αιτήματα των αγροτών.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προκρίνει:
- την καθιέρωση νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
- την αύξηση, στα περσινά επίπεδα, της επιστροφής φόρου του πετρελαίου.
- την επιστροφή 300 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ.
- προτάθηκε η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των αγροτών προς την Αγροτική Τράπεζα

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr


Υπό το βάρος των απεργιών, με αιχμή την επιστράτευση των ναυτεργατών και τις κινητοποιήσεις των αγροτών, συνεδριάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης, σε μια σύσκεψη εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων παραμένει ακόμη ανοιχτό και για τον λόγο αυτό παρών στη σύσκεψη θα είναι και ο Γ. Στουρνάρας. Οι κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να σχεδιάσουν κοινό βηματισμό, ενόψει της συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες, αλλά και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.
Ένα πρώτο μείζον ζήτημα είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κοινωνικές κινητοποιήσεις (οι αγρότες παραμένουν στις εθνικές οδούς) και στην πρόσφατη επιστράτευση των ναυτεργατών. Σε αυτό το σημείο και παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η Δημοκρατική Αριστερά, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται να συμφωνούν με την κίνηση της επιστράτευσης των ναυτεργατών υπό τη σκοπιά ότι δεν μπορούσαν να αγνοηθούν οι ανάγκες της νησιωτικής χώρας. Πάντως, κρίσιμεςγια τη διαμόρφωση της τελικής στρατηγικής είναι και οι εξελίξεις που προηγήθηκαν της σύσκεψης στο λιμάνι του Πειραιά.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι αποφάσεις της κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών, από τις οποίες εν πολλοίς θα κριθεί και η στάση που θα τηρήσουν οι παραγωγοί ανά την χώρα.
Δεύτερο μείζον ζήτημα είναι η φορολογία των ακινήτων, θέμα για το οποίο έχει υπάρξει έντονη αντιπαράθεση στους κόλπους των κομμάτων – και κυρίως εντός της ΝΔ – που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί, κατόπιν ενημέρωσης που θα έχουν από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την φορολογία των ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η φορολογία των ακινήτων να είναι ηπιότερη από τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει, αν και ο στόχος της είσπραξης 3,2 δις ευρώ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια «χαλάρωσης» της. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει τη στήριξη των κυβερνητικών του εταίρων στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι των «επιθέσεων» σε βάρος του.
Στη σύσκεψη θα παρευρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα αναφερθεί σε θέματα της αρμοδιότητάς του.  Εξερχόμενος χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης σύσκεψης για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός για τις επόμενες δόσεις και τα προαπαιτούμενα ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη φορολόγηση των ακινήτων, απάντησε: «Έχουμε ακόμα καιρό».
Επιπλέον, ο κ.Σαμαράς αναμένεται να ενημερώσει τους κ.κ.Βενιζέλο και Κουβέλη για την πρόσφατη επίσκεψη του στο Κατάρ ενώ ευρεία συζήτηση θα γίνει και για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (ως κύριο θέμα της θα έχει τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020), όπου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί με κύριο αίτημα την αύξηση των κονδυλίων για την Ελλάδα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στην αποφόρτιση του κλίματος σχετικά και με τα πρόσφατα γεγονότα με τους συλληφθέντες στο Βελβεντό Κοζάνης και στις καταγγελίες για κακοποίηση τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, εξέλιξη που αν μη τι άλλο έχει προκαλέσει προβλήματα κυρίως στο προφίλ της Δημοκρατικής Αριστεράς και έχει δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο ο αριστερός κυβερνητικός εταίρος μπορεί να συμβαδίσει με την σκληρή δεξιά πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου. Κατόπιν όλων αυτών των προκλήσεων το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο οι κυβερνητικοί εταίροι θα καταφέρουν να συμφωνήσουν και να περάσουν το μήνυμα πως η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει με ενιαία φωνή στην υλοποίηση του έργου της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης