Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέο Μεσοπρόθεσμο για την τετραετία 2014- 2017 καταρτίζει η κυβέρνηση – Προβλέπει πρόσθετα μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ –Έως το 2018 η έκτακτη εισφορά – Νέες περικοπές σε επιδόματα – Θα συζητηθεί με την Τρόικα τον Μάρτιο

tags :
Νέο Μεσοπρόθεσμο για την τετραετία 2014- 2017 καταρτίζει η κυβέρνηση – Προβλέπει πρόσθετα μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ –Έως το 2018 η έκτακτη εισφορά – Νέες περικοπές σε επιδόματα – Θα συζητηθεί με την Τρόικα τον Μάρτιο
Παράταση της επιβολής του «κεφαλικού φόρου» στα νοικοκυριά για ακόμη  τρία χρόνια, και μέχρι το 2018 εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να καταρτίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την τετραετία 2014 – 2017.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει  πρόσθετα μέτρα τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δις. ευρώ ή το 5,4% του ΑΕΠ εκ των οποίων τα 4,63 δις. ευρώ που θα επιβληθούν την διετία 2015 – 2016 παραμένουν απροσδιόριστα.
Μία πρώτη κουβέντα για το περιεχόμενο αυτών των παρεμβάσεων θα έχει ο Γιάννης Στουρνάρας  με τους αξιωματούχους της Τρόικας περί τα τέλη Φεβρουαρίου, στην πρώτη μεγάλη επιθεώρηση που θα γίνει για την πρόοδο του 3ου Μνημονίου στην χώρα μας.       
Θα προηγηθεί η επίσκεψη από τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία μία εβδομάδα πριν από τον ερχομό των Πόλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μόρς από την Ε.Ε. και Κλάους Μαζούχ από την ΕκΤ, θα έρθουν να συλλέξουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με το έλλειμμα, τα έσοδα, τις δαπάνες και τις ανάγκες για πρόσθετες επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. 
Στο «μικροσκόπιο» των ξένων θα μπει και η εξέλιξη του σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.         
Η τεχνική αντιπροσωπεία στη συνέχεια θα συντάξει έκθεση  την οποία θα παραδώσει σε Βρυξέλες και Ουάσιγκτον, προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να έρθουν «διαβασμένοι» στην Αθήνα στο πλαίσιο των επαφών που θα έχουν για το νέο Μεσοπρόθεσμο.
Οι επαφές αυτές θα ξεκινήσουν με μία ανακεφαλαίωση των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και τα οποία για το 2014 φθάνουν στα 4,2 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δις. ευρώ θα προέλθουν από τους φόρους – ως αποτέλεσμα της επίδρασης που θα έχει στα εισοδήματα των φυσικών και των νομικών προσώπων οι αλλαγές που επήλθαν με το νέο φορολογικό.
Βέβαια, το ενδιαφέρον  των δανειστών θα επικεντρωθεί στις  παρεμβάσεις των 4,63 δις. ευρώ που δεν έχουν αποσαφηνισθεί και οι οποίες έχουν ως στόχο να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα που από το 2105 εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανοδικά και θα φθάσει στο 4,4% του ΑΕΠ από 3,8% το 2014.                           
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» θα βρεθεί η παράταση της έκτακτης εισφοράς για τα φυσικά πρόσωπα τουλάχιστον μέχρι το 2018 και με προοπτική μονιμοποίησης του κεφαλικού φόρου, όπως έχει ήδη ζητήσει το ΔΝΤ. 
Μεγάλες εξοικονομήσεις δαπανών εκτιμάται ότι θα προέλθουν και από τη νέα μεταρρύθμιση του συστήματος  των κοινωνικών επιδομάτων που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2013, αφού το υφιστάμενο  παραμένει «περίπλοκο και αναποτελεσματικό». 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τυχόν αποκλίσεις στον φετινό προϋπολογισμό θα καλυφθούν από πρόσθετα μέτρα  τα οποία με την σειρά τους θα «φουσκώσουν» περαιτέρω τον λογαριασμό του νέου Μεσοπρόθεσμου.    
Να σημειωθεί ότι το νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2014 - 2017 θα προβλέπει δύο σενάρια μακροοικονομικής πολιτικής. ‘Ένα το βασικό, στο οποίο θα αποτυπώνεται η πορεία της οικονομίας με τα υφιστάμενα μέτρα  και ένα δεύτερο με την εξέλιξη των δεικτών, εφόσον ληφθούν πρόσθετες παρεμβάσεις.                      
«Εχθρός» για την Τρόικα και των νέων παρεμβάσεων που θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο παραμένει  το «τέρας» της ύφεσης, που για το 2013 η συρρίκνωση του ΑΕΠ πιθανολογείται  να είναι μεγαλύτερη από το 4,5% που έχει εκτιμηθεί.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης