Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο τραπέζι η μείωση της γραφειοκρατίας και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα – Σε πρώτη φάση προβλέπεται η συνεργασία ενός συγκεκριμένου αριθμού ελληνικών και γερμανικών δήμων - Θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το καλοκαίρι

tags :
 Στο τραπέζι η μείωση της γραφειοκρατίας και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα – Σε πρώτη φάση προβλέπεται η συνεργασία ενός συγκεκριμένου αριθμού ελληνικών και γερμανικών δήμων - Θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το καλοκαίρι
Η μείωση της γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση ήταν τα θέματα συνομιλιών του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσου Βολουδάκη, στη γερμανική πρωτεύουσα. Όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση των ελλήνων ανταποκριτών στο Βερολίνο ο κ.Βολουδάκης, στόχος των προσπαθειών του υπουργείου του είναι σχεδόν όλες οι υπηρεσίες του κράτους να είναι προσβάσιμες και μέσω του διαδικτύου. Στόχος είναι επίσης η καθιέρωση της ψηφιακής συνεργασίας εντός της δημόσιας διοίκησης. Η καθιέρωση αυτών των πρακτικών θα μειώσει, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός, αισθητά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα απελευθερώσει υπαλληλικό δυναμικό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί σε τομείς του δημοσίου πού ήδη παρουσιάζουν κενά.
370 ειδικοί από 47 χώρες συμμετείχαν σε διεθνές συνέδριο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση (International Regulatory Conference 2013), που διοργανώθηκε στο Βερολίνο από την γερμανική κυβέρνηση, τον ΟΟΣΑ, το ίδρυμα Μπέρτελσμαν και άλλους οργανισμούς. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο έλληνας υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης. Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Βολουδάκης συναντήθηκε με τον γερμανό υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, Πέτερ Χίντσε, ο οποίος παρακολουθεί από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης το έργο της Task Force στην Αθήνα, με την υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κορνέλια Ρόγκαλ Γκρότε, που έχει ανάλογο χαρτοφυλάκιο όπως ο κ. Βολουδάκης, όπως επίσης και με τον υφυπουργό εργασίας Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ με την ιδιότητα του εντεταλμένου της γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία δήμων και κοινοτήτων σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
Όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση των ελλήνων ανταποκριτών στο Βερολίνο ο κ.Βολουδάκης, στόχος των προσπαθειών του υπουργείου του είναι σχεδόν όλες οι υπηρεσίες του κράτους να είναι προσβάσιμες και μέσω του διαδικτύου. Στόχος είναι επίσης η καθιέρωση της ψηφιακής συνεργασίας εντός της δημόσιας διοίκησης. Η καθιέρωση αυτών των πρακτικών θα μειώσει, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός, αισθητά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα απελευθερώσει υπαλληλικό δυναμικό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί σε τομείς του δημοσίου πού ήδη παρουσιάζουν κενά.
Το πρόβλημα της γραφειοκρατίας δεν το αντιμετωπίζει όμως μόνο η Ελλάδα, αλλά όλα τα κράτη της ΕΕ, τόνισε ο κ. Βολουδάκης. Πουθενά δεν υπάρχει έτοιμη λύση και ούτε μπορεί η μία χώρα να υιοθετήσει το μοντέλο μιας άλλης. Και αυτό επειδή οι συνθήκες είναι από χώρα σε χώρα και διαφορετικές και σύνθετες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μάθει από τις εμπειρίες άλλων χωρών, από τις οποίες, όπως είπε ο Μανούσος Βολουδάκης, “και πολλά έχουμε να κερδίσουμε και δεν κοστίζουν τίποτα.” Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνον οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες και οι δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικας που αναγκάζουν την Ελλάδα να προσαρμοστεί, αλλά και το γεγονός ότι θα είναι προς το συμφέρον της χώρας.  Άλλωστε, όπως τόνισε ο υφυπουργός, η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει τις απαιτήσεις της τρόικας. Όσο αφορά τώρα τη διαδικασία ανταλλαγής εμπειριών για την μείωση της γραφειοκρατίας, αυτή έχει ήδη ξεκινήσει μέσω της συνεργασίας με την Task Force αλλά και ειδικών από την Αυστρία και την Εσθονία.
Όπως επισήμανε ο κ. Βολουδάκης, στις συνομιλίες που είχε με τους γερμανούς πολιτικούς διαπιστώθηκαν κοινά σημεία που ενδείκνυνται για συνεργασία με στόχο την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Όπως είπε ο Μανούσος Βολουδάκης, πολύ συγκεκριμένη ήταν οι συνομιλία που είχε με τον Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ. Μαζί συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε επίπεδο δήμων και περιφερειών. Σε αυτό το πρόγραμμα που θα συμμετέχουν και η Task Force, η ΚΕΔΚΕ όπως και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προγραμματίζεται σε μια πρώτη φάση η συνεργασία ενός συγκεκριμένου αριθμού ελληνικών και γερμανικών δήμων. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται οι ειδικοί των δήμων για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης να εγκατασταθούν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα τόσο στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες της Γερμανίας όσο και σε αυτές της Ελλάδας, ώστε να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε κάθε δήμο. Ο κ. Βολουδάκης εκφράστηκε αισιόδοξα, λέγοντας ότι ως το καλοκαίρι θα έχει παραδοθεί ένα μοντέλο για το πως μπορεί να λειτουργήσει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε επίπεδο δήμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης