Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έτοιμο να επενδύσει 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές εταιρείες το Κατάρ - Σειρά επενδυτικών προτάσεων κατέθεσε ο Σαμαράς που βρίσκεται στη Ντόχα συνοδεία Ελλήνων επιχειρηματιών και τραπεζιτών - Υπεγράφη διμερής συμφωνία

tags :
Έτοιμο να επενδύσει 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές εταιρείες το Κατάρ - Σειρά επενδυτικών προτάσεων κατέθεσε ο Σαμαράς που βρίσκεται στη Ντόχα συνοδεία Ελλήνων επιχειρηματιών και τραπεζιτών - Υπεγράφη διμερής συμφωνία
(upd3)Έτοιμο να επενδύσει 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές εταιρείες είναι το Κατάρ, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Γιαμπρ Αλ Τάνι, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, που βρίσκεται στη Ντόχα για διήμερη επίσκεψη.
"Το Κατάρ είναι έτοιμο να επενδύσει 1 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα", τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, υπογράφοντας συμφωνία με τον κ. Σαμαρά, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
"Καταθέσαμε σειρά επενδυτικών προτάσεων στο Κατάρ", διεμήνυσε από την πλευρά του ο Έλληνα πρωθυπουργός.

To τετ α τετ Σαμαρά - Ερντογάν στη Ντόχα
- Τούρκος πρωθυπουργός: Εγώ με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση

Επίσκεψη στην Τουρκία προετοιμάζει... από το Κατάρ ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.
Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς πραγματοποίησε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ.
Κατά τις πληροφορίες αυτές, Σαμαράς και Ερντογάν εξέτασαν το ενδεχόμενο επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ενώ έδωσαν μεγάλη σημασία στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων.
"Εγώ με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση", φέρεται να διεμήνυσε ο Ερντογάν στον Σαμαρά.
Μεταξύ άλλων στην εν λόγω συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τη γύρω περιοχή. Ο κ. Σαμαράς μάλιστα έθεσε στον Ερντογάν και το "θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα".
Ο Εντοργάν από την πλευρά του έθεσε στον Έλληνα ομόλογό του το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας του να ακυρωθεί. Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του διατύπωσε για άλλη μια φορά την ελληνική θέση.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συνοδεύεται από μια πολυμελή αποστολή υπουργών,  επιχειρηματιών και τραπεζιτών, στην προσπάθεια του να προωθήσει την ανάπτυξη συνεργασιών για την υλοποίηση επενδύσεων.
Το έργο του πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά εύκολο μπορεί να χαρακτηριστεί δεδομένων τόσο της πρόσφατης απόσυρσης του ενδιαφέροντος του Κατάρ για την επένδυση στο Ελληνικό όσο και των ατελέσφορων προηγούμενων επαφών που είχαν κατά το παρελθόν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις με την πολιτική ηγεσία του Κατάρ.
Κύριο μέλημα του κ.Σαμαρά είναι να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του από το Κατάρ ότι το κλίμα στην ελληνική οικονομία έχει αλλάξει και ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει την πολιτική του για την ανάκαμψη της οικονομίας και για την απλοποίηση των διαδικασιών για την υλοποίηση επενδύσεων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων εκτιμάται ότι θα βρεθούν τα υπό αποκρατικοποίηση ακίνητα του Δημοσίου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Γιαμπρ Αλ Τάνι, ενώ θα ακολουθήσει υπογραφή διακρατικής πολιτιστικής συμφωνίας. Αύριο θα έχει συνάντηση με τον διάδοχο του Θρόνου του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ  Τάνι, αλλά και τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ Τάνι, και θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνίας σύστασης επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας – Κατάρ.
Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής  Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Οι έλληνες τραπεζίτες επιζητούν deal με τον Ahmad Al-Sayed της Qatar Holding που διαχειρίζεται 100 δισ δολ. – Θέλουν να επαναλάβουν το πείραμα της Barclays

Οι έλληνες τραπεζίτες, επιζητούν deal με την Ahmad Al-Sayed που είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Holding και η οποία διαχειρίζεται 100 δισεκ. δολάρια.
Στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και θα συνοδεύουν τραπεζίτες και επιχειρηματίες θα καταβληθεί μια προσπάθεια από τις επαφές που θα υπάρξουν με τον επικεφαλής  του Κατάρ εμίρη Al Thani ώστε να πείσουν το μικρό αλλά πάμπλουτο αραβικό κράτος να επενδύσει στην Ελλάδα.
Τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις και ακίνητα θα αποτελέσουν την βάση τις διαπραγμάτευσης της ελληνικής αντιπροσωπείας με το Κατάρ.
Προφανώς η εμίρης Al Thani έχει τον πρώτο λόγο και ρόλο σε όλες τις κρίσιμες στρατηγικές αποφάσεις αλλά σημαντικό πρόσωπο είναι και ο Ahmad Al-Sayed ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Holding της εταιρίας που διαχειρίζεται 100 δισεκ. δολάρια και έχει επενδύσει στην Barclays εσχάτως πούλησε παραστατικά δικαιώματα warrants που είχε αποκτήσει, την Credit Suisse, στην Agriculture bank of China και στην Santander Brazil.
Σημαντικές επενδύσεις έχει πραγματοποιήσει στην Porsche, Volkswagen, Hochtief καθώς και στην Turkuvaz, Lagardere και άλλες εταιρίες.   
Οι έλληνες τραπεζίτες, από την Εθνική, Alpha και Πειραιώς έχουν προγραμματίσει συναντήσεις με την Qatar Holding.
Να σημειωθεί ότι ειδικά την Πειραιώς θα εκπροσωπήσει ο CEO της τράπεζας Σταύρος Λεκκάκος εκ των ικανοτέρων στελεχών της αγοράς.
Όποια τράπεζα καταφέρει να παρουσιάσει το πιο ελκυστικό business plan έχει κάποιες πιθανότητες να δελεάσει τους Άραβες.
To πείραμα της Barclays δελεάζει τους έλληνες τραπεζίτες. Η Qatar Holding απέκτησε μετοχές της βρετανικής τράπεζας περίπου το 6,8%  όταν βρισκόταν σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μετά τις επιχειρηματικές τις περιπέτειες λόγω της διεθνούς κρίσης.
Ωστόσο η Qatar Holding έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι ένας πολύ αυστηρός επενδυτής, μια εταιρία συμμετοχών που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια και επιλέγει τις επενδύσεις της με μεγάλη προσοχή.
Μπορεί να ακούγεται αισιόδοξο ότι η Ελληνική πλευρά θα μπορούσε να κλείσει deal με την Qatar Holding αλλά δεν φαίνεται τόσο εύκολο….
Από τις ελληνικές τράπεζες η Alpha bank έχει μετοχικούς δεσμούς με το Qatar μέσω του Paramount ενός μικρού fund που κατέχει το 3% της τράπεζας και σχεδιάζει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης