Τελευταία Νέα
Ελλάδα

MIG : Αξίζει 0,70 ή 3,2 ευρώ; Ποιες οι αιτίες για την υποχώρηση της μετοχής;

tags :
MIG : Αξίζει 0,70 ή 3,2 ευρώ; Ποιες οι αιτίες για την  υποχώρηση της μετοχής;
Marfin Investment Group μια μεγάλη εταιρία συμμετοχών η οποία έχει επηρεαστεί καίρια τουλάχιστον με όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης από τον καθοδικό οικονομικό κύκλο ωστόσο δεν παύει να κρύβει μεγάλη εσωτερική αξία.
Η μεγάλη υποχώρηση της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής έχει βρεθεί  στα 0,70 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση στα 540 εκατ ευρώ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία της εταιρίας.

Ποιες είναι οι παράμετροι όμως που κρίνουν την αποτίμηση και πως μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα για την MIG;
Η MIG με πλήθος συμμετοχών εμφανίζει ενεργητικό 6,7 δις ευρώ από 7,8 δις ευρώ στο πρόσφατο παρελθόν. Η μείωση ως γνωστό αποδίδεται στην απομείωση και καταγραφή  ζημιών με στόχο την ορθολογική απεικόνιση της εταιρίας και των συμμετοχών της.
Οι απομειώσεις ήταν σημαντικές 1,4 δις ευρώ.
Τα κεφάλαια αναλογικά μειώθηκαν στα 2,7 δις ευρώ ενώ τα ρευστά διαθέσιμα της εταιρίας στα 550 με 600 εκατ. ευρώ όση και η κεφαλαιοποίηση.
Η MIG έχει επηρεαστεί από τον καθοδικό οικονομικό κύκλο αυτό αποτελεί την πραγματική και βασική αιτία της μεγάλης πτώσης της αποτίμησης της αλλά και οι ζημίες που ενεγράφησαν στο 6μηνο.
Ένα επιχείρημα που έχει λεχθεί είναι ότι ορισμένες εταιρίες που εξαγοράστηκαν  σε τιμή πολύ υψηλότερη της πραγματικής και αντιπαραβάλλουν κάποιοι το τότε με το σήμερα.
Όμως αυτό το επιχείρημα είναι λανθασμένο.
Όταν αγοράστηκαν οι εταιρίες οι οικονομικές συνθήκες ήταν προφανώς πολύ καλύτερες.
Ο οικονομικός κύκλος ήταν ανοδικός άρα δικαιολογούσε εκείνη η περίοδος αγορές σε υψηλά επίπεδα ίσως όχι σε τόσο υψηλά αλλά σε γενικές γραμμές τις δικαιολογούσε.
Τα δεδομένα άλλαξαν και πλέον η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και στόχος της MIG είναι να διασφαλίσει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει αυτών των δυσκολιών που διάγει η οικονομία.
Όμως το ερώτημα παραμένει ποια είναι η πραγματική αξία της MIG τα 3,2 ευρώ εσωτερικής αξίας τα 0,70 ευρώ του ταμπλό στο χρηματιστήριο;
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη.
Και οι δύο τιμές αντικατοπτρίζουν μια αξία στην MIG που είναι ρεαλιστικές.
Η MIG θα αποδώσει χρηματιστηριακά όταν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος από καθοδικός σε ανοδικό.
Όταν λέμε αποδώσει δεν εννοούμε μια βραχυχρόνια άνοδο 20% αλλά λέμε την δημιουργία πραγματικού πλούτου και αξία στην οικονομία.
Η MIG που τώρα δεν πείθει μπορεί να  αποτελέσει μια καλή αξία σε ανοδικό οικονομικό κύκλο.
Ως αντιπαραβολή θα αναφερθεί ότι η Εθνική Ελλάδος πλην όλων των θυγατρικών αποτιμάται -800 εκατ ευρώ αξίζει -800 εκατ ευρώ η Εθνική;


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης