Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ «όλα τα λεφτά» για τις αποκρατικοποιήσεις του 2013, από κοντά ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ - Εισπράξεις 1,1 δισ. ευρώ θέλει η Τρόικα μέχρι τον Ιούνιο και 2,5 δισ. συνολικά

ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ «όλα τα λεφτά» για τις αποκρατικοποιήσεις του 2013, από κοντά ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ - Εισπράξεις 1,1 δισ. ευρώ θέλει η Τρόικα μέχρι τον Ιούνιο και 2,5 δισ. συνολικά
Στο ενεργειακό δίδυμο ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ επικεντρώνει την προσοχή της η κυβέρνηση για να «καθαρίσει» με τον στόχο των 2,5 δις. ευρώ που έχει θέσει για το 2013 η Τρόικα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Μεγαλύτερο άγχος για τον Αντώνη Σαμαρά, που χθες προήδρευσε Υπουργικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία μετείχε και η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), είναι ότι τα 1,1 δις. ευρώ από τις φετινές εισπράξεις θα πρέπει να έχουν βρεθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο.
Στο τελεσίγραφο που έχουν αποστείλει οι δανειστές στην κυβέρνηση, επισημαίνεται ότι στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τον Ιούλιο που οι ξένοι θα έρθουν αποκλειστικά και μόνο για τις αποκρατικοποιήσεις στην Αθήνα, θα πρέπει τουλάχιστον 13 από τα 22 projects που προβλέπονται συνολικά για φέτος να έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ στην έκθεση βιωσιμότητας που δημοσίευσε την προηγούμενη Παρασκευή και ακολούθησε την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 3,24 απαιτούσε και οι 22 αποκρατικοποιήσεις – στόχοι του 2013 να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Κατόπιν των αυξημένων πιέσεων που ασκούν οι δανειστές για την πώληση κρατικών επιχειρήσεων, οργανισμών και ακινήτων του Δημοσίου στο οικονομικό εκτιμούν ότι η πώληση της ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ θα τους βγάλει από το εισπρακτικό αδιέξοδο αλλά και από τον όρο – φωτιά για νέα μέτρα που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Για την ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ «σφάζονται» Αμερικανοί και Ρώσοι με τους τελευταίους μέσω της Gazprom αλλά και της Negusneft (Sintez Group) να έχουν ανεβάσει σημαντικά το τίμημα της προσφοράς. Κατά τις πληροφορίες, η Negusneft δίνει 1,9 δις. ευρώ και για τις δυο ελληνικές εταιρίες, ενώ η Gazprom προσφέρει 900 εκατ. ευρώ μόνο για την ΔΕΠΑ.
Η κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar που ανήκει στην σφαίρα επιρροής των Αμερικάνων φαίνεται να προσφέρει 460 εκατ. ευρώ μόνο για την ΔΕΣΦΑ. Στην ίδια «κούρσα» τρέχουν επίσης η τσεχική PPF και η ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλαν από κοινού προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ και η ελληνική κοινοπραξία Μ&Μ GasCo (Μυτιληναίος-Motor Oil).
Η επιτυχής ολοκλήρωση της ΔΕΠΑ -ΔΕΣΦΑ θα αποτελέσει πρόκριμα και για την πώληση του 34,5% που διαθέτει το δημόσιο στα ΕΛΠΕ από όπου αναμένονται έσοδα 700 εκατ. ευρώ.
Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα 800 εκατ. ευρώ που προσδοκούνται από τον ΟΠΑΠ στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με αυτές τις αποκρατικοποιήσεις θα βγουν «μπροστά» από την Τρόικα που συνεχώς δυσανασχετεί με αυτό το ζήτημα.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε χθες ότι η ταχύτητα των ιδιωτικοποιήσεων θα εξαρτηθεί από τον συντονισμό των Υπουργείων που θα είναι κρίσιμο στοιχείο όχι μόνο για κάποια πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά και για την συνέχεια του προγράμματος το 2014.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης