Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ελληνικό χρηματιστήριο - Πολλά και κορυφαία blue chips αποτιμώνται (πλέον) στα επίπεδα που είχαν με το Γ.Δ. στις 1.200, 1.500 έως και 2.000 μονάδες!

tags :
Ελληνικό χρηματιστήριο -  Πολλά και κορυφαία blue chips αποτιμώνται (πλέον) στα επίπεδα που είχαν με το Γ.Δ. στις 1.200, 1.500 έως και 2.000 μονάδες!
Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρ’ ότι οι τράπεζες απέχουν ελάχιστα από τα ιστορικά χαμηλά του Ιουνίου, κλείνοντας χθες σε νέο χαμηλό έξι μηνών, αρκετά κορυφαία blue chips αποτιμώνται πλέον στα επίπεδα που είχαν όταν ο Γ.Δ. βρίσκονταν στις 1.300, 1.500 ακόμη και στις 2.000 μονάδες!
Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρ’ ότι οι τράπεζες απέχουν ελάχιστα από τα ιστορικά χαμηλά του Ιουνίου, κλείνοντας χθες – ως κλαδικός δείκτης – σε νέο χαμηλό έξι μηνών, πολλά κορυφαία blue chips βρίσκονται σε υψηλά ενός έως και τριών ετών!
Παράλληλα, το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι πολλά κορυφαία blue chips διαπραγματεύονται στα επίπεδα που είχαν όταν ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. βρίσκονταν πολύ υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, έως και 100% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα!
Τουτέστιν, η αγορά, αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες, βρίσκεται – ουσιαστικά – σε πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που σήμερα – πλασματικά – αποτιμάται ο Γενικός Δείκτης!  
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες κάτω από τις 200 μονάδες για πρώτη φορά από τις 2 Αυγούστου του 2012, βρίσκεται δηλαδή σε χαμηλό περίπου έξι μηνών! Από την άλλη πλευρά, τα 6-7 κορυφαία blue chips, αποτιμώνται πλέον στα επίπεδα που είχαν όταν ο Γ.Δ. βρίσκονταν στις 1.300, 1.500 ακόμη και στις 2.000 μονάδες!!

Πιο αναλυτικά

Coca Cola 3 Ε: Η μετοχή της Coca Cola 3 Ε στο υψηλό των 18,24 ευρώ που βρέθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης 15 Ιανουαρίου του 2013, είχε να βρεθεί από τις 22 Ιουλίου του 2011! Εκείνη την ημέρα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε κλείσει στις 1286 μονάδες!

ΕΛΠΕ: Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων χθες έκλεισε σε νέο υψηλό σχεδόν 33 μηνών, δηλαδή βρίσκεται σχεδόν σε υψηλό τριών ετών! Πιο αναλυτικά, στα 8,35 ευρώ που έκλεισε χθες είχε να βρεθεί από τις 12 Απριλίου του 2010 (λίγο πριν υπάρξει η συμφωνία για το πρώτο μνημόνιο). Τότε, στις 12/4/2010 ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 2.061,10 μονάδες (!) δηλαδή σχεδόν 100% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα!

ΟΤΕ: Ο ΟΤΕ, στα 6,24 ευρώ που ήταν το ενδοσυνεδριακό υψηλό χθες, είχε να βρεθεί από τις 8 Ιουλίου του 2011, ημέρα κατά την οποία ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 1.251,10 μονάδες!

ΔΕΗ: Σε νέο υψηλό ενάμιση έτους έκλεισε χθες η ΔΕΗ και συγκεκριμένα στα 7,78 ευρώ. Επίπεδα που είχε ξανά στη συνεδρίαση της 2ης Αυγούστου του 2011, ημέρα κατά την οποία ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 1.144,29 μονάδες.

Βιοχάλκο: Η Βιοχάλκο χθες έκλεισε στα 4,78 ευρώ όμως στις 10 Ιανουαρίου βρέθηκε στα 5 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τον Οκτώβριο του… 2009 και συγκεκριμένα από τις 23/10/2009! Τότε, εκείνη την ημέρα, ο Γ.Δ. του Χ.Α. ευρίσκονταν στις 2.838 μονάδες, δηλαδή κάτι λιγότερο από τρεις φορές υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα!

Folli Follie: Ο τίτλος πρόσφατα, στις 8 Ιανουαρίου του 2013 βρέθηκε στο υψηλό σχεδόν διετίας και στα 14,40 ευρώ! Σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 24 Μαρτίου του 2011, ημέρα κατά την οποία ο Γ.Δ. ήταν στις 2.062,94 μονάδες!

Motor Oil: Η μετοχή την προηγούμενη Δευτέρα 14 Γενάρη βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στο υψηλό των 8,86 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 10 Φεβρουαρίου του 2011! Εκείνη την ημέρα ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 1.940 μονάδες!

Το στοίχημα της αγοράς είναι αν μπορεί συνέχεια ανόδου χωρίς τράπεζες

Είναι σαφές λοιπόν ότι η μνημειώδης απαξίωση των τραπεζικών μετοχών, έχει οδηγήσει σε… μετάλλαξη και πιο… συμπαγή εκπροσώπηση και το Γ.Δ. του Χ.Α. Ο λόγος που ο Γ.Δ. δεν βρίσκεται στα επίπεδα που βρίσκονταν όταν τα ανωτέρω blue chips ήταν (ξανά) στις σημερινές τους τιμές, είναι η… απουσία των τραπεζών! Άλλωστε, η Εθνική στις αρχές του 2010 ήταν στην περιοχή των 15 ευρώ, ενώ στις αρχές του 2011 στην περιοχή των 7 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε στα 1,12 ευρώ, ήτοι μόλις 23 cents υψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό των 0,8980 ευρώ του Ιουνίου!

Άρα, η αγορά έχει οδηγηθεί σε εκ βάθρων μετάλλαξη τόσο του «μετρήματος» όσο και της σύνθεσης του Γ.Δ. Οι τράπεζες που μέχρι πριν ενάμιση – δύο χρόνια, «κυβερνούσαν» σχεδόν ολοκληρωτικά την αγορά, πλέον αποτελούν τον αδύναμο κρίκο και τον κλάδο – ουραγό. Ο προβληματισμός για τον τραπεζικό κλάδο θα συνεχιστεί, τόσο σε... επιχειρηματικό, όσο και σε αμιγώς χρηματιστηριακό επίπεδο. Από εκεί και πέρα, «στοίχημα» του Χ.Α. είναι να συνεχίσει την απεξάρτηση ή αποστασιοποίηση από τις «επιταγές» του τραπεζικού κλάδου και να κινηθεί υψηλότερα, ακόμη και εν πλήρη απουσία των τραπεζών...
Οι ενδείξεις είναι ότι δύναται η αγορά - μέχρι ενός σημείου - να βρει στηρίξεις από τα ισχυρά μη τραπεζικά blue chips.
Άλλωστε, το γεγονός ότι ο Γ.Δ. έχει «διπλώσει» από τα χαμηλά των 471 μονάδων του Ιουνίου ερήμην των τραπεζών, δείχνει πολλά. Παράλληλα, οι αναβαθμίσεις των κορυφαίων blue chips από διεθνείς οίκους, μπορούν να οδηγήσουν το Γ.Δ. υψηλότερα, δεδομένου ότι μετοχές όπως ο ΟΤΕ π.χ. «κηδεμονεύουν» το δείκτη κοντά στο 10% πλέον!
Στον αντίποδα, υπάρχει και η άλλη «σχολή» σκέψης, που επισημαίνει ότι η διαφοροποίηση της αγοράς μεταξύ τραπεζικών και μη τραπεζικών μετοχών δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ.
Οι θιασώτες αυτής της άποψης τονίζουν ότι ξέχωρα από την απαξιωμένη κεφαλαιακά εικόνα των τραπεζών, το ειδικό τους βάρος και η σημειολογία τους στην αγορά είναι πολλαπλάσια και πάντα καταλυτική. Άρα, αν οι τραπεζικές μετοχές κινηθούν περαιτέρω προς νέα ιστορικά χαμηλά, δύσκολα το Χ.Α. θα μπορούσε να κινηθεί αξιοσημείωτα υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Εν κατακλείδι, η άποψή μας είναι ότι βρισκόμαστε – γενικότερα – σε μια αλλαγή του οικονομικού status quo και του συνολικού οικονομικού μοντέλου που κυριάρχησε την τελευταία 20ετία. Η τραπεζοκεντρική ανάπτυξη δεν μπορεί να συνεχιστεί, υπάρχει γενικότερα διεθνώς στροφή στην πραγματική οικονομία με παράλληλη υποβάθμιση της χρηματοπιστωτικής – επενδυτικής βιομηχανίας.
Αυτό, κατά την άποψή μας, είναι που καθρεφτίζεται και στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου. Και ασφαλώς, παρ’ ότι χωρίς καλές και υγιείς τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονη οικονομική ανάπτυξη, είναι εποικοδομητική η «στροφή» των επενδυτών προς τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

Λεωνίδας Ζησίμου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης