Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Fitch: Νέο δημοσιονομικό σοκ στην Ε.Ε. από το δημογραφικό πρόβλημα - Χώρα γερασμένων η Ελλάδα - Ιαπωνία, Ιρλανδία και Κύπρος θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις την επόμενη 10ετία

tags :
Fitch: Νέο δημοσιονομικό σοκ στην Ε.Ε. από το δημογραφικό πρόβλημα - Χώρα γερασμένων η Ελλάδα - Ιαπωνία, Ιρλανδία και Κύπρος θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις την επόμενη 10ετία
Στις σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η μη αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες αναφέρεται σε έκθεση του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αν και η επίλυση της τρέχουσας δημοσιονομικής κρίσης παραμένει ο βασικότερος οδηγός για τις αξιολογήσεις των περισσότερων αναπτυγμένων κρατών, οι χώρες αυτές ενδεχομένως να κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο δημοσιονομικό σοκ εάν δεν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και στην υιοθέτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού. Σύμφωνα με τη Fitch, οι αναπτυγμένες χώρες θα δουν κατά μέσο όρο τους προϋπολογισμούς τους να υποχωρούν κατά 0,6% του ΑΕΠ έως το 2020 και κατά 4,9% του ΑΕΠ έως το 2050 αν δεν αναλάβουν δράση κατά του δημογραφικού προβλήματος, εξέλιξη που θα έχει ως συνέπεια τη σημαντική άνοδο του δείκτη χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, για την Ε.Ε. των 27, ο Fitch υπογραμμίζει ότι ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,9% έως το 2020 και κατά 119,4% έως το 2050, ενώ η απουσία μεταρρυθμίσεων στην αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, θα προκαλέσει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, επιδεινώνοντας μακροπρόθεσμα τις δημοσιονομικές προκλήσεις. Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης τις μεγαλύτερες προκλήσεις εντός της ερχόμενης δεκαετίας αναμένεται να αντιμετωπίσουν η Ιαπωνία, η Ιρλανδία και η Κύπρος και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Μάλτα και η Σλοβενία.
Βάσει πρόσφατων στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μείωση του εργατικού δυναμικού που θα έχει γεννηθεί στην Ε.Ε. θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη μετά το 2020. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το μερίδιο του πληθυσμού της Ευρώπης ηλικίας άνω των 65 ετών αναμένεται να αυξηθεί στο 23,6% τη στιγμή που ο πληθυσμός ηλικίας 20 έως 64 ετών εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 4% ή κατά 12,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Όσον αφορά την Ελλάδα το δημογραφικό πρόβλημα κρατά τουλάχιστον εδώ και τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η πλειοψηφία των δήμων της χώρας έχει υψηλούς δείκτες θνησιμότητας, χαμηλούς δείκτες γεννητικότητας και μηδενικά ή ακόμα και αρνητικά φυσικά ισοζύγια, δηλαδή περισσότερους θανάτους από γεννήσεις. Επιπλέον, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η είσοδος των μεταναστών «κρύβει» τις ανησυχητικές διαστάσεις που προσλαμβάνει το αρνητικό ισοζύγιο των γεννήσεων και των θανάτων, τάση που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται πως ενώ το 1951 το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών  στην Ελλάδα ανερχόταν στο 6,9% του συνόλου του πληθυσμού, αυτό εκτινάχθηκε στο 17% το 2000 και στο 19,1% το 2010 την ίδια στιγμή που οι υπερήλικες – δηλαδή οι άνω των 80 ετών – από το 1% που ήταν το 1951, «άγγιξαν» το 4,8% το 2010.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης