Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Φόρο 22% για το ακάλυπτο ποσό των αποδείξεων θα πληρώσουν το 2014 στην Εφορία μισθωτοί και συνταξιούχοι - Με την κλίμακα των ακινήτων θα φορολογούνται τα εισοδήματα από μετοχές και ομόλογα - Δυσμενέστερο το σύστημα απόσβεσης

Φόρο 22% για το ακάλυπτο ποσό των αποδείξεων θα πληρώσουν το 2014 στην Εφορία μισθωτοί και συνταξιούχοι - Με την κλίμακα των ακινήτων θα φορολογούνται τα εισοδήματα από μετοχές και ομόλογα - Δυσμενέστερο το σύστημα απόσβεσης
Το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις θα πρέπει να προσκομίσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2014 στην Εφορία και όσοι δεν τις μαζέψουν θα πληρώσουν φόρο 22% επί του ποσού που έμεινε ακάλυπτο.
Στην αξία των αποδείξεων προσμετρούνται τα δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και οι αγορές αγαθών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι 2 από τις 31 συνολικά τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στην Βουλή στο νομοσχέδιο για το φορολογικό με τις διατάξεις του οποίου έρχεται «βαρυχειμωνιά» 2,3 δις. ευρώ για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Από το χθεσινό «μπαράζ» των τροπολογιών ξεχωρίζει η κατάργηση της διάταξης που αφορούσε στην αναβαλλόμενη φορολογία για τις τράπεζες που μετείχαν εθελοντικά στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και η διόρθωση της «γκάφας» με τις ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών που απαλλάσσονταν να «κόβουν» αποδείξεις όταν έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ.
Ειδικότερα:
*Καθιερώνεται ποινή φόρου 22% κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013 για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δεν καταφέρουν να συλλέξουν το 25% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις. Το μέτρο δεν συνδέεται με την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ, καθώς αφορά ακόμα και φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου. Το μέγιστο απαιτούμενο ποσό αποδείξεων ορίζεται στα 10.500 ευρώ και η ποινή φόρου θα επιβάλλεται στη διαφορά της αξίας ανάμεσα στις αποδείξεις που απαιτούνται και σε αυτές που συλλέγονται.
*Διευρύνεται το πεδίο των δαπανών με αποδείξεις που θα αναγνωρίζονται από την εφορία. Στην αξία προσμετρούνται, τα δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και οι αγορές αγαθών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραμένουν εκτός οι δαπάνες για ασφάλιστρα, δωρεές, διατροφή, ιατρικές και οι δαπάνες για λήψη υπηρεσιών και αγορά αγαθών.
* Διορθώνεται η «γκάφα» του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών που απαλλάσσονταν με το νέο Κώδικα να «κόβουν» αποδείξεις, ή να τηρούν βιβλία όταν έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ ( πχ ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ. ά. Το όριο επαναφέρεται στα επίπεδα των 5.000 ευρώ.
* Εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιτηδευματιών το 100% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης από 1η Ιανουαρίου του 2013 και μετά.
* Καταργείται η φορολόγηση των τεκμαρτών εισοδημάτων.
* Με την κλίμακα των ακινήτων ( 10% έως 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον) θα φορολογούνται και τα εισοδήματα από κινητές αξίες ( μετοχές, ομόλογα).
* Καθιερώνεται νέο δυσμενέστερο σύστημα απόσβεσης παγίων περιουσιακών στοιχείων για 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
* Καταργήθηκε η διάταξη που αφορούσε στην αναβαλλόμενη φορολογία για τα πιστωτικά ιδρύματα που είχαν υποστεί ζημιές στο πλαίσιο του εθελοντικού κουρέματος του ελληνικού χρέους και η οποία οδηγούσε σε κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ως και κατά 4,9 δισ. ευρώ μόνο από τη ζημιά του PSI+. Την διάταξη «μπλόκαρε» η Ε.Ε. η οποία αποφάνθηκε ότι με αυτή προέκυπτε νέα επιβάρυνση του χρέους κατά 1,6 δις. ευρώ.
* Από 1ης Ιανουαρίου του 2013 ξεκινά να «τρέχει» ο φόρος 15% επί των τόκων στις καταθέσεις.
*Θεσπίζονται αυτοτελή πρόστιμα από 1.000 έως 10.000 ευρώ και από 10.000 έως 100.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που υποβάλλουν εκπρόθεσμα ή καθόλου συνοπτικό πίνακα πληροφοριών στην Εφορία.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης