Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μήνυμα Σαμαρά για μηδενική ανοχή απέναντι στη φοροδιαφυγή κατά τη συνάντηση με την Angela Merkel - Πρέπει να εντοπίσουμε τις λύσεις στα ελληνικά προβλήματα, διεμήνυσε η Καγκελάριος - Η προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στο επίκεντρο

tags :
Μήνυμα Σαμαρά για μηδενική ανοχή απέναντι στη φοροδιαφυγή κατά τη  συνάντηση με την Angela Merkel - Πρέπει να εντοπίσουμε τις λύσεις στα ελληνικά προβλήματα, διεμήνυσε η Καγκελάριος - Η προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στο επίκεντρο
(upd3) Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Merkel - Σαμαρά στο Βερολίνο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εστιάζει στις προσπάθειες της χώρας μας  για προσέλκυση επενδύσεων και να στέλνει μήνυμα μηδενικής ανοχής απένανι στη φοροδιαφυγή.
Πρέπει να εντοπίσουμε τις λύσεις στα ελληνικά προβλήματα, διεμήνυσε η Καγκελάριος Merkel.


Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπογραμμίζει το γεγονός ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Την ίδια ώρα, έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη φοροδιαφυγή.
Η Καγκελάριος Merkel ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για την παρουσία του στο Βερολίνο, στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν πριν από τη συνάντησή τους,  ενώ υπογράμμισε ότι κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Θα χρειαστεί να γίνουν ακόμη προσπάθειες, θα πρέπει να συγκεράσουμε τις επιμέρους λύσεις ώστε να υπάρχει διέξοδος στα ελληνικά προβλήματα, σημείωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας.  Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία να ενημερωθεί λεπτομερώς για την πρόοδο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας.
«Πρέπει να γίνουν μια σειρά από δράσεις ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να αποκτήσουμε πάλι την εμπιστοσύνη των εταίρων μας».
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η χώρα μας κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ανακτήσει την αξιοπιστία της» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η χώρα μαστίζεται από την ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους» τόνισε ο Αντ.Σαμαράς, επισημαίνοντας πως η προσπάθεια για ανάκτηση της εμπιστοσύνης χωρών και αγορών γίνεται «με μεγάλες θυσίες» από τον ελληνικό λαό. «Προσβλέπουμε στη συνεργασία των δύο χωρών», προσέθεσε.
Την ίδια ώρα, η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και περικοπών, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα καθώς και η προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων θα είναι τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.
«Δεν πρόκειται για μια συνάντηση ρουτίνας και μια χαλαρή συζήτηση, αλλά θα τεθούν στο τραπέζι οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους», μετέδιδε νωρίτερα το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται και για τις αναπτυξιακές προσπάθειες της Ελλάδας. Όπως μεταδίδεται, η συνάντηση θα γίνει σε κλίμα εμπιστοσύνης καθώς ο κ.Σαμαράς φέρεται να έχει πείσει την κυβέρνηση της Γερμανίας ότι καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναβάλει.
Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο εικάζει ότι κάτι δεν πήγε καλά στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών. Τις υποψίες κινεί η ανακοίνωση ότι οι δύο ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις πριν τη μεταξύ τους συνάντηση. «Τι θα βγει αυτήν την φορά από τη συνάντηση; Τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες είναι πιο εύκολα πριν τις διαπραγματεύσεις παρά μετά από αυτές» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Η συνάντηση του κ.Σαμαρά με την κα.Merkel θα γίνει στο περιθώριο του οικονομικού συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα Die Welt. Στο Οικονομικό Φόρουμ της Die Welt μιλούν πέρα από την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.
Θα μιλήσουν επίσης ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουΐς ντε Γκίντος κά.
Πριν από την συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκη και τον υφυπουργό, Νότη Μηταράκη, θα συναντηθεί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ. Υπενθυμίζεται ότι ο φιλελεύθερος γερμανός πολιτικός, σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt είχε εξάρει το ρόλο του έλληνα πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της κρίσης και την αποκατάσταση της ελληνικής αξιοπιστίας.
Σημειώνεται πως κατά την χθεσινή του ομιλία στο οικονομικό συνέδριο ο κ.Σαμαράς απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα. Επιπλέον, τόνισε τη βούληση του κυβερνητικού συνασπισμού να κινηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, επικεντρώθηκε στις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη με φόντο την οικονομική κρίση και έδωσε έμφαση στη στενή ελληνογερμανική οικονομική συνεργασία, καθώς και στα βήματα της κυβέρνησης για να ανακτήσει η χώρα και η ελληνική οικονομία την αξιοπιστία της.
Σημείωσε ότι με όχημα και τη σκληρή λιτότητα, η Ελλάδα έχει κάνει άλματα στον πίνακα ανταγωνιστικότητας και υπογράμμισε εκ νέου πως «η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης