Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Φυλλορροεί» η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, έμεινε με 164 βουλευτές – «Ασθενεί» πολιτικά και η ΔHMAΡ – Φόβοι για νέες διαρροές λόγω της λίστας Lagarde – Σε «τεντωμένο σκοινί» η κυβέρνηση - Στα άκρα η κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ

tags :
«Φυλλορροεί» η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, έμεινε με 164 βουλευτές – «Ασθενεί» πολιτικά και η ΔHMAΡ – Φόβοι για νέες διαρροές λόγω της λίστας Lagarde – Σε «τεντωμένο σκοινί» η κυβέρνηση - Στα άκρα η κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
(upd2)Η απόφαση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη να θέσει εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος τους βουλευτές, Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά αποτελεί μια ακόμα «αρνητική» εξέλιξη για την κυβέρνηση συνασπισμού, δεδομένου ότι φυλλοροεί η δυναμική της μέσα στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, και κατόπιν αυτής της εξέλιξης η κυβέρνηση συνεργασίας μέτρα 164 έδρες στη Βουλή, έχοντας χάσει σε διάστημα περίπου έξι μηνών 13 έδρες (είχε 179 έδρες τον περασμένο Ιούνιο, όταν και είχε ορκιστεί η κυβέρνηση).
Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία είχε αρχίσει με 129 βουλευτές και σήμερα μετρά 125 βουλευτές, ύστερα από τις απώλειες των κ.κ.Νικολόπουλου, Κασαπίδη, Σταυρογιάννη και Σολδάτου ενώ η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία μετρούσε 17 βουλευτές, σήμερα έχει απομείνει με τρεις λιγότερους, καθώς πέρα από τους Βουδουρή και Μουτσινά είχε προηγηθεί και η επίσημη διαγραφή του κ.Μιχελογιαννάκη.
Πάντως, τις μεγαλύτερες απώλειες εξακολουθεί να μετρά το ΠΑΣΟΚ, καθώς από τους 33 βουλευτές έχει απομείνει με 25 ύστερα από τις διαγραφές των οκτώ βουλευτών (Μπόλαρης, Γκερέκου, Κουτσούκος, Κασσής, Παραστατίδης, Ανδρουλάκης, Σκανδαλίδης και Λοβέρδος).
Ωστόσο, ο προβληματισμός για το που θα καταλήξει τελικά η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή παραμένει έντονος καθώς εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο διαρροών βουλευτών ακόμα και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο προχωρά η έρευνα για την υπόθεση της λίστας Lagarde.
Διότι μπορεί τα τρία κόμματα που μετέχουν της κυβέρνησης συνασπισμού να τηρούν κοινή γραμμή άμυνας απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, εμμένοντας στη θέση ότι επιβαρυντικές ενδείξεις σχετικά με τη λίστα υφίστανται μόνο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, αλλά κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τι θα συμβεί αν αλλάξουν τα δεδομένα και τα ευρήματα από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για το ρόλο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Αναμφίβολα η κυβέρνηση ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σκοινί, αν ληφθεί υπόψη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα – και συγκεκριμένα έως τα τέλη Μαρτίου – η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια (π.χ. φορολογικό, αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, αποκρατικοποιήσεις). Δεδομένου ότι τα νομοσχέδια αυτά αν και θεωρούνται προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, θα έχουν μεγάλο κοινωνικό (και συνάμα πολιτικό) κόστος, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποιος τελικά θα ισορροπήσει και ποιος θα πέσει από το σκοινί…

Πυρά Βουδούρη κατά Κουβέλη – «Απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ η διαγραφή μου» - «Δεν είχαμε αποφασίσει να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση»

Ως προσωπική απόφαση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη παρουσίασε την διαγραφή του από το κόμμα, ο Ο. Βουδούρης, επιρρίπτοντας παράλληλα, ευθύνες στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για την ακολουθούσα πολιτική.
«Ήταν προσωπική απόφαση του πρόεδρου να μας διαγράψει καθώς δε συνεδρίασε κανένα αρμόδιο όργανο» υπερθεμάτισε ο διαγραφέντας βουλευτής, ενώ διαμήνυσε πως η ΔΗΜΑΡ εξαρχής είχε αποφασίσει την μη συμμετοχή της στην κυβέρνηση συνεργασίας, ωστόσο η ηγεσία άλλαξε αιφνιδίως ρότα.
Αναφερθείς στο ενδεχόμενο προσάρτησής του στο ΣΥΡΙΖΑ, διέτεινε πως «αν ήθελα να ενταχθώ σε άλλο χώρο θα το είχα κάνει πριν από τις εκλογές. Δεν με εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με εκφράζει η ΔΗΜΑΡ με τις θέσεις που είχε στις εκλογές».

Στα άκρα η κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ρίξει την κυβέρνηση

Ακραίο πολιτικό τυχοδιωκτισμό καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ιπποκράτους και Κουμουνδούρου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα πολιτικό ρεσάλτο, θέλει να παρεμποδίσει την κυβέρνηση να λειτουργήσει, θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, θέλει να οδηγήσει τη χώρα στο χάος", σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εν αναμονή της κατάθεσης από την αξιωματική αντιπολίτευση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες και του ίδιου.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η αξιωματική αντιπολίτευση "δεν θέλει να επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει και να αποκτήσει προοπτική τώρα που έχουμε αποκτήσει ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο αναφοράς".
"Πρόκειται λοιπόν", συνεχίζει, "για μία εκδήλωση πολιτικού τυχοδιωκτισμού ακραία, για μία έφοδο, ένα ρεσάλτο το οποίο είναι επανάληψη της προσπάθειας που έκανε προεκλογικά και έχασε".
"Έξι μήνες μετά τις εκλογές θα ξαναχάσει", εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καταλήγοντας σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "συγκρούεται με όλη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκρούεται με το ΠΑΣΟΚ".
"Συγκρούεται ο κ. Τσίπρας μαζί μου, είναι μια λάθος επιλογή", αναφέρει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης