Τελευταία Νέα
Ελλάδα

CEPR: Το κοινωνικό μοντέλο στην Ελλάδα απέτυχε! - Η βαθύτερη ενοποίηση δεν είναι το μέγα ζητούμενο για την Ευρωζώνη, παρά τα όσα ισχυρίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες - Η στήριξη της ανάπτυξης παραμένει το μεγάλο στοίχημα...

CEPR: Το κοινωνικό μοντέλο στην Ελλάδα απέτυχε! - Η βαθύτερη ενοποίηση δεν είναι το μέγα ζητούμενο για την Ευρωζώνη, παρά τα όσα ισχυρίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες - Η στήριξη της ανάπτυξης παραμένει το μεγάλο στοίχημα...
"Η περισσότερη ενοποίηση είναι σε θέση να σώσει τα κοινωνικά μοντέλα στην Ευρώπη;" διερωτάται σε νέο άρθρο - παρέμβασή του ο Daniel Gros, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for European Policy Studies -CEPR).
'Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε κάθε... συνάντηση κορυφής της πολιτικής ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σύνηθες φαινόμενο να ακούγονται τα εξής λόγια: "Η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει στην κατεύθυνση της ενοποίησης, της περισσότερης οικονομικής και πολιτικής σύγκλισης, προκειμένου να είναι σε θέση να υπερασπιστεί το κοινωνικό της μοντέλο στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Αλλά ο Gros θέτει το εξής ερώτημα: Είναι σωστός ο ισχυρισμός πως μόνο η βαθύτερη ενοποίηση μπορεί να θωρακίσει και να προστατεύσει το κοινωνικό της μοντέλο; Και απαντά απευθείας: Ναι, πράγματι η παγκοσμιοποίηση συνιστά μια αληθινή πρόκληση για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά δεν είναι και πανάκεια.
Στην πραγματικότητα, εξηγεί ο Gros, δεν είναι σαφές ποιο κοινωνικό μοντέλο στην Ευρώπη πρέπει να σωθεί, δεδομένου ότι εντοπίζονται τεράστιες διαφορές ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Που εντοπίζονται οι διαφορές αυτές; Ο επικεφαλής του CEPR εξηγεί:
- Στο μέγεθος του δημόσιου τομέα
- Στην ευελιξία της αγοράς εργασίας
- Σε κάθε κοινωνικό-οικονομικό δείκτη που είναι διαθέσιμος
"Αλλά κανένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην τρέχουσα συγκυρία η Ευρώπη - επιβράδυνση ανάπτυξης και γήρανση πληθυσμού - δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο", υποστηρίζει στη συνέχεια o Gross.
To πιο σημαντικό που πρέπει να τονιστεί, εξηγεί ο ίδιος, ακόμη κι αν γίνει δεκτή η άποψη πως η παγκοσμιοποίηση συνιστά απειλή για το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, τότε δεν κρίνεται αναγκαία η περισσότερη ενοποίηση, αφού ήδη η εμπορική δραστηριότητα στην ΕΕ μοιάζει ήδη πλήρως ομογενοποιημένη.
Σύμφωνα με τον Gros, τα ποικίλα κοινωνικά μοντέλα της Ευρώπης αποδείχθηκαν στο σύνολό τους αρκετά ισχυρά παρά το γεγονός πως δεν στέφθηκαν όλα με επιτύχια.
"Το κοινωνικό μοντέλο της Ελλάδας απέτυχε, αλλά η επιτυχία του κοινωνικού μοντέλου της Γερμανίας κατορθώνει να εξισορροπεί την κατάσταση", τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του CEPR.
Και καταλήγει: Το κλειδί για τη διασφάλιση του μέλλοντος των κοινωνικών μοντέλων της Ευρώπης είναι ένα και μόνο... η επιτάχυνση της ανάπτυξης!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης