Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στρατηγική συνεργασία με ξένη τράπεζα διερευνά η τράπεζα Πειραιώς – Φήμες ότι μπορεί την επόμενη εβδομάδα να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει συμφωνία - Στόχος η κάλυψη του 10% με 15% της αμκ των 4,88 δισ

Στρατηγική συνεργασία με ξένη τράπεζα διερευνά η τράπεζα Πειραιώς – Φήμες ότι μπορεί την επόμενη εβδομάδα να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει συμφωνία - Στόχος η κάλυψη του 10% με 15% της αμκ των 4,88 δισ
Στρατηγική συνεργασία με ξένη τράπεζα διερευνά  η τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. τις οποίες έχει μεταδώσει και πρόσφατα το www.bankingnews.gr  
Μάλιστα αναμένεται την άλλη εβδομάδα να έχει αποσαφηνιστεί αν τελικώς θα υπάρξει συμφωνία, ωστόσο ακόμη δεν πρέπει να θεωρείται τίποτε  δεδομένο.

Με βάση πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις και τις επιβεβαιώνουν «είναι πολύ πιθανό αν υπάρξει συμφωνία η Πειραιώς να καλύψει ποσοστό πάνω από 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ ύψους 4,88 δις ευρώ.
Ο στόχος είναι με την στρατηγική συνεργασία αν ευοδώσει και άλλες παράλληλες κινήσεις οι ιδιώτες να καλύψουν το 15% της αύξησης κεφαλαίου δηλαδή 730 εκατ ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς θα ανέλθουν στα 7,5 δις ευρώ από 7,35 δις ευρώ που ανακοινώθηκαν. Από ορκωτό ελεγκτή πραγματοποιείται η τελευταία αποτίμηση της good ATE και μάλλον προκύπτει μια πρόσθετη κεφαλαιακή επιβάρυνση 200 ή 250 εκατ ευρώ.
Η αμκ της Πειραιώς λοιπόν θα είναι 4,88 δις ευρώ και με βάση όλες τις ενδείξεις υπάρχει πιθανότητα η Πειραιώς να καταφέρει να καλύψει την αρνητική θέση του -1,5 δις ευρώ.
Είναι προφανές ότι η εμπλοκή της Πειραιώς  στην επαναγορά χωρίς ανταλλάγματα επιβάρυνε σημαντικά  το έργο της διοίκησης της τράπεζας που υπερπροσπαθεί ώστε η Πειραιώς να παραμείνει ιδιωτική.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μιχάλης Σάλλας ο πρόεδρος του ομίλου είναι ο τραπεζίτης που έχει αναλάβει τις περισσότερες πρωτοβουλίες.
Μάλιστα πρόσφατα προχώρησε σε μια σημαντική  κίνηση να ενισχύσει την διοικητική δομή με τον Ανθ. Θωμόπουλο ειδικό  σε θέματα στρατηγικής και οικονομικής διαχείρισης όπου μαζί με τον Σταύρο Λεκκάκο τον CEO και εκ των ικανότερων στελεχών της αγοράς έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό team.
Πέραν της κίνησης αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου η Πειραιώς έχει μελετήσει ταυτόχρονα τις εξής κινήσεις.
1)Θα χρησιμοποιήσει τα 170 εκατ της Societe Generale για την κάλυψη μέρους της αμκ των 4,88 δισ ευρώ.
2)Η διοίκηση βρίσκεται σε επαφές με 2 εγγυητές αναδόχους ξένες τράπεζες ώστε να καλύψουν το 15% με 20% ο κάθε ένας  του 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ των 500 εκατ ευρώ δηλαδή από 80 εκατ ο κάθε εγγυητής συνολικά 160 εκατ.
3)Θα δώσει ισχυρά κίνητρα στους ιδιώτες μετόχους με τρόπο ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Μάλιστα έχουν επεξεργαστεί πρόταση που θα δελεάζει τους ιδιώτες μετόχους.
4)Το τσεχικό fund PPF Group εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην επικείμενη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς αλλά μάλλον δεν θα αυξήσει την επενδυτική του θέση όπως αρχικώς είχε εκτιμηθεί.  
Τέλη Ιουλίου ο κύριος μέτοχος του PPF Petr Kellner πούλησε μετοχές της Πειραιώς μέσω της Deutsche bank από τα 65,4 εκατ μετοχές που κατείχε ή 5,72% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς λόγω του deal με την ΑΤΕ.
Το ποσοστό του έχει υποχωρήσει στο 3,5% περίπου.
Με βάση νεότερες πληροφορίες το PPF σχεδιάζει να αυξήσει εκ νέου το ποσοστό του στην νέα Πειραιώς και ταυτόχρονα να συμμετάσχει στην κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής αρκεί να αποτιμηθεί ορθολογικά η Πειραιώς, κοινώς να μην αποτιμηθεί με αρνητική καθαρή θέση.
Εν τω μεταξύ θετικός εμφανίζεται και ο Alexander  Nesis  βασικός μέτοχος  του Ρωσικού ομίλου ICT Group  - παραδοσιακός εταίρος του τσεχικού  PPF Group -  έχει αποκτήσει περίπου το 4,5% της Πειραιώς.  
Ουσιαστικά το Τσέχικο fund PPF Group μαζί με το Ρώσικο fund ICT κατέχουν συνολικά το 8% της τράπεζας Πειραιώς από 10,5 με 10,7%.  
Για την Πειραιώς η παρουσία ισχυρών μετόχων - συμμάχων  στο μετοχικό κεφάλαιο, προφανώς και συγκαταλέγεται στα θετικά καθώς σε μια δύσκολη περίοδο όσο περισσότερους ισχυρούς μετόχους διαθέτει μια τράπεζα τόσο πιο ασφαλής μπορεί να είναι.

Η μετοχική δομή της τράπεζας Πειραιώς

PPF Group 3,5% Εκτίμηση
ICT Group 4,6%
Οικογένεια Βαρδινογιάννη 4,5%
First Gulf bank 3,01%
Εταιρίες ομίλου 2%
Μ. Σάλλας 1,397%
Κ Αγγελόπουλος 1,3%
Δημόσιο - ΔΕΚΑ 1,3%
Γ Βαρδινογιάννης 0,3%
Ξένοι θεσμικοί 28%
Ιδιώτες 41%
Εταιρίες 22%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης