Τελευταία Νέα
Ελλάδα

El Erian (Pimco): Δέσμια της οικονομίας η ελληνική κυβέρνηση το 2013 - Φτώχεια, ανεργία και χρηματοπιστωτικές αναταράξεις θα αυξήσουν τις πιέσεις προς την Αθήνα - Γόρδιος δεσμός για την Ευρωζώνη η σχέση πολιτικής και οικονομίας

tags :
El Erian (Pimco): Δέσμια της οικονομίας η ελληνική κυβέρνηση το 2013 - Φτώχεια, ανεργία και χρηματοπιστωτικές αναταράξεις θα αυξήσουν τις πιέσεις προς την Αθήνα - Γόρδιος δεσμός για την Ευρωζώνη η σχέση πολιτικής και οικονομίας
Την ισχυρή διασύνδεση μεταξύ πολιτικής και οικονομίας, αλλά και το ρόλο που η σχέση αυτή θα διαδραματίσει εντός του 2013, επιχειρεί να αναλύσει στο τελευταίο του άρθρο ο Μ. El Erian, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.
Στο εν λόγω άρθρο με τίτλο "The Political Economy of 2013", ο ισχυρός άντρας της Pimco, παραδέχεται πως η πολιτική (κυρίως δε όταν είναι χαώδης) αποτελεί τον κύριο καταλύτη για την πορεία των οικονομικών εξελίξεων.
Όπως εξηγεί ο El Erian:
Σε μερικές περιπτώσεις, κατά το 2012, η πολιτική ήταν μια κινητήριος δύναμη που παρείχε οφέλη: Ενδεικτικό παράδειγμα η περίπτωση της Ιταλίας, όπου ο Μonti κατόρθωσε να διασφαλίσει την ιταλική οικονομία και να αποτρέψει την κατάρρευσή της.
Σε άλλες όμως περιπτώσεις, η πολιτική δυσλειτουργία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην οικονομία. Ενδεικτικό παράδειγμα η Ελλάδα.
"Οι άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ πολιτικής και οικονομίας θα διατηρηθούν και κατά το νέο έτος, 2013", εκτιμά ο επικεφαλής της Pimco, τονίζοντας πως η σχέση αυτή θα έχει άμεσο αντίκτυπο και σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.
Για μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Γερμανία, συνεχίζει ο ίδιος, πλέον η οικονομία θα είναι αυτή που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.
"Στην περίπτωση της Ελλάδας, η αύξηση της φτώχειας, η υψηλή ανεργία και η χρηματοπιστωτική αναταραχή θα συνεχίσει να προκαλεί πιέσεις στην κυβέρνηση", προειδοποιεί.
"Πολιτική και οικονομία... Η φύση της διασύνδεσή τους για το 2013 γεννά τρία σενάρια", εξηγεί και αναλύει:
Σενάριο 1
Ικανοποιητική άσκηση πολιτικής που παρέχει στήριξη στην οικονομία. Υπάρχει ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Σενάριο 2
Κακή διαχείριση οικονομίας που προκαλεί δυσλειτουργίες στο πολιτικό σύστημα.
Σενάριο 3
Ο πλανήτης τα καταφέρνει, παρά τον πόλεμο πολιτικής και οικονομίας που υποβόσκει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης