Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου καλεί ο οικονομικός εισαγγελέας Πεπόνης - Ύποπτοι για την τέλεση αδικημάτων - Τα ονόματά τους «εξαφανίστηκαν» από τη λίστα Lagarde

tags :
Τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου καλεί ο οικονομικός εισαγγελέας Πεπόνης - Ύποπτοι για την τέλεση αδικημάτων - Τα ονόματά τους «εξαφανίστηκαν» από τη λίστα Lagarde
(upd)Ως ύποπτοι για την τέλεση αδικημάτων θα κληθούν να καταθέσουν ενώπιον των οικονομικών Εισαγγελέων οι τρεις δικαιούχοι λογαριασμών στην HSBC, τα ονόματα των οποίων δεν είχαν περιληφθεί στην πρώτη λίστα Lagarde που παραδόθηκε στις αρχές.
Οι Εισαγγελείς πρόκειται τις επόμενες ημέρες να καλέσουν στο γραφείο τους τις εξαδέλφες του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και τους συζύγους τους προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την αλλοίωση των στοιχείων της λίστας.
Πρόκειται για την Ελένη Παπακωνσταντίνου - Συκιαρίδη και τον σύζυγό της Συμεών Συκιαρίδη, καθώς και τον Ανδρέα Ροσσώνη σύζυγο της άλλης εξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου, Μαρίνας.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα κληθούν εκ νέου, ως ύποπτοι αυτή τη φορά, και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης καθώς και συνεργάτες του γραφείου του πρώην υπουργού.
Αναμένεται επίσης και η ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου που διενεργείται από στελέχη του ΣΔΟΕ υπό την εποπτεία των κκ Πεπόνη και Μουζακίτη, τόσο για τα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του κ. Παπακωνσταντίνου όσο και για όλους τους καταθέτες που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από τις πρώτες συγκρίσεις που γίνονται φαίνεται πολλά πρόσωπα με μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα της Ελβετίας να μην καλύπτουν τα αναφερόμενα ποσά με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, γεγονός που θα αντιμετωπιστεί τόσο σε φορολογικό επίπεδο όσο και σε ποινικό.
Οι δύο Εισαγγελείς αναμένεται να καλέσουν εκ νέου σε διευκρινίσεις και τους δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που ήδη έχουν καταθέσει δια υπομνημάτων ως ύποπτοι για την υπόθεση, ενώ δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της έρευνας για τις ευθύνες μη πολιτικών προσώπων να κληθούν και στενοί συνεργάτες του γραφείου του κ.Παπακωνσταντίνου.
Εν τω μεταξύ, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής η πρόταση των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας σχετικά με την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση με τη λίστα Lagarde. Εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση που θα τηρήσει για το εν λόγω θέμα και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο ότι κατά τη μυστική ψηφοφορία στη Βουλή θα ληφθεί απόφαση για παραπομπή του κ.Παπακωνσταντίνου καθώς εκτιμάται ότι θα υπερκαλυφθούν οι 151 ψήφοι που απαιτούνται για να δοθεί συνέχεια στην υπόθεση. Κατόπιν, αναμένεται να λειτουργήσει με ιδιαίτερα ταχείς διαδικασίες η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία απαρτιζόμενη από 13 μέλη από όλα τα πολιτικά κόμματα, θα εξετάσει μάρτυρες και θα εκδώσει το σχετικό πόρισμα. Τα μέλη της προκαταρτικής επιτροπής καλούνται να αποφανθούν πέρα από την παραπομπή ή μη σε δίκη του κ.Παπακωνσταντίνου, και για το ενδεχόμενο της παραγραφής των αδικημάτων αλλά και για το εάν η κατηγορία για νόθευση εγγράφου που βαρύνει τον πρώην υπουργό Οικονομικών «εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του ή εκφεύγει αυτού». Το σημείο αυτό θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς αν κριθεί ότι η διαγραφή των ονομάτων των συγγενικών του προσώπων από τη λίστα δεν έγινε κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων, αλλά όταν ήταν ιδιώτης, τότε η δίκη του κ.Παπακωνσταντίνου δεν θα γίνει με τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών (που υπόκεινται σε σύντομη παραγραφή) και ούτε θα δικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου.
Αυτό πάντως που είναι σίγουρο είναι ότι ο κ.Παπακωσταντίνου θα κάτσει στο εδώλιο είτε του Ειδικού είτε του τακτικού δικαστηρίου, αν κρίνει κανείς από το κείμενο του κατηγορητηρίου που υπέγραψαν 71 βουλευτές των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται, το κείμενο είναι κατά τέτοιο τρόπο διατυπωμένο ώστε να επιτρέπει την παραπομπή του σε δίκη ακόμα και στην περίπτωση παραγραφής. Οι κατηγορίες αφορούν το κακούργημα της νόθευσης εγγράφου (σημειώνεται πως δεν διευκρινίζεται ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος) και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους 71 βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση άσκησης δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών είναι και οκτώ μέλη της κυβέρνησης (τέσσερις υπουργοί και τέσσερις υφυπουργοί) ενώ ως είθισται, λείπουν τα ονόματα τόσο του πρωθυπουργού όσο και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Πέρα από τον κ.Βενιζέλο την πρόταση δεν υπέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ ούτε ο Γ.Παπανδρέου ούτε ο Απ.Κακλαμάνης, οι οποίοι σύμφωνα με την Ιπποκράτους, επικαλέστηκαν τη «θεσμική τους ιδιότητα».
Σημειώνεται πως επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής θα γίνει και νέα ψηφοφορία στη Βουλή, και εφόσον υπάρξει και πάλι πλειοψηφία για την παραπομπή του κ.Παπακωνσταντίνου, η υπόθεση θα ανατεθεί σε δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα λάβει και την οριστική απόφαση τόσο για την παραπομπή σε δίκη όσο και για τη διαδικασία δικαστικής διερεύνησης που θα ακολουθηθεί.
Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του επί της υπόθεσης και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει δική του πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει και άλλα ονόματα πέραν του κ.Παπακωνσταντίνου, όπως αυτά των κ.κ.Βενιζέλου και Γ.Παπανδρέου.

(Πρώτη ενημέρωση: 17:38)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης