Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πέραν των 17,5 δισ αυξήσεων κεφαλαίου με κοινές μετοχές θα χρειαστούν και 9-10 δισ ομολογιακά τα οποία αν δεν εξαγοραστούν έως το τέλος της 5ετίας μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές – Extra κεφαλαιακό βάρος τα 4,4 δισ προνομιούχες

 Πέραν των 17,5 δισ αυξήσεων κεφαλαίου με κοινές μετοχές θα χρειαστούν και 9-10 δισ ομολογιακά τα οποία αν δεν εξαγοραστούν έως το τέλος της 5ετίας μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές – Extra κεφαλαιακό βάρος τα 4,4 δισ προνομιούχες
Πέραν από τα 17,5 δισ. ευρώ αυξήσεων κεφαλαίου με κοινές μετοχές οι ιδιώτες μέτοχοι καλούνται να αντιμετωπίσουν δύο ακόμη μεγάλες προκλήσεις που προφανώς επιβαρύνουν επικίνδυνα την προσπάθεια να κρατήσουν ιδιωτικές τις τράπεζες.

Δεν είναι μόνο τα 17,5 δις ευρώ αυξήσεων κεφαλαίου αλλά και τα 9 με 10 δις ευρώ που αντιστοιχούν σε cocos δηλαδή σε μετατρέψιμα σε μετοχές ομολογιακά τα οποία θα αποκτήσει εξολοκλήρου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι τράπεζες καταβάλλουν προσπάθεια ώστε τα μετατρέψιμα ομολογιακά να συμμετάσχουν με όσο το δυνατό μικρότερο ποσό και ποσοστό λόγω του υψηλού επιτοκίου 7% ετησίως και προσαυξανόμενο.
Σημειώνεται ότι τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε βάθος 5ετίας σε μετοχές ενισχύουν το core tier 1 από το 6% έως το 9% και πάνω.
Όμως δεν είναι μόνο τα ομολογιακά που αποτελούν ένα μεγάλο βάρος για τους ιδιώτες μετόχους αλλά και οι προνομιούχες μετοχές.
Οι προνομιούχες μετοχές που κατέχει το ελληνικό κράτος ύψους 4,4 δις ευρώ λήγουν το 2014 και αν δεν αποπληρωθούν έως τότε μετατρέπονται σε κοινές μετοχές.
Το dilution που μπορεί να υποστούν οι ιδιώτες μέτοχοι δεν είναι μόνο συντριπτικό αλλά και καταστροφικό.

Οι παράμετροι των ομολογιών – Cocos

Οι ομολογίες αποφέρουν συμβατικό τόκο 7%, προσαυξανόμενο κατά 0,50% ετησίως.
Τα ποσά των τόκων καταβάλλονται σε ετήσια βάση σε μετρητά, εκτός αν υφίσταται περίπτωση αντικατάστασης της καταβολής τόκων με καταβολή σε είδος.
Η καταβολή σε είδος πραγματοποιείται, μέσω της έκδοσης νέων κοινών μετοχών του πιστωτικού ιδρύματος σε τιμή έκδοσης ίση με την μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, κατά την διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία όφειλαν να καταβληθούν οι τόκοι, στις κάτωθι περιπτώσεις:
(α) σε περίπτωση που η καταβολή από το πιστωτικό ίδρυμα οποιουδήποτε ποσού τόκων σε μετρητά θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη συμμόρφωσή του με την υποχρέωση τήρησης των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων και ειδικότερα του ελάχιστου συντελεστή κυρίων στοιχείων των βασικών ιδίων κεφαλαίων, ή
(β) σε περίπτωση ανεπαρκών ποσών προς διανομή εφόσον μια τέτοια πληρωμή θα έθετε, κατά την κρίση της Τράπεζας της Ελλάδος, σε κίνδυνο την συμμόρφωση του πιστωτικού ιδρύματος με την υποχρέωση τήρησης των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων και ειδικότερα του ελάχιστου συντελεστή κυρίων στοιχείων των βασικών ιδίων κεφαλαίων.
Σε περίπτωση μη εισηγμένων μετοχών, η τιμή έκδοσης ισούται με την μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, κατά την διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία σταμάτησε η διαπραγμάτευση των μετοχών.
Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως διανεμητέα ποσά ορίζονται τα καθαρά κέρδη του πιστωτικού ιδρύματος σε ενοποιημένη βάση για το οικονομικό έτος που προηγείται της ημερομηνίας καταβολής τόκων.
Πέντε (5) έτη μετά την ημερομηνία έκδοσης των ομολογιών, το ανεξόφλητο κεφάλαιο των ομολογιών μετατρέπεται υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος στην τιμή μετατροπής που ορίζεται με την παράγραφο 10.
Η τιμή μετατροπής των ομολογιών σε κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος ισούται με το 50% της τιμής διάθεσης των κοινών μετοχών που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος.
Εάν οι ομολογίες εκδοθούν πριν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η τιμή μετατροπής ισούται με το 50% της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά την διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης των ομολογιών.
Αν δεν πραγματοποιηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η τιμή μετατροπής των ομολογιών ισούται με το 25% της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά την διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης των ομολογιών, ή, σε περίπτωση που είτε οι κοινές μετοχές δεν είναι εισηγμένες είτε δεν διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα (10 ημερών διαπραγμάτευσης εντός του παραπάνω 50ήμερου διαστήματος, με το 25% της εύλογης αξίας της τιμής της μετοχής του πιστωτικού ιδρύματος.

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών

Ποσά σε δισ ευρώ

Τράπεζες

Συνολικά

κεφάλαια

Core tier 1

Core tier 1

ΑΜΚ κοινές μετοχές

Το 10% της ελάχιστης συμμετοχής

Εθνική

9,7

10,3%

6,88

7,1

710

Eurobank

5,8

11,5%

4,35

3,8

380

Σύνολο ΕΤΕ/Euro-bank

15,5

10,9

11,23

10,9

1090

Alpha

4,6

9%

5,5

1,8

180

Πειραιώς

7,35/7,5

12%

5,74

4,88

488

Σύνολο

27,450

10,7%

22,47

17,58

1,75

 

 

 

 

 

 

Attica bank

0,396

11,5%

0,135

0,200 + 0,200 ομολογ.

-

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

Οι πληροφορίες του www.bankingnews.gr εδώ και 2 μήνες για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών κατά τράπεζα επαληθεύτηκαν σε ποσοστό 90%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης