Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μεγάλες αστοχίες στο φορολογικό μηχανισμό διαπιστώνει έκθεση των ΔΝΤ - Ε.Ε - Προτείνει δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών - Διάτρητη η φορολόγηση πλουσίων, ελεύθερων επαγγελματιών

tags :
Μεγάλες αστοχίες στο φορολογικό μηχανισμό διαπιστώνει έκθεση των ΔΝΤ - Ε.Ε - Προτείνει δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών - Διάτρητη η φορολόγηση πλουσίων, ελεύθερων επαγγελματιών
Mεγάλες αστοχίες στη φορολογική πολιτική διαπιστώνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προτείνοντας μάλιστα δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, μεταξύ άλλων αλλαγών που παρουσιάζονται στη σχετική έκθεση για την κατάσταση της διοικητικής μεταρρύθμισης, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Η έκθεση χαρακτηρίζει διάτρητο το φορολογικό σύστημα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη φορολόγηση των πλουσίων και ελευθέρων επαγγελματιών. Ο βαθμός επίτευξης των περισσότερων φορολογικών στόχων είναι χαμηλότερος από τα αναμενόμενα επίπεδα, δεν έχουν επιτευχθεί οι εξαμηνιαίοι στόχοι ενώ εκτιμάται ότι δεν θα επιτευχθούν και οι στόχοι που έχουν καθοριστεί για τα τέλη Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, ΔΝΤ και Ε.Ε. προτείνουν την τοποθέτηση πρόσθετου προσωπικού σε εργασίες προτεραιότητας όπως ο έλεγχος μεγάλων φορολογούμενων και η είσπραξη οφειλών, συστήματα, ιδιαίτερα για τη στήριξη της διαχείρισης οφειλών και ενεργοποίηση των ελέγχων υψηλού πλούτου, ώστε να βελτιωθούν οι φορολογικές επιδόσεις.
Όπως διαπιστώνει η έκθεση, οι εργασίες για φορολόγηση προσώπων υψηλού πλούτου και ελεύθερους επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος έχουν υποπέσει σε απραγία. Η  όρεξη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ατόμων υψηλού πλούτου και των ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος κινδυνεύει να εξασθενήσει.
Δεδομένης της υψηλής φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες, ο στόχος του 2013 όσον αφορά στον αριθμό των ελέγχων πρέπει να είναι κατ' ελάχιστον ίδιος με το πρόγραμμα του 2012 ενώ ο στόχος για τα έσοδα πρέπει να είναι υψηλότερος από αυτόν που επιτεύχθηκε εφέτος.
Από τα 53 δισ. των οφειλών, είναι πιθανό να εισπραχθεί το 10-15%. Μεγάλα ποσά δεν είναι δυνατόν να μπουν στα ταμεία του κράτους και πρέπει να διαγραφούν για να στραφεί ο μηχανισμός εκεί που υπάρχει προοπτική είσπραξης.
Καλείται η κυβέρνηση να εφαρμόσει σύστημα τηλεφωνικών κλήσεων, για τα ποσά ως 3.000 ευρώ (ύψους 1,1 δισ. ευρώ), αλλά και να υπάρξει «άμεση χρέωση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών», κάτι που απαιτεί νομοθετικές αλλαγές αλλά και διαδικασίες που θα συμφωνηθούν με τις τράπεζες.
Καλείται επίσης η κυβέρνηση να διαθέσει το 10% των εργαζόμενων στις ΔΟΥ για το κυνήγι των οφειλών, κάτι που σήμερα δεν γίνεται.
Ως προς τους μεγάλους οφειλέτες, η τρόικα διαπιστώνει ότι είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα από τις εισπράξεις: Οι 1500 μεγαλύτεροι οφειλέτες χρωστούν 35 δισ. αλλά από τις 567 υποθέσεις που εξετάστηκαν (συνολικά 13,6 δισ.) εισπράχθηκαν μόλις… 29 εκατ. ευρώ. Ετσι, προτείνει στροφή προς τα «μεσαία» κλιμάκια. Τους 5.770 με χρέη μεταξύ 300.000 ευρώ και 1 εκατ.

Τι προτείνει η έκθεση ΔΝΤ - Ε.Ε.

Οφειλές
1. Κάντε σημαντικές αλλαγές στα συστήματα αναγκαστικής είσπραξης, ιδιαίτερα στους τομείς αυτοματοποιημένων υπενθυμίσεων, στο τηλεφωνικό κέντρο πραγματοποίησης τηλεφωνημάτων και στην απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών.
2. Σαν μέρος του σχεδίου για την εκλογίκευση του δικτύου των τοπικών γραφείων, διασφαλίστε ότι οι μελλοντικές εργασίες για την είσπραξη οφειλών θα ενσωματωθούν στις μεγαλύτερες ΔΟΥ.
3. Διευρύνετε το φάσμα των υποθέσεων της μονάδας μεγάλων οφειλετών
Ελεύθεροι Επαγγελματίες Υψηλού Εισοδήματος
4. Επαναπροσδιορίστε το πρόγραμμα ελέγχων ΠΥΠ / ΕΕΥΕ (Πρόσωπα Υψηλού Πλούτου / Ελεύθεροι Επαγγελματίες Υψηλού Εισοδήματος) ώστε οι προσπάθειες το 2013 να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους τομείς ελευθέρων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος (π.χ. γιατροί και δικηγόροι)
5. Διασφαλίστε ότι τα άτομα υψηλού πλούτου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα προτεραιότητας και δημιουργήστε δυνατότητες σε μια ειδική μονάδα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην ομάδα αυτή.
ΦΠΑ
6. Δρομογήστε ένα υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων.
7. Δώστε σε μια συγκεκριμένη μονάδα στη διοίκηση, την αρμοδιότητα για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ, για την ανάλυση τάσεων και δυνητικών κινδύνων των εσόδων, και για την υποβολή εισηγήσεων για ενέργειες βελτίωσης στις επιδόσεις του ΦΠΑ.
8. Εφαρμόστε μια ταχεία διαδικασία για τη διαγραφή αγνοούμενων εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ.
9. Δημιουργήστε μια μονάδα στη διοίκηση με αρμοδιότητα εντοπισμού περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.
10. Εφαρμόστε το αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης