Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Υποβάθμισε κατά 2 βαθμίδες την Κύπρο η Standard & Poor's – Από Β σε CCC+ - Υπολογίσιμος ο κίνδυνος χρεοκοπίας - Juncker (πρόεδρος Eurogroup): Απορρίπτει κατηγορηματικά το haircut στο κυπριακό χρέος - Τι απαντά το υπ.Οικονομικών της Κύπρου

tags :
Υποβάθμισε  κατά 2 βαθμίδες την Κύπρο η Standard & Poor's – Από Β σε CCC+ - Υπολογίσιμος ο κίνδυνος χρεοκοπίας - Juncker (πρόεδρος Eurogroup): Απορρίπτει κατηγορηματικά το haircut στο κυπριακό χρέος - Τι απαντά το υπ.Οικονομικών της Κύπρου
(upd) Κατά δύο βαθμίδες, από το B στο CCC+ υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Πρόκειται για την τρίτη υποβάθμιση της Κύπρου από τον Standard & Poor's από τον περασμένο Αύγουστο.


"H πιστοληπτική αξία της Κύπρου έχει υποχωρήσει σημαντικά από την τελευταία υποβάθμιση στις 17 Οκτωβρίου 2012 καθώς οι χρηματοοικονομικές πιέσεις έχουν ενταθεί και η αβεβαιότητα παράμενει όσον αφορά τους όρους κάθε υποστήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ εν αναμονή των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2013", αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.
Επιπλέον, η Standard & Poor's εκτιμά ότι το outlook παραμένει αρνητικό, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι υπολογίσιμος, υποστηρίζοντας ότι "με δεδομένες τις περιορισμένες επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης θεωρούμε ότι ο κίνδυνος μιας αθέτησης πληρωμών είναι σημαντικός και αυξανόμενος".
Τα ομόλογα της Κύπρου παραμένουν σε καθεστώς χρεοκοπίας, εξαιτίας της υψηλής χρηματοοικονομικής πίεσης και αβεβαιότητας. Μάλιστα, η νυν αξιολόγηση είναι κατά 7 βαθμίδες κάτω από το όριο του "junk", δηλαδή των σκουπιδιών.
Σύμφωνα με τον οίκο, ο προϋπολογισμός του 2013 περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 6% του ΑΕΠ, ενώ οι εκτιμήσεις για τα έσοδα είναι πολύ αισιόδοξες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κίνδυνος της ύφεσης είναι μεγάλος. Παράλληλα, τα ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών παραμένουν αναπάντητα.
Το αρνητικό outlook αντανακλά την άποψη ότι οι εξωτερικές και οι δημοσιονομικές πιέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε νέα υποβάθμιση, για παράδειγμα εάν η επίσημη βοήθεια δεν έλθει, ή αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της.
Αντίθετα, η αξιολόγηση θα σταθεροποιηθεί εάν οι αναπτυξιακές προοπτικές, το κυβερνητικό χρέος και η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών σταθεροποιηθούν.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker σε δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιόφωνο απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο haircut στο δημόσιο χρέος της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωζώνης. "Δεν είπαμε για όλες τις χώρες που μιλάνε ελληνικά, είπαμε για την Ελλάδα (σ.σ. αναφορικά με τη δέσμευση των Ευρωπαίων ότι το haircut στην Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση). Είναι μέρος της αξιοπιστίας να τηρείς τα μηνύματα που αποστέλλεις" είπε χαρακτηριστικά ο Juncker, ο οποίος είπε πως το haircut δεν θα είναι στα μέτρα που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της Κύπρου. "Από την πλευρά μου θέλω να αποκλείσω αυτήν την πιθανότητα" είπε ο Juncker.

Β.Σιαρλή (υπ.Οικονομικών Κύπρου): Η υποβάθμιση δεν μας επηρεάζει σε πρακτικό επίπεδο - Προέχει το πρόγραμμα για τη στήριξη της Κύπρου

Την άποψη ότι η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s κατά δύο βαθμίδες (από Β σε CCC) δεν θα έχει πρακτικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας δεδομένου ότι η Κύπρος βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια εκτός αγορών εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Βάσσος Σιαρλή.
«Αυτό που έχει σημασία είναι το πρόγραμμα για τη στήριξη της Κύπρου» υπογράμμισε ο κ.Σιαρλή, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να παραβλεφθεί η υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας. Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Standard & Poor’s περί αβεβαιότητας όσον αφορά τους όρους υποστήριξης της Κύπρου, ο κ.Σιαρλή σημείωσε πως η αβεβαιότητα προέρχεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα ο μαγικός αριθμός από την έρευνα της Pimco για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης