Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ο δύσκολος ρόλος και η περίεργη θέση του Π. Δημητριάδη τώρα που αποχωρεί ο Χριστόφιας, το άνοιγμα στον Αναστασιάδη και το τραγικό ολίσθημα να εξεταστεί haircut στο κυπριακό χρέος – Ανθεί ο πολιτικός λαϊκισμός στην Κύπρο για το banking

 Ο δύσκολος ρόλος και η περίεργη  θέση του Π. Δημητριάδη τώρα που αποχωρεί ο Χριστόφιας, το άνοιγμα στον Αναστασιάδη  και το τραγικό ολίσθημα να εξεταστεί haircut στο κυπριακό χρέος – Ανθεί ο πολιτικός λαϊκισμός στην Κύπρο για το banking
Οι κυπριακές εξελίξεις έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Μέχρι πρότινος πιστεύαμε εδώ στην Ελλάδα ότι η Κύπρος μπορεί να είναι μια μικρή και πολύπαθη χώρα αλλά έχει αγγλοσαξονική νοοτροπία, τεχνοκρατική ότι είναι πραγματιστές.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο banking αποδεικνύουν όμως ότι η Κύπρος συμπεριφέρεται όπως και η Ελλάδα κοινώς τα έχει κάνει ολίγον μπάχαλο.

Το πολιτικό σύστημα της Κύπρου είναι κατώτερο των περιστάσεων γιατί στην προσπάθεια του να αποτινάξει τις όποιες ευθύνες ή την όποια συνευθύνη έχει για τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις βρήκε τους τραπεζίτες ως υπαίτιους του νέου κυπριακού δράματος.
Για την Τρόικα ευθύνονται μόνο οι κακοί τραπεζίτες αλλά οι καλοί πολιτικοί της χώρας γιατί δεν πρόλαβαν, δεν έδρασαν έγκαιρα ώστε να αποτρέψουν την κακοδιαχείριση;
Το πολιτικό και τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι το ίδιο όπως και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Πάνε μαζί τους απογευματινούς περιπάτους, δειπνούν μαζί και κάνουν και άλλα πράγματα μαζί ή κατά το εκλεπτυσμένο υπάρχει αλληλεπίδραση και όσμωση.
Για την Τρόικα ευθύνεται τόσο οι πολιτικοί που λόγω της προεκλογικής περιόδου αδυνατούν να κάνουν την αυτοκριτική τους αλλά ευθύνονται και οι τραπεζίτες που ενώ γνώριζαν ότι το ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών είναι πολλαπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας πίστευαν ότι θα συντηρήσουν αέναη την διαδικασία παραγωγής κέρδους.
Κατηγορούνται οι τραπεζίτες για τα ομόλογα της Ελλάδος που αγόρασαν.
Οι τράπεζες έδειξαν εμπιστοσύνη στο χρέος της Ελλάδος.
Έλληνες, Κύπριοι, ελλαδίτες είναι ένα ή δεν ισχύει αυτό.
Στην τσέπη Κύπριοι και στα εθνικοπατριωτικά και θρησκευτικά ζητήματα έλληνες και κύπριοι είναι ένα;
Η Βασιλεία ΙΙΙ αναφέρει στην παράγραφο 15 «τα ομόλογα των χωρών που δραστηριοποιείται και έχει φυσική έδρα μια τράπεζα είναι η  ασφαλής επένδυση». Το κείμενο αυτό συντάχθηκε σχετικά πρόσφατα, παρ΄ ότι προηγήθηκαν haircut και άλλα φαιδρά.

Τα σενάρια για haircut στην Κύπρο θα είναι καταστροφή

Εσχάτως συζητείται και ίσως να διερευνάται η πιθανότητα να υπάρξει haircut στο Κυπριακό χρέος.
Οι Κυπριακές τράπεζες αν υποστούν haircut τύπου Ελλάδος......θα υποστούν οικονομική πανωλεθρία.
Η Κύπρου διαθέτει 1,156 δις ευρώ κυπριακά ομόλογα συν 104 εκατ που πήρε σε επόμενη φάση και η Λαϊκή 285 εκατ συν 75 εκατ που αγόρασε σε μετέπειτα φάση.
Αν υποστούν haircut οι ζημίες θα αυξηθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες επίσης θα εκτιναχθούν ειδικά για την Κύπρου.
Το ελληνικό haircut ήταν η απόλυτη καταστροφή των ελληνικών και  κυπριακών τραπεζών, θα είναι τραγικό λάθος να υιοθετηθεί haircut όταν η Ελλάδα απέδειξε ότι απέτυχε το μοντέλο αυτό.

Ο Πανίκος Δημητριάδης

Ο Πανίκος Δημητριάδης διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου διορισμένος από τον Χριστόφια τον αριστερό πρόεδρο της Κύπρου δεν αμφισβητείται η τεχνοκρατική του κρίση αλλά πρέπει να ειπωθεί ότι ξεκίνησε υιοθετώντας πλήρως την στρατηγική Χριστόφια…χτυπώντας τους τραπεζίτες εξιλεώνεται το πολιτικό σύστημα.
Ο Πανίκος Δημητριάδης είναι κεντρικός τραπεζίτης αλλά και φίλος του Χριστόφια.
Ενίοτε είναι Κεντρικός Τραπεζίτης, ενίοτε έμμεσα υποστηρικτής της κυβέρνησης και ενίοτε και τα 2 μαζί.
Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούνται οι ικανότητες του αλλά και η διάθεση του να εξυγιανθεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα να υπάρξει κάθαρση.
Ωστόσο ο Πανίκος Δημητριάδης πρέπει να κοιτάξει μπροστά.
Ο Χριστόφιας φεύγει και ο Αναστασιάδης έρχεται. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Δημητριάδης ο Κεντρικός Τραπεζίτης έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον Αναστασιάδη που αυτό τι σημαίνει ότι μετά τον Φεβρουάριο ο πολιτικός λαϊκισμός θα μετριαστεί για το banking που βλάπτει την οικονομία και την χώρα.
Ο Πανίκος Δημητριάδης προσεχώς θα αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο εξελίξεων.

Υποσημείωση
Κάτι ετοιμάζεται εξωγενώς για την Κύπρο που η βαρύτητα του μπορεί να είναι υψηλότερη και κρισιμότερη συγκριτικά με το υποθετικό ή εξεταζόμενο haircut.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης