Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δρακόντειες ποινές για τους φορείς του δημοσίου που θα υπονομεύσουν τους στόχους του νέου Μνημονίου προβλέπει εγκύκλιος εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2013 - Προβλέπονται καθεστώς επιτροπείας, κόψιμο επιχορηγήσεων, απομάκρυνση μελών ΔΣ των ΔΕΚΟ

Δρακόντειες ποινές για τους φορείς του δημοσίου που θα υπονομεύσουν τους στόχους του νέου Μνημονίου προβλέπει εγκύκλιος εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2013 - Προβλέπονται καθεστώς επιτροπείας, κόψιμο επιχορηγήσεων, απομάκρυνση μελών ΔΣ των ΔΕΚΟ
«Ψαλίδι» στις επιχορηγήσεις σε πρώτη φάση και καθεστώς επιτροπείας στη συνέχεια, προβλέπει η εγκύκλιος εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2013 για τους φορείς του Δημοσίου που δεν θα ευθυγραμμιστούν με την λιτότητα των δαπανών του Μνημονίου.
Ειδικά για τις ΔΕΚΟ οι μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους θα οδηγούν σε απομάκρυνση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας.
Η εγκύκλιος, που θα δοθεί τις επόμενες μέρες στην δημοσιότητα, στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών που χρωστά το δημόσιο σε ιδιώτες.
Το Γενικό Λογιστήριο καλεί τους επικεφαλής, ανάλογα με τον τομέα ευθύνης τους να μεριμνήσουν για την σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών αυτών που φθάνουν τα 9,31 δις. ευρώ.
Από την άλλη ο Χρήστος Σταϊκούρας τους προειδοποιεί για το σημείο που έχει να κάνει με τη διαχείριση αυτών των χρεών και των αυστηρών κυρώσεων που θα επιβάλλονται, όπως «πάγωμα» πιστώσεων, καταλογισμός ευθυνών κλπ., για τους φορείς που θα συσσωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Αμείλικτος εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ως προς την υλοποίηση των προβλέψεων του νέου Μεσοπρόθεσμου.
Κεντρικός στόχος παραμένει η περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα επίπεδα του 11,1 δις. ευρώ το 2013 από 16,31 δις. φέτος ευρώ, ενώ για να αποφευχθεί η επιβολή νέων μέτρων θα πρέπει πάση θυσία να υλοποιηθεί η πρόβλεψη για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ ή 738 εκατ. ευρώ τον επόμενο.
Στο Γενικό Λογιστήριο αναγνωρίζουν τις δύσκολες συνθήκες που ζητείται να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, με την ύφεση να παραμένει απειλητική για την οικονομία και το 2013 αφού το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές προβλέπεται να συρρικνωθεί στα 183 δις. ευρώ πλην όμως ζητά από τους φορείς του Δημοσίου να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια.
Το «παιγνίδι» για πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό παίζεται στις δαπάνες και για το λόγο αυτό ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθυμίζει για τις ποινές που κρέμονται πάνω από όλους τους φορείς που «σιτίζονται» από τα κρατικά ταμεία.
Συγκεκριμένα, αν παρατηρούνται αποκλίσεις άνω του 10% από τους τριμηνιαίους στόχους τότε θα περικόπτονται αυτόματα λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις ανάλογα με το ποσοστό των αποκλίσεων. Αποκλίσεις επί δύο συναπτά τρίμηνα, θα ενεργοποιείται ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών» που φθάνει ως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Εδικά για τους ΟΤΑ οι παρατεταμένες υπερβάσεις θα τους οδηγούν σε καθεστώς «επιτροπείας» και ένα από τα μέτρα που θα επιστρατεύονται για την κάλυψη των αποκλίσεων θα είναι η αύξηση των φόρων και των τελών που καταβάλλουν οι δημότες.
Εάν τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί για μισθούς δεν επαρκούν «η συμπλήρωσή τους θα γίνει από τα ίδια έσοδα του φορέα ή τα αποθεματικά τους». Εφόσον επαρκούν δεν θα πρέπει να διατίθενται για τις λειτουργικές δαπάνες.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης