Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Καταρχήν συμφωνία για το φορολογικό στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - Προτεραιότητα η ανάπτυξη - Βενιζέλος: Νέα αφετηρία για τη χώρα - Τα μέτρα ήταν τα τελευταία - Kουβέλης: Kαμία συζήτηση για ανασχηματισμό και αλλαγή του εκλογικού νόμου

Καταρχήν συμφωνία για το φορολογικό στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - Προτεραιότητα η ανάπτυξη - Βενιζέλος: Νέα αφετηρία για τη χώρα - Τα μέτρα ήταν τα τελευταία - Kουβέλης:  Kαμία συζήτηση για ανασχηματισμό και αλλαγή του εκλογικού νόμου
(upd9)Σύγκλιση θέσεων για το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή τον Ιανουάριο διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Στο επίκεντρο της σύσκεψης των τριών κυβερνητικών εταίρων κ. κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, που διήρκησε σχεδόν 2 ώρες, τέθηκαν θέματα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και συντονισμού του πολιτικού έργου της κυβέρνησης. Κατά τις πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ούτε άλλα βασικά θεσμικά ζητήματα, όπως η αναθεώρηση του εκλογικού νόμου.
Βενιζέλος: Αυτά ήταν τα τελευταία μέτρα - Ζητούμενο η επίτευξη ανάπτυξης

"Αυτά ήταν τα τελευταία μέτρα. Ζητούμενο τώρα είναι η επίτευξη ανάπτυξης", τόνισε μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.
Όπως εξήγησε, στόχος τώρα είναι η Ελλάδα να καταστεί ένα κανονικό κράτος.
"Το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει υπέρ της κοινωνίας", πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως είναι αναγκαίος ο πολιτικός συντονισμός της συγκυβέρνησης.
Μικρές είναι οι αποκλίσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο, εξήγησε ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος για να απαριθμήσει στη συνέχεια τις προτεραιότητες της κυβέρνησης: η κοινωνική συνοχή, οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα αναπτυξιακά μέτρα.
Στόχος πλέον είναι η αναδιοργάνωση της αφετηρίας της χώρας, επανέλαβε για να παραδεχθεί πως πλέον "το κλίμα είναι πια, υπέρ της Ελλάδας".

Κουβέλης: Δεν έγινε συζήτηση για ανασχηματισμό - Να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας για τους ασθενέστερους


Την ανάγκη να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας για τους ασθενέστερους επισήμανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
"Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αποκτήσει θεσμούς ελέγχου και διαφάνειας. Ζητούμενο είναι πλέον ο καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου", πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης για να συμπληρώσει πως στη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου δεν έγινε συζήτηση για ανασχηματισμό, αλλά ούτε για το ζήτημα της αναθεώρησης του εκλογικού νόμου.
Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε θετικές για την Ελλάδα τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, ενώ επανέλαβε πως η ΔΗΜΑΡ στηρίζει την κυβέρνηση.
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι έγινε συζήτηση για το φορολογικό με κατ' αρχήν συμφωνία, ενώ εξήγησε ότι οι όποιες ενστάσεις θα παρουσιαστούν στη Βουλή.

Στουρνάρας: Μακρύς και ανηφορικός ο δρόμος για την Ελλάδα


"Παραμένει μακρύς και ανηφορικός ο δρόμος", δήλωσε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, που συμμετείχε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
"Ενημέρωσα τους κυβερνητικούς εταίρους για τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και για τις άμεσες υποχρεώσεις μας", τόνισε ο κ. Στουρνάρας για να συμπληρώσει πως "Αναμένουμε τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το φορολογικό".
Ταυτόχρονα ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως "αναμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου για την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ".

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:


Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, μετά την εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ, με αιχμή την τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται στο επίκεντρο της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να καθορίσουν την ατζέντα της κυβέρνησης μετά τις κρίσιμες αποφάσεις των περασμένων εβδομάδων. Ωστόσο, τα σενάρια για ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος απομακρύνονται ώρα με την ώρα, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης δεν αναμένεται στην τρέχουσα συγκυρία να λάβουν επίσημες αποφάσεις επί του θέματος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, προκειμένου να μετάσχει στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.
Τα σενάρια ανασχηματισμού απομακρύνονται, καθώς κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως προτού ολοκληρωθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο δύσκολα μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα.
Στον αντίποδα, στο επίκεντρο της σύσκεψης, αναμένεται να βρεθούν οι επόμενες κινήσεις για την ανάπτυξη, θέμα το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει κομβικό σημείο μίας επικαιροποιημένης προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Επιθυμία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, την οποία θα εκφράσει στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, αποτελεί η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώθηκε με την απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς ο πρωθυπουργός θεωρεί κρίσιμο να μη χαθεί ούτε μία ημέρα από τον κυβερνητικό σχεδιασμό και η χώρα να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη από την αλλαγή κλίματος που καταγράφεται στην Ευρώπη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται παράλληλα να επιβεβαιώσουν τη θέση τους για ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.
«Ο πρωθυπουργός και οι δυο εταίροι πρέπει να καθορίσουν τον προσεχή προγραμματισμό της κυβέρνησης, τις προσεχείς κινήσεις, το πώς θα αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα που κερδίσαμε χάρη στην απόφαση των Βρυξελλών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου αναφερόμενος στη συνάντηση των τριών αρχηγών.
Σε ερώτηση αν «ο εκλογικός νόμος θα είναι στην ατζέντα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Προτεραιότητές μας είναι άλλες. Δεν είναι οι εκλογές».

Συμπόρευση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Συσπείρωση της κεντροαριστεράς;
Στο μεταξύ, αλλαγές στην εγχώρια πολιτική σκηνή αναμένεται να επιφέρει η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μέτωπο της κεντροαριστεράς φαίνεται να ετοιμάζει κίνηση συσπείρωσης, μετά την αποδοχή από την πλευρά του Ευ. Βενιζέλου της πρότασης για συμπόρευση με την ΔΗΜΑΡ, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος ανέθεσε ήδη στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Γ. Μανιάτη και τον αντιπρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ Χ. Δερβένη, τη διεξαγωγή συζητήσεων με τη ΔΗΜΑΡ στη βάση διαλόγου για την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία.

Παραιτήθηκε από τη θέση του υπευθύνου Διεύρυνσης της ΔΗΜΑΡ o Ν. Mπίστης
Την παραίτησή του από τη θέση του υπευθύνου Διεύρυνσης της Δημοκρατικής Αριστεράς υπέβαλε ο Νίκος Μπίστης, μετά την απόρριψη από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ της πρότασης για συμμετοχή του κόμματος στο υπό ίδρυση Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης