Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Με συμβάσεις προεγγραφής ή εγγυήσεις θα καταβληθούν τα 6-7 δις ευρώ στις τράπεζες μεθαύριο για να ανακοινώσουν αποτελέσματα 6μήνου και 9μήνου – Η κρατικοποίηση αποτελεί τον νούμερο 1 κίνδυνο για το banking – Νέες ζημίες στο 9μηνο

  Με συμβάσεις προεγγραφής ή εγγυήσεις θα καταβληθούν τα 6-7 δις ευρώ στις τράπεζες μεθαύριο για να ανακοινώσουν αποτελέσματα 6μήνου και 9μήνου – Η κρατικοποίηση αποτελεί τον νούμερο 1 κίνδυνο για το banking – Νέες ζημίες στο 9μηνο
Με επικαιροποιημένες συμβάσεις προεγγραφής ή γραπτές εγγυήσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δοθούν τα επιπλέον 6-7 δις ευρώ στο ελληνικό banking ώστε να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ταυτόχρονα οι ορκωτοί ελεγκτές να χορηγήσουν τα πιστοποιητικά ελέγχου για τα αποτελέσματα 6μήνου και 9μήνου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή το απόγευμα 21 Δεκεμβρίου.

Η δόση των 34,3 δις ευρώ καταβλήθηκες χθες.
Στον λογαριασμό που διατηρεί στην ΤτΕ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πιστωθούν αύριο Τετάρτη 16 δις από τα 24 δις ευρώ που αφορούν την β΄ φάση της ανακεφαλαιοποίησης.
Οι τράπεζες επειδή έχουν χάσει το core tier 1 στο 8% εξού και διέκοψε την παροχή ρευστότητας η ΕΚΤ και πλέον αντλούν ρευστότητα από το ELA έχει αποφασιστεί το core tier 1 να ανέλθει εκ νέου στο 9%.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες χρειάζονται άμεσα 6-7 δις ευρώ.
Στόχος είναι να καταβληθούν έχοντας υπογράψει τις επικαιροποιημένες συμβάσεις προεγγραφής μεταξύ ΤΧΣ και τραπεζών ίσως την Πέμπτη ή Παρασκευή πρωί ή αν αυτό δεν καταστεί εφικτό να δοθούν από το ΤΧΣ εγγυήσεις ώστε να εκδοθούν τα πιστοποιητικά από τους ορκωτούς ελεγκτές για τα αποτελέσματα 6μήνου και 9μήνου.
Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 6μήνου και 9μήνου μαζί και το κύριο χαρακτηριστικό τους θα είναι οι αυξημένες ζημίες λόγω των προβληματικών δανείων.
Τα ποιοτικά στοιχεία των τραπεζών έχουν επιδεινωθεί και αυτό θα καταφανεί στα αποτελέσματα.
Η αγορά ούτε αναμένει ούτε προσδοκά κάποια θετική έκπληξη από τα αποτελέσματα.
Η χρηματιστηριακή αγορά ωστόσο ανησυχεί σφόδρα για τον κίνδυνο κρατικοποίησης των τραπεζών.
Το σχήμα Εθνικής/Eurobank εμφανίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο κρατικοποίησης.
Για ορισμένους θεωρείται μη αναστρέψιμη η κρατικοποίηση.
Η Πειραιώς διατρέχει εξίσου σημαντικό κίνδυνο αλλά φαίνεται ότι η διοίκηση Σάλλα θα δώσει μεγάλη μάχη.
Η Alpha bank διατηρεί ακόμη την καλύτερη θέση στην τραπεζική αγορά λόγω των κεφαλαίων που έλαβε από την Credit Agricole και λόγω του γεγονότος ότι διατηρούσε θετική καθαρή θέση.
Ωστόσο οι ζημίες και οι αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις από την Κύπρο βαραίνουν τον όμιλο που ωστόσο φαίνεται ότι έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνει ιδιωτικός.
Ο κίνδυνος κρατικοποίησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποτιμηθεί από την επενδυτική κοινότητα.
Όποια τράπεζα ή τραπεζικό σχήμα κρατικοποιηθεί θα υποστεί μια βίαιη χρηματιστηριακή διόρθωση μεγάλης κλίμακας.
Το fair value των τραπεζών υπό κρατικό έλεγχο που σημαίνει ότι οι ιδιώτες μέτοχοι δεν θα έχουν συνεισφέρει στην κεφαλαιακή ενίσχυση ίσως είναι και 60-70% χαμηλότερα από τα τρέχοντα χρηματιστηριακά επίπεδα, δηλαδή καταστροφή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης