Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Καμπανάκι από την Τρόικα για άμεση εξειδίκευση των μέτρων 4,63 δισ ευρώ που θα επιβληθούν τη διετία 2015 – 2016 – Τα προαπαιτούμενα για τις 3 υποδόσεις – Στα 10,1 δισ κατεβαίνει ο πήχης των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις

tags :
Καμπανάκι από την Τρόικα για άμεση εξειδίκευση των μέτρων 4,63 δισ ευρώ που θα επιβληθούν τη διετία 2015 – 2016 – Τα προαπαιτούμενα για τις 3  υποδόσεις – Στα 10,1 δισ κατεβαίνει ο πήχης των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις
«Πονοκέφαλο» προκαλούν στην κυβέρνηση τα μέτρα των 4,63 δις. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για τη διετία 2015 – 2016 και τα οποία θα πρέπει να εξειδικευθούν τους επόμενους μήνες. Σε αυτή την «ατζέντα» δεν αποκλείεται να μπει και το θέμα της αναπλήρωσης των εσόδων από το «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα οι δανειστές  δεν παρέλειψαν να χτυπήσουν «καμπανάκι» για την συγκεκριμένη υποχρέωσης της χώρας καθώς και για τις ρήτρες αυτόματης διόρθωσης των αποκλίσεων σε προϋπολογισμό και αποκρατικοποιήσεις που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο.      
Στην έκθεση αλλά και στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα προσαρμογής περιγράφονται αναλυτικά όλες οι παρεμβάσεις και τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει  η ελληνική πλευρά για να λάβει τις 3 υπο-δόσεις, συνολικού ύψους 14,8 δισ. ευρώ, που απομένει να καταβληθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους μέχρι τον Μάρτιο 2013.
Σήμερα, πάντως, εκταμιεύεται το μεγαλύτερο κομμάτι της που φθάνει τα 34,3 δισ. ευρώ.
Από τα μέτρα που κάποια είναι ήδη γνωστά από το πολυνομοσχέδιο και τις Πράξεις  Νομοθετικού Περιεχομένου που προηγήθηκαν, αυτά που ξεχωρίζουν είναι:    
- Η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης τον  Ιανουάριο του 2013, περαιτέρω αναπροσαρμογή τον Μάιο ώστε η τιμή να αντιστοιχεί στο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, και κατάργηση των ειδικών τιμολογίων τον Ιούνιο, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.
-  Οι αυξήσεις  στα εισιτήρια του ΟΣΕ τον ερχόμενο Ιούνιο και αύξηση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας τον προσεχή Οκτώβριο κατά τουλάχιστον 25%.
-   Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές ως τον Μάρτιο του 2013.
- Η κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη, περαιώσεις κ.λπ.
Για την εκταμίευση των 3 υπο-δόσεων Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 απαιτούνται τα εξής:

Για τη δόση του Ιανουαρίου:

• Ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.
• Προσαρμογή των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τους πελάτες χαμηλής τάσης, με βάση την πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Για τη δόση του Φεβρουαρίου

• Επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με τη θέσπιση 3ετούς πλαφόν για τις δαπάνες κάθε τομέα του κράτους.

Για τη δόση του Μαρτίου

• Ολοκλήρωση του σχεδίου αναζήτησης «περιττού» προσωπικού στα υπουργεία και στους φορείς του Δημοσίου, με βάση το γνωστό σχέδιο αποχωρήσεων, και καθορισμός τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014.
• Αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων προς τα κάτω, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε. (τριμηνιαία επικαιροποίηση του τιμοκαταλόγου)
Στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης από τα τέλη του 2013, αλλά επισημαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που απειλούν την υλοποίηση του προγράμματος.
Οι κίνδυνοι αυτοί είναι: η εύθραυστη κυβερνητική συνοχή και η πολιτική αντίσταση απέναντι σε ορισμένα σημεία του προγράμματος, οι ενστάσεις οργανωμένων συμφερόντων, το ενδεχόμενο οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής του 2013 να αποδειχθούν μεγαλύτερες απ’ ό,τι έχει προβλεφθεί και η πιθανότητα «να αμφισβητηθούν στα δικαστήρια σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη να καλυφθεί το συνεπακόλουθο δημοσιονομικό κενό». Η επισήμανση-προειδοποίηση αυτή αποκτά αυξημένη βαρύτητα, καθώς έρχεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη για την είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Παράλληλα, αναθεωρείται επί τα χείρω ο εισπρακτικός στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις.  Ο πήχης των εσόδων τοποθετείται στα 10,1 δισ. ευρώ, με προοπτική το ποσό αυτό να φθάσει σωρευτικά τα 25,6 δισ. ευρώ το 2020. Στις αρχές του 2013 αναμένεται η πώληση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων, μέχρι τον Μάρτιο προγραμματίζεται να ακολουθήσουν οι ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και ως τον Δεκέμβριο το μεγάλο project του Ελληνικού. Για να μην υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα συνεπεία υστερήσεων στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, η χώρα μας θα πρέπει να εισπράξει 100 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο της νέας χρονιάς, 1 δισ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο και από 700 εκατ. ευρώ τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2013.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης