Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παράθυρο Σαμαρά για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM στο μέλλον - Η Ελλάδα γύρισε σελίδα, αλλά δεν επιτρέπονται θριαμβολογίες - Ο ένας μαραθώνιος τελείωσε, αρχίζει ο επόμενος - Ούτε λεπτό χαλάρωσης...

tags :
Παράθυρο Σαμαρά για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM στο μέλλον - Η Ελλάδα γύρισε σελίδα, αλλά δεν επιτρέπονται θριαμβολογίες - Ο ένας μαραθώνιος τελείωσε, αρχίζει ο επόμενος - Ούτε λεπτό χαλάρωσης...
(upd8)Ανοιχτό το ενδεχόμενο της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ESM, στο μέλλον, άφησε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σαμαράς, η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα. Η Ελλάδα ίσως μπορέσει να ενταχθεί στο σύστημα του ESM ώστε να μειωθεί το χρέος της, πρόσθεσε.
"Προχωρήσαμε στην ΕΕ στην ίδρυση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού. Ο μηχανισμός θα μπει σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2014. Πρόκειται για μια άκρως θετική εξέλιξη. Θα ακολουθήσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων", εξήγησε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως "Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από τον ίδιο τον κλάδο.
Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο πρωθυπουργός, γνωστοποίησε πως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, θα έχει επαφές με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να υπάρξει πλήρης σχεδιασμός για την επόμενη μέρα. Κληθείς να απαντήσει σε όλους όσους υποστηρίζουν πως τα πάντα γίνονται για το συμφέρον των τραπεζών, ο κ. Σαμαράς τόνισε σε αυστηρούς τόνους: "Τι θα θέλατε; Να μην ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες; Έχετε δει άλλη χώρα χωρίς τράπεζες;"
"Όποιος έχει μάτια βλέπει την προσπάθεια της κυβέρνησης. Πετύχαμε να επιστραφούν τα υπερκέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Δώσαμε 11,5 δισ. και αγοράσαμε 32 δισ. ευρώ χρέους. Σβήσαμε περί τα 20 δισ. χρέος", πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε πως δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χαλάρωση στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, τονίζοντας πως ο ένας μαραθώνιος μόλις τελείωσε, αλλά αμέσως ξεκινάει ο επόμενος. "Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει", υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης στα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, την χαρακτήρισε κωμικοτραγική.
"Το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Η χώρα παραμένει στο ευρώ", επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
"Οι προνομιούχοι θα χάσουν. Εμείς προχωράμε μπροστά", διεμήνυσε ταυτόχρονα.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο επόμενο στοίχημα για την ελληνική οικονομία, ο κ. Σαμαράς εξήγησε: Η ρευστότητα είναι το οξυγόνο και το αίμα της οικονομίας.
Στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, όλοι εκφράστηκαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο για τις θυσίες της χώρας.
Και πρόσθεσε πως η εκταμίευση της δόσης θα επηρεάσει τη ζωή όλων μας. "Θα φρενάρουμε την ύφεση, τόνισε ο πρωθυπουργός.
"Αυτή η επιτυχία για την Ελλάδα γίνεται επιτυχία για ολόκληρη την Ευρώπη", έσπευσε να επαναλάβει ο κ. Σαμαράς, για να διευκρινίσει τα εξής: "Υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην Ευρώπη, υπάρχουν και αρνητικές... Οι θετικές είναι ότι υπάρχει προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση. Οι αρνητικές είναι ότι όλο και περισσότερες χώρες πλήττονται από την κρίση χρέους".
"Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Είναι πλέον γεγονός. Αλλά δεν θα θριαμβολογήσουμε... γιατί οι δάφνες μπορεί να μυρίζουν ωραία, αλλά ξεραίνονται γρήγορα", υποστήριξε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη χώρα μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης