Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σαμαράς: Τελειώνουν οι εκβιασμοί για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - Νέα αφετηρία με το πακέτο μαμούθ των 52,5 δισ - Προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν παραλύσει - Στουρνάρας: Το ταξίδι τώρα αρχίζει αλλά χωρίς σύννεφα αβεβαιότητας

tags :
Σαμαράς: Τελειώνουν οι εκβιασμοί για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - Νέα αφετηρία με το πακέτο μαμούθ των 52,5 δισ - Προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν παραλύσει - Στουρνάρας: Το ταξίδι τώρα αρχίζει αλλά χωρίς σύννεφα αβεβαιότητας
(upd4)H σημερινή μέρα αποτελεί ευκαιρία για μια νέα αφετηρία της Ελλάδας, ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, σχολιάζοντας την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.
"Σήμερα, πήραμε το πράσινο φως για ένα πακέτο μαμούθ άνω των 50 δισ. ευρώ. Τα 40 δισ. θα παραμείνουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του χρέους", τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως "σήμερα τελειώνουν οι εκβιασμοί για την έξοδο της χώρας από το ευρώ".
"Τα χρήματα της δόσης και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μία νέα αφετηρία", επανέλαβε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως "πέραν όλων των άλλων δικαιώνεται η πολιτική της συγκυβέρνησης". Σε αυτό το σημείο ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη στήριξή τους, τους κ. κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.
Aναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο πρωθυπουργός επισήμανε πως "προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες εδώ και έναν χρόνο έχουν κυριολεκτικά παραλύσει".
"Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και να επιτύχουμε ανάπτυξη", εξήγησε για να προσθέσει πως πλέον υπάρχει πραγματική ελπίδα για ανάπτυξη.
Πλέον δανειζόμαστε φθηνά και με ευνοϊκούς όρους, πρόσθεσε για να επισημάνει πως "Σήμερα κερδίσαμε μία μεγάλη ευκαιρία να βγούμε από την κρίση, αφού αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη της Ελλάδας στο εξωτερικό".
"Δουλέψαμε σκληρά για να πετύχουμε", διεμήνυσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας για να προσθέσει πως μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν εκταμιευθεί τα 34,3 δισ. ευρώ. Μέχρι τον Μάρτιο θα έχει το υπόλοιπο ποσό της δόσης, πρόσθεσε.
Eξειδικεύοντας στη συνέχεια την κατανομή των κονδυλίων της δόσης, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε τα εξής: Από την πρώτη δόση των 34,3 δισ. ευρώ, τα 16 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 7 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό και την πληρωμή ληξιπρόθεσμων και τα 11,3 δισ. για την επαναγορά χρέους.
Από τα κεφάλαια που θα εκταμιευθούν μετά τον Ιανουάριο, 7,2 δισ. ευρώ θα δοθούν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις ανάγκες του προϋπολογισμού.
"Η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε πολύ μεγάλη χρηματοδότηση", εξήγησε για να προσθέσει πως το μεγάλο ταξίδι τώρα αρχίζει, αλλά χωρίς πλέον το σύννεφο αβεβαιότητας. Είμαστε δικαιωμένοι, αλλά όχι εφησυχασμένοι, τόνισε.
Ταυτόχρονα, αναφερόμενος ο υπουργός Οικονομικών, στα επόμενα βήματα της Ελλάδας απαρίθμησε τις εξής προτεραιότητες:
- Πρέπει να εφαρμόσουμε τα ψηφισθέντα μέτρα και το κατατεθέν φορολογικό
- Στόχος η απελευθέρωση της αγοράς, οι ιδιωτικοποιήσεις και η απορρόφηση του ΕΣΠΑ.
"Η σημερινή απόφαση έδωσε ανάσα στην Ελλάδα. Διαψεύστηκαν όσοι πόνταραν στην αποτυχία της χώρας", ανέφερε ο κ. Στουρνάρας για να καταλήξει πως πλέον "αποκτήσαμε το δικαίωμα να ελπίζουμε".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης