Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δόθηκε και τυπικά το πράσινο φως από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα - Σαμαράς: Το Grexit πέθανε, η Ελλάδα στέκεται ξανά στα πόδια της - Juncker: Εγκρίθηκαν 49,1 δισ. ευρώ - Σε 4 δόσεις η καταβολή και άμεσα τα 34,3 δισ

Δόθηκε και τυπικά το πράσινο φως από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα - Σαμαράς: Το Grexit πέθανε, η Ελλάδα στέκεται ξανά στα πόδια της - Juncker: Εγκρίθηκαν 49,1 δισ. ευρώ - Σε 4 δόσεις η καταβολή και άμεσα τα 34,3 δισ
(upd7)  To «πράσινο φως» από τη συνεδρίαση του Eurogroup έλαβε και τυπικά η Ελλάδα για την εκταμίευση της υπερδόσης των 49,1 δισ. ευρώ, όπως αναμενόταν, εκ των οποίων η  χώρα θα λάβει 34,3 δισ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα. Τα υπόλοιπα 14,8 δισ. ευρώ θα καταβληθούν σε δόσεις, μέχρι το Μάρτιο του 2013.
Δεν πήγαν χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων, είναι μια νέα ημέρα για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Σπουδαία για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Juncker, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ενέκριναν τη δόση των 49,1 δις. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία θα εκταμιευθεί σε 4 φάσεις μέχρι το Μάρτιο του 2013. Το ποσό των 34,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί εντός του Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι εταίροι είναι πεπεισμένοι ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο κ. Juncker διαβεβαίωσε ότι εάν χρειαστεί θα ληφθούν και νέα μέτρα για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ. Ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαίωσε και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn, τόνισε ότι η συμμετοχή απόφαση για την Ελλάδα, διαλύει την αβεβαιότητα. O κ. Rehn, έστειλε μήνυμα και στους Έλληνες πολίτες, δηλώνοντας πως πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα τους. Παράλληλα υπογράμμισε το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και ιδιαίτερα όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τα χρήματα θα βοηθήσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα αποκαταστήσουν την ρευστότητα στην αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Rehn, στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.
Θα προτείνω στο Δ.Σ. του ΔΝΤ την εκταμίευση της ελληνικής βοήθειας, δήλωσε η γενική διευθύντρια, Christine Lagarde, σημειώνοντας πως η Ευρωζώνη έχει εξασφαλίσει περαιτέρω ανακούφιση του ελληνικού χρέους, εάν απαιτηθεί.
Αυτά τα βήματα θα εξασφαλίσουν ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022, σημείωσε.
"Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες" δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ύστερα από την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης, αναφέροντας ότι σήμερα είναι μια νέα ημέρα για την Ελλάδα. "Το Grexit πέθανε, η Ελλάδα στέκεται ξανά στα πόδια της", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, σπουδαία για την Ελλάδα. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τώρα αρχίζει το ταξίδι» για την Ελλάδα, αναφέροντας ότι η απόφαση προβλέπει ότι περίπου ανάμενε η Ελλάδα,  με βάση και το κόστος της επαναγοράς. «Τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε πολλές αλλαγές που είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Pierre Moscovici, τα 34,3 δις. ευρώ θα δοθούν άμεσα στην Ελλάδα, ενώ η δόση περιλαμβάνει και την χρηματοδότηση για το buyback.
Όπως εξήγησε ο Klaus Regling, επικεφαλής του EFSF, από τα 34,3 δις. ευρώ που θα εκταμιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα, τα 16 δις. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, τα 7 δις. για τον  προϋπολογισμό και τα 11,3 δις. για το buyback.
Εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 θα εκταμιευθούν τα υπόλοιπα 14,8 δις ευρώ Από αυτά τα 7,8 δις προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το γεγονός ότι η δόση προς την Ελλάδα θα δοθεί σε…δόσεις, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η καταβολή τους εξαρτάται άμεσα από την πορεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα
«Το Eurogroup χαιρετίζει το αποτέλεσμα του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, το οποίο θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι αυτό το πρόγραμμα, μαζί με τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμο δρόμο, στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμες να λάβουν επιπλέον μέτρα, εάν είναι απαραίτητο, για να διασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Σε αυτή τη βάση, τα κράτη μέλη εξουσιοδότησαν το EFSF να εκταμιεύσει την επόμενη δόση για ένα συνολικό ποσό 49,1 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση θα γίνει σε αρκετές δόσεις, 34,3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.
Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013. Πρώτον, ένα επιπλέον ποσό για την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα κόστη εκκαθάρισης θα καταβληθούν τον Ιανουάριο του 2013. Δεύτερον, τα κεφάλαια για την κάλυψη της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού θα εκταμιευθούν σε τρεις υπο-δόσεις που θα συνδέονται με την εφαρμογή συγκεκριμένων οροσήμων του μνημονίου κατανόησης η οποία θα συμφωνηθεί με την τρόικα.
Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα βασίζονται στην ισχυρή προσήλωση που έχει επιδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν και στις ευρείες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, θα επιτρέψουν στην Ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μονοπάτι, με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς ένα μέλλον ευημερίας.
Παροτρύνουμε ισχυρά τους Έλληνες πολίτες να διατηρήσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr. δεδομένου του ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και προχώρησε στην εκπόνηση του σχεδίου επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, η σημερινή τηλεδιάσκεψη αναμένεται να επικυρώσει πολιτικά ότι η Αθήνα πληροί τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 34,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να διοχετευθεί ρευστότητα στην ελληνική αγορά.
Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αξίζουν την υποστήριξή μας, τόνισε σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, ενώ εξέφρασε την ελπίδα το Eurogroup να δώσει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Η κ. Merkel χαρακτήρισε σημαντική για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την ολοκλήρωση της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Pierre Moscovici, ο οποίος υποστήριξε ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να εκταμιευθεί η επόμενη δοση προς την Ελλάδα.
Ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Olli Rehn, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή απόφαση για την Ελλάδα θα διώξει τα σύννεφα ανησυχίας για τη χώρα. Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, Luis De Guindos, τα επιπλέον κεφάλαια για το buyback της Ελλάδας, θα προέλθουν από το υπάρχον πακέτο διάσωσης.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο γερμανικού εγγράφου που ήρθε χθες στη δημοσιότητα, η γερμανική κυβέρνηση λέει ναι στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Αθήνα, προαναγγέλλοντας επισήμως το πράσινο φως που θα ανάψει σήμερα Πέμπτη το Eurogroup για τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.
Ωστόσο, αυτό που θα αποτελέσει για ακόμη μια φορά τον μεγάλο πονοκέφαλο για τους Ευρωπαίους εταίρους, είναι το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αφού ο ένας στόχος αναιρεί αυτόματα τον προηγούμενο, με αποτέλεσμα... κανείς να μην είναι σε θέση να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Πόσο θα έχει μειωθεί το ελληνικό χρέος το 2020; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό χρήζει αυξημένης προσοχής, την ώρα που συνεχώς πλανάται πάνω από την Ελλάδα η απειλή του ΔΝΤ πως θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν το ελληνικό χρέος δεν εμφανίζει προοπτική να καταστεί βιώσιμο.  
Ακόμη και μετά την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, η οποία τεχνικά έχει χαρακτηριστεί επιτυχής, οι προβλέψεις για την πορεία του χρέους είναι διάχυτες, συγκεκριμένες και αντικρουόμενες, αφού συνεχίζουν να διαπιστώνονται σοβαρές αποκλίσεις.
Μέσω του EFSF και όχι από τα νέα κεφάλαια που θα λάβει η Ελλάδα θα πρέπει να καλυφθεί πλήρως ο στόχος της επαναγοράς των ελληνικών αγορών, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη που ίσχυε μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Η ανωτέρω παράμετρος φέρεται να συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group, κατά τη διάρκεια αποτίμησης της έκβασης του buyback.
Kατά το Euro Working Group, για να καλυφθεί το επιπλέον ποσό των 1,29 δισ. ευρώ που απαιτείται για να αγοραστεί το σύνολο των ομολόγων που προσφέρθηκαν, στο πλαίσιο του buyback, θα πρέπει να συνδράμει ο EFSF και όχι να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από την επόμενη δόση που θα καταβληθεί στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΔΔΗΧ, στο ποσό των 31,9 δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές για τη συμμετοχή στη διαδικασία επαναγοράς χρέους, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που μετέδωσε πρώτο το www.bankingnews.gr. Έως τις 18 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 33,8 cents/1 ευρώ ονομαστικής αξίας.
Η Ελλάδα αναμένεται να αποδεχτεί το σύνολο των προσφορών, εάν εγκριθεί η αύξηση της χρηματοδότησης από τον EFSF κατά 1,29 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο ανακοίνωσε ότι έχει ενημερώσει τους πιστωτές του επίσημου τομέα ότι προτίθεται να δεχτεί όλους τους τίτλους σε κάθε σειρά στο πλαίσιο της ανταλλαγής.
Και όλα αυτά, ενώ διέρρεαν χθες φήμες πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να δρομολογήσει νέο σχέδιο επαναγοράς ομολόγων, με τη διαφορά ότι στο σχέδιο αυτό θα συμμετάσχουν τα ομόλογα που δεν συμμετείχαν στο PSI+ την περασμένη άνοιξη. Ευρωπαϊκό έγγραφο σημείωνε πως η επαναγορά των ομολόγων που πραγματοποιήθηκε θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2020, ήτοι στο 126,6% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ο στόχος του ελληνικού buyback ήταν η μείωση του χρέους κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
"Μετά την εκπόνηση του σχεδίου επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020", ανέφερε δεύτερο έγγραφο που επικαλείτο η Wall Street Journal, αναιρώντας τα πρότερα δεδομένα. Ταυτόχρονα, το εν λόγω δημοσίευμα, αναφερόμενο στη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, έκανε λόγο για την εκταμίευση 4 δόσεων ύψους 49,1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, σταδιακά μέχρι τον Μάρτιο του 2013.
"Το Eurogroup θα παράσχει κίνητρα στην Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της" σχολίαζε παράλληλα η Wall Street Journal. Όπως τόνιζε χαρακτηριστικά, η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη να εξετάσει πρόσθετα μέτρα και επιπλέον στήριξη προς την Ελλάδα, εάν η Αθήνα κατορθώσει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Συμφωνία στο Ecofin για την τραπεζική εποπτεία
Σε συμφωνία για τον τραπεζικό εποπτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέληξαν νωρίς σήμερα τα ξημερώματα και ύστερα από 14 ώρες διαπραγματεύσεων οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., οι οποίοι αποφάσισαν το νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών στην Ευρωζώνη να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2014.
Η διαπραγμάτευση χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα σκληρή και πιεστική προκειμένου να υπάρξει συμφωνία πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., όπου πρόκειται να κυριαρχήσει το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης. Βάσει της συμφωνίας, τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 δις ευρώ  ή με ισολογισμούς που θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% του εθνικού ΑΕΠ θα μπουν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να κλείνει τράπεζες που δεν ακολουθούν τους κανόνες. Η Μ.Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία ήταν οι μόνες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μηχανισμό.
«Έχουμε φτάσει στο κύριο σημείο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εποπτείας. Αυτό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2014» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble ενώ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Michel Barnier επιβεβαίωσε τη σχετική συμφωνία για την ολοκληρωμένη εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, κάνοντας λόγο για «ιστορική συμφωνία» και για το «πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση».
Από την πλευρά της η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται βαθύτερη συνεργασία για τον 21ο αιώνα, ενώ χαρακτήρισε δύσκολο το μονοπάτι για τη σταθερότητα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η νέα συμφωνία για την εποπτεία των τραπεζών της Ε.Ε.
«Σιγά σιγά επιλύουμε την κρίση στην ευρωζώνη. Είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε στον υπόλοιπο κόσμο: Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη» υποστήριξε ο υπ.Οικονομικών της Γαλλίας Pierre Moscovici.
Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, ο οποίος και αυτός έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης αλλά και για ένα έγκαιρο βήμα προς την ενοποίηση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας για την Ευρωζώνη και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. «Για άλλη μια φορά η Ε.Ε. αποδεικνύει πως έχει την πολιτική βούληση και την ικανότητα να δράσει γρήγορα για βαρυσήμαντα ζητήματα» τόνισε ο Barroso.
Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων που θα οδηγήσουν στην τραπεζική ένωση, όπως για παράδειγμα η θέσπιση ενός ταμείου εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων και μιας μεθόδου για την ομαλή διάλυση προβληματικών τραπεζών. Επιπλέον, η υλοποίηση της εποπτείας θα ανοίξει το δρόμο στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, όπως είναι ο ESM, να προχωρούν απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση των κεφαλαιακά ανεπαρκών τραπεζών, αντί να δανείζουν τις κυβερνήσεις.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ως απαραίτητη προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος ανάμεσα στα υπερχρεωμένα κράτη και τις αδύναμες τράπεζες. Σήμερα τα κράτη είναι υποχρεωμένα να αντλήσουν κεφάλαια από τους μηχανισμούς διάσωσης με συνέπεια να αυξάνεται το δημόσιο χρέος της προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους είναι οι βασικοί δανειστές του υπερχρεωμένου κράτους.

 



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης